• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Destek Kitabı Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 174​

Soru: Mustafa Kemal Paşa çok partili sistemi sizce neden savunmaktadır? Açıklayınız.

• Cevap: Çünkü farklı görüşlerin olması demokrasiyi güçlendirir. Halkın yönetime katılmasını isterdi.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 175​

Soru: Çok partili sisteme geçiş denemelerinin başarılı olamamasında hangi faktörler etkili olmuştur? Açıklayınız.

• Cevap: Çünkü yeni kurulan devlet henüz tam olarak güçlenmemişti. Ayrıca bazı partiler ülke düzenini bozacak hareketlerde bulunmuşlardı.
Etkinlik

Soru: Aşağıda numaralandırılarak verilen bilgileri ilgili siyasi partinin kutucuğuna örnekteki gibi yerleştiriniz.
Maddeler:

1. Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür.
  2. Partinin kurulmasında 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı etkili olmuştur.
  3. Atatürk Dönemi’nde yapılan inkılaplar bu parti kanalıyla gerçekleşmiştir.
  4. Kurucularından biri Kâzım Karabekir Paşa’dır.
  5. Parti programında “Dinî düşüncelere ve inançlara saygı esastır.” ibaresi yer almıştır.
  6. Kurucusu Fethi Bey’dir (Okyar).
  7. Parti, Şeyh Said İsyanı sonrasında İstiklal Mahkemeleri tarafından kapatılmıştır.
  8. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk muhalefet partisidir.
  9. Atatürk Dönemi’nde kurulan son siyasi partidir.

Görseldeki Eşleştirmeler (Cevap Anahtarı):

Cumhuriyet Halk Fırkası

• 1. Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür.
  • 3. Atatürk Dönemi’nde yapılan inkılaplar bu parti kanalıyla gerçekleşmiştir.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası

• 4. Kurucularından biri Kâzım Karabekir Paşa’dır.
  • 5. Parti programında “Dinî düşüncelere ve inançlara saygı esastır.” ibaresi yer almıştır.
  • 7. Parti, Şeyh Said İsyanı sonrasında İstiklal Mahkemeleri tarafından kapatılmıştır.
  • 8. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk muhalefet partisidir.
Serbest Cumhuriyet Fırkası

• 2. Partinin kurulmasında 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı etkili olmuştur.
  • 6. Kurucusu Fethi Bey’dir (Okyar).
  • 9. Atatürk Dönemi’nde kurulan son siyasi partidir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 176​

Soru: Mustafa Kemal Paşa’ya suikast düzenleyenlerin temel hedefleri neler olabilir? Belirtiniz.

• Cevap: Mustafa Kemal Paşa’ya suikast düzenleyenlerin hedefi, Cumhuriyeti yıkmak ve eski düzeni geri getirmekti.
Soru: 1) “Benim naçiz vücudum elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözü Atatürk’ün hangi kişilik özelliğini göstermektedir? Belirtiniz.

• Cevap: Bu söz, Atatürk’ün vatansever ve kararlı kişiliğini gösterir.
Soru: 2) Düşmanların Türkiye Cumhuriyetine yönelik hedeflerinin neler olabileceğini Mustafa Kemal Paşa’ya suikast girişiminden ve Mustafa Kemal Paşa’nın yukarıdaki sözünden hareketle arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

• Cevap: Düşmanların hedefi, Türkiye’yi bölmek ve bağımsızlığını yok etmekti.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 177​

Soru: Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve dış tehditlerin sebepleri hakkında neler biliyorsunuz? Bildiklerinizi açıklayınız.

• Cevap: Çünkü bazı gruplar Cumhuriyeti ve inkılapları kabul etmedi. Dış güçler de Türkiye’nin güçlenmesini istemedi.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 178​

Etkinlik

Soru: Atatürk’ün “Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” sözünden hareketle cumhuriyete ve demokrasiye neden sahip çıkılması gerektiği ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

• Cevap: Çünkü cumhuriyet ve demokrasi bizim özgürlüğümüzü ve geleceğimizi korur. Onlara sahip çıkmak vatanı korumak demektir.

Geri