• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

8. SINIF 5. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ( Ders Kitabı 168. 169. 170. Sayfalar) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168​

1) Türkiye İktisat Kongresi kararları, ekonomi andı (Misak- iktisadi)
2) Şapka Kanunu, tekke ve zaviyelerin kapatılması ve uluslararası takvimin kullanılması çalışmalarının ait olduğu alan (Toplumsal)
3) Türk kadınlarına sosyal ve ekonomik hakların tanındığı gelişmenin adı: Türk…Kanunu (Medeni)
4) 1919-1927 yılları arasında yaşanan önemli olayların anlatıldığı Mustafa Kemal eseri (Nutuk)
7) Hilal-i Ahmer Cemiyetinin bugünkü adı (Kızılay)
5) Bir ülkede yönetme hakkının tek bir hanedanda toplandığı yönetim sistemi. (Saltanat)
6) Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması (Laiklik)
8) Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkının Türk vatandaşlarına verildiği kanun (Kabotaj)

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169​

B. Tabloda Atatürk inkılaplarıyla ilgili verilen bilgileri örnekteki gibi boşlukları doldurarak tamamlayınız.
GerekçelerYapılan İnkılaplarSonuçlar
1. Avrupalı devletlerle ticari ilişkilerde karışıklıkların olmasıYeni Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesiHukuk birliği sağlandı, ticari ve sosyal hayatta düzen sağlandı, kadın-erkek eşitliğinde önemli adım atıldı.
2. Ekonomik kalkınmayı hızlandırmak, yerli üretimi artırmakTeşvik-i Sanayi Kanunu’nun çıkarılmasıSanayi yatırımları desteklendi, yerli üretim arttı, özel girişimciler teşvik edildi.
3. Devlet başkanının belli olmamasıCumhuriyetin ilanıDevlet yönetimi daha düzenli hâle geldi, Mustafa Kemal ilk Cumhurbaşkanı seçildi, yönetim şekli netleşti.
4. Osmanlı Devleti’nde aynı eğitim kademesinde farklı eğitim programlarının okutulmasıTevhid-i Tedrisat Kanunu’nun (Öğretim Birliği Kanunu) kabul edilmesiEğitim birliği sağlandı, medrese ve mektep ayrımı ortadan kalktı, modern eğitim sistemi kuruldu.
5. Türk karasularında yabancıların deniz taşımacılığı yapmasıKabotaj Kanunu’nun kabul edilmesiTürk deniz ticareti millileştirildi, deniz taşımacılığı Türk vatandaşlarına bırakıldı, ekonomik bağımsızlık güçlendi.

C. Tabloda verilen gelişmelerin hangi Atatürk ilkesi doğrultusunda yapıldığını ilgili
boşluklara yazınız.
GELİŞMELERİLKELER
1. Din, inanç ve ibadet özgürlüğünün sağlanmasıLaiklik
2. Devletin ekonomiye müdahale etmesiDevletçilik
3. Halk arasında ayrım ve ayrıcalığı önleme çabalarıHalkçılık
4. Millî bağımsızlığı sağlamaya yönelik adımlar atılmasıMilliyetçilik
5. Devletin ve toplumun çağdaşlaşması için yenilikler yapılmasıİnkılapçılık (Devrimcilik)
6. Egemenliği halk adına halkın temsilcilerinin kullanmasıCumhuriyetçilik

Ç. Aşağıda verilen gelişmelerin Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esaslardan
hangisiyle ilişkili olduğunu yanındaki boşluğa yazınız.

GELİŞMELERİLGİLİ OLDUĞU TEMEL ESAS
1. Türk Tarih Kurumunun kurulmasıMillî kültürün geliştirilmesi
2. Lozan Antlaşması'nın imzalanmasıMillî bağımsızlık ve egemenlik
3. Kadınlara siyasi haklar verilmesiEşitlik ve çağdaşlaşma
4. Kılık-kıyafet düzenlemesiÇağdaşlaşma ve laiklik
5. Millî cemiyetlerin birleştirilmesiMillî birlik ve beraberlik
6. Dil ve tarih kongreleri düzenlenmesiMillî kimliği güçlendirme ve kültürel bağımsızlık

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 170​

Soru: Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

Soru: 1930 yılında kabul edilen Hıfzısıhha Kanunu’na göre kolera, veba, tifo, çiçek, zehirlenme, difteri gibi durumların devlete bildirilmesi gerekmektedir. Kanunda geçen diğer konular ise saha çalışmalarıyla gözlem yapmak, hastalık taşıyanlara sağlık hizmeti vermek, aşı ve serumları denetlemek, sağlık alanında halka ve çalışanlara yönelik toplantı, organizasyon ve eğitimleri düzenlemektir.
Metne göre

I. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek
II. Toplum sağlığını korumak
III. Sağlık hizmetini devlet kontrolüne almak
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I, II ve III

• Cevap: D
Soru: Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, iktisadi hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için yegâne gelişme ve ilerleme yolu budur.” sözü aşağıdaki ilkelerden hangisiyle ilgilidir?

A) Cumhuriyetçilik
B) Milliyetçilik
C) Halkçılık
D) İnkılapçılık

Soru: Mustafa Kemal Atatürk Dönemi’nde Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Konserva- tuvarı, Musiki Muallim Mektebi ve Resim ve Heykel Müzesi açılmıştır. Atatürk’ün desteğiyle açılan bu kurumlarla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Sanata destek verilmiştir.
B) Sanatın çeşitli dallarında eserler verilmiştir.
C) Sanat eserlerinin sergilenmesi için kurum açılmıştır.
D) Sanat alanında eğitim veren bazı kurumlar açılmıştır.

• Cevap: B
Soru: Mustafa Kemal’in 1925 yılında söylediği “Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilâtı ve hükümettir ki, onun ismi…” sözünde boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilmelidir?

A) meşrutiyettir
B) cumhuriyettir
C) monarşidir
D) saltanattır

• Cevap: B
Soru: Lozan Barış Antlaşması’yla kapitülasyonlar kaldırılmış, ekonomik bağımsızlık büyük ölçüde sağlanmış fakat Türk karasularında yük ve yolcu taşıma hakkı yabancıların elinde kalmaya devam etmişti. Aşağıdaki kanunlardan hangisiyle Türk limanlarında gemi işletme ve deniz taşımacılığı hakkı Türk vatandaşlarına verilmiştir?

A) Kabotaj Kanunu
B) Teşvik-i Sanayi Kanunu
C) Tevhid-i Tedrisat Kanunu
D) Medeni Kanun

• Cevap: A
Soru: Atatürk, “Bir ulus, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez.” sözüyle aşağıdakilerden hangisinin önemini vurgulamaktadır?

A) Millî egemenliğin
B) Millî tarih bilincinin
C) Millî birlik ve beraberliğin
D) Millî bağımsızlık ve özgürlüğün

• Cevap: C
Soru: Atatürk, “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” sözüyle millî tarih bilincini vurgulamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu doğrultuda açılan kurumlardan biridir?

A) Türk Tarih Kurumu
B) Türk Dil Kurumu
C) Hilal-i Ahmer Cemiyeti
D) Hıfzısıhha Enstitüsü

• Cevap: A
Soru: Cumhuriyet Dönemi’nde ekonomik alandaki gelişmelerden hangisi diğerlerinden farklı özelliktedir?

A) Aşar vergisinin kaldırılması
B) Türkiye Zirai Donatım Kurumunun açılması
C) Tarım Kredi Kooperatiflerinin kurulması
D) Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun çıkarılması

Geri