• Benim Hocam Ortaokul Videoları

İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Video 8.Sınıf - T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Sağlık Alanında Yapılan İnkılaplar - Benim Hocam Yayınları

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Hoca tarafından hazırlanan, 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin "Sağlık Alanında Yapılan İnkılaplar" konusunu özetleyen eğitici bir içeriktir.

Videonun temel konu başlıkları ve önemli bilgileri şunlardır:

Sağlık Alanında Atılan Temel Adımlar

• Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı (1920): Cumhuriyetin ilanından önce, milli mücadele döneminde kurulan ilk bakanlıklardan biridir [00:32].
  • Veremle Mücadele: O dönemde dünyayı ve ülkemizi etkileyen verem hastalığına karşı İzmir ve İstanbul'da Veremle Mücadele Cemiyetleri kurulmuş, sanatoryumlar (yatarak tedavi) ve dispanserler (ayakta tedavi) açılmıştır [00:44].
  • Hıfzıssıhha Müessesesi (1928): Refik Saydam tarafından kurulan bu kurum, sağlıklı yaşam önlemleri almak, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek ve ülkenin aşı/serum ihtiyacını karşılamak amacıyla açılmıştır [01:32].
    • 1932 yılında serum, 1934 yılında ise çiçek aşısı üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak seviyeye getirilmiştir [01:56].
  • Türk Kızılayı: 1868'de kurulan Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti, 1935 yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti adını almıştır. "Kızılay" ismini Mustafa Kemal Atatürk vermiştir [01:22].

Öne Çıkan Notlar

• Halkçılık İlkesi: Sağlık alanındaki tüm bu çalışmalar toplum yararına yapıldığı ve vatandaşların sağlığını korumayı hedeflediği için doğrudan Halkçılık ilkesi ve Sosyal Devlet anlayışı ile ilişkilidir [02:37].
  • Sanatoryum ve Dispanser: Verem gibi hastalıkların tedavisi için özelleşmiş bu kurumların işlevleri açıklanmaktadır [02:07].
Bu kısa ders videosu, sağlık alanındaki kurumsallaşma sürecini ve bu çalışmaların toplumsal önemini hızlıca kavramak isteyen öğrenciler için ideal bir kaynaktır.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz: 27) 8.Sınıf - T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Sağlık Alanında Yapılan İnkılaplar

Geri