• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Destek Kitabı Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 64​

Etkinlik

Soru: Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar ile bu kararlara yönelik ifadeleri örnekteki gibi eşleştiriniz.

• Cevap:
KararlarİfadelerAçıklama
1️⃣ Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.Cİlk kez millî sınırlardan bahsedilmiştir.
2️⃣ Her türlü yabancı işgale karşı millet topyekûn kendini savunacaktır.ETopyekûn mücadele amaçlanmıştır.
3️⃣ Osmanlı Hükûmeti bağımsızlığı sağlayamazsa geçici hükûmet kurulacaktır.ÇYeni bir devletin kurulabileceği ima edilmiştir.
4️⃣ Kuvâ-yı Milliye’yi etkin, millî iradeyi hâkim kılmak esastır.AYerel güçlere destek verilmiş, ulusal egemenliğe vurgu yapılmıştır.
5️⃣ Azınlıklara siyasi hâkimiyeti ve sosyal dengeyi bozacak imtiyazlar verilemez.DAvrupa’nın azınlıkları bahane ederek iç işlerimize karışması engellenmiştir.
6️⃣ Manda ve himaye kabul olunamaz.BTam bağımsızlık savunulmuştur.
7️⃣ Mebuslar Meclisinin toplanması, hükûmetin denetlenmesi gereklidir.Fİstanbul Hükûmeti’nin faaliyetleri denetim altına alınmak istenmiştir.
✅ Doğru eşleştirme sırası:
1-C, 2-E, 3-Ç, 4-A, 5-D, 6-B, 7-F

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders​

Destek Yayınları Sayfa 65​

Soru: Sivas Kongresi’nde Erzurum Kongresi’nden farklı olarak hangi kararlar alınmıştır?

• Cevap: Sivas Kongresi’nde tüm cemiyetler birleştirilerek Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. Heyet-i Temsiliye genişletildi ve bütün vatanı temsil eder hale getirildi. Ayrıca manda ve himaye kesin olarak reddedildi.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 66​

Soru: İrade-i Millîye gazetesinin Millî Mücadele’ye katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

• Cevap: İrade-i Millîye gazetesi, Millî Mücadele’nin amaçlarını halka duyurmuş ve halkın bilinçlenmesini sağlamıştır. Ayrıca işgallere karşı millî birlik ve direnişi güçlendirmiştir.
Soru: Amasya Görüşmeleri Kararları’nın Millî Mücadele’ye katkılarını açıklayınız.

• Cevap: Amasya Görüşmeleri Kararları ile İstanbul Hükûmeti Millî Mücadele’yi kabul etmiş, seçimlerin yapılması ve Meclisin toplanması kararlaştırılmıştır. Böylece Millî Mücadele hukuki bir temele oturmuş ve meşruiyeti artmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 68​

Soru: Ulusal egemenlik kavramı hakkında neler biliyorsunuz? Açıklayınız.

• Cevap: Ulusal egemenlik, milletin kendi iradesiyle ülkeyi yönetmesi demektir. Yani yönetimde son söz milletindir ve hiçbir güç milletin üstünde olamaz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 69​

Soru: Günümüz Türkiye sınırları ile Misakımilli sınırları arasında ne gibi farklılıklar bulunmaktadır?

• Cevap: Misakımilli sınırlarına Musul, Kerkük, Batum ve On İki Ada dâhildi. Günümüzde ise bu yerler Türkiye sınırları dışında kalmıştır.

Geri