• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Ders Notu 724 Osmanlı Devletinde Yenileşme Hareketleri

Hatice Yılmazer

Aktif Üye
Üye
OSMANLI DEVLETİ’NDE DEĞİŞİM YILLARI
I. ISLAHATLAR VE GENEL KAVRAMLAR

Kavram

Tanım ve Önemi

Islahat

Düzeltme, iyileştirme veya reform yapma anlamına gelir. Bozulan kurumları yenileyerek devleti eski gücüne kavuşturma amacıyla yapılmıştır.

Başlangıç

Islahatlar 17. yüzyılda başlamış, 18. ve 19. yüzyılda devam etmiştir.

Islahat Alanları

Askerî, eğitim, yönetim ve ekonomik alanlarda yenilikler yapılmıştır.

Batı Etkisi

Avrupa’nın teknolojik ve ekonomik gücü, Osmanlı'yı reformlara sevk etmiştir. Avrupa’dan yararlanma çabaları XVIII. yüzyılda başlamıştır.

DİKKAT ⚠️
• Halktan yeterince destek alınamadığı için bazı ıslahatlar istenen başarıyı sağlayamamıştır.
• Avrupa’dan yararlanma çabaları, Avrupa tarzı ıslahatların yapılmasına ve Batı kültürünün Osmanlı kültürünü etkilemesine ortam hazırlamıştır.

II. LALE DEVRİ (1718-1730)
Dönem: III. Ahmet ve Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa liderliğinde gerçekleşti.
Sınırları: 1718 Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 Patrona Halil İsyanı ile sona erdi.
Özellik: Avrupa kültürü Osmanlı’da hızla yayıldı ve Avrupa örnek alındı. Dönem, adını İstanbul’da yetiştirilen lalelerden almıştır.

Lale Devri’nde Yapılan Önemli Çalışmalar

Çalışma

Alanı

Detay

Geçici Elçilikler

Siyasi / Diplomasi

Avrupa’yı yakından tanımak için Paris, Londra, Viyana gibi başkentlere ilk kez geçici elçiler gönderildi. Paris’e gönderilen ilk elçi Yirmisekiz Mehmet Çelebi idi.

İlk Türk Matbaası

Teknik / Kültürel

İbrahim Müteferrika ve Sait Efendi ilk özel matbaayı kazandırdı. İlk basılan eser: “Van Kulu Lügati” adlı bir sözlüktür.

Tulumbacılar Ocağı

Güvenlik

Yangınlara müdahale amacıyla yeniçerilerden bir itfaiye teşkilatı kuruldu.

Sağlık Reformu

Sağlık

İlk kez çiçek aşısı geliştirildi ve uygulanmaya başlandı.

Ekonomik Çalışmalar

Sanayi / Ekonomik

İstanbul’da çini atölyeleri, Yalova’da kâğıt fabrikası açıldı.

Mimari

Mimari

Avrupa tarzı mimari hızla yayıldı. Gösterişli çeşmeler ve yapılar inşa edildi. Nuruosmaniye Camii, Avrupa tarzı mimari ile yapılan ilk cami oldu.

DİKKAT ⚠️
• Lale Devri’nde askerî alanda ıslahat yapılmamıştır.
• Matbaanın kurulması, Osmanlı toplumunun fikir hayatının gelişmesine yönelik bir adımdır.

III. 18. VE 19. YÜZYIL PADİŞAHLARI DÖNEMİ ISLAHATLARI
A. III. Selim Dönemi (1789-1807)
Yenilik Adı: Nizam-ı Cedid (Yeni düzen) adıyla kapsamlı reformlar gerçekleştirilmiştir.
Ordu: Avrupa modeli esas alınarak Nizam-ı Cedid adıyla yeni bir ordu oluşturuldu.
Ekonomi: Nizam-ı Cedid ordusunun giderlerini karşılamak için İrad-ı Cedid adlı ayrı bir hazine kuruldu.
Diplomasi: Avrupa’nın çeşitli başkentlerinde ilk kez sürekli elçilikler açılmıştır.
Basın: İlk kez devlet matbaası (Matbaa-i Âmire) faaliyete geçirilmiştir.

B. II. Mahmut Dönemi (1808-1839)

Islahat Adı

Alanı

Detay

Yeniçeri Ocağı'nın Kaldırılması

Askerî

1826’da kaldırıldı. Bu olaya “Vaka-i Hayriye” (Hayırlı olay) denildi. Yerine “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” kuruldu.

Yönetim Reformu

İdari / Yönetim

Divan-ı Hümayun kaldırılarak yerine Vekiller Heyeti (Bakanlar Kurulu) kuruldu.

Eğitim

Eğitim

İstanbul’da ilköğretim zorunlu hâle getirildi. Eğitim amacıyla Avrupa’ya öğrenciler gönderildi.

Nüfus Sayımı

Askerî / Vergi

Osmanlı’daki ilk nüfus sayımı gerçekleştirildi. Amaç, askere gidecek kişi sayısını ve vergi verecek kişi sayısını öğrenmekti.

İlk Resmî Gazete

Kültürel / Basın

Takvim-i Vekâyi adıyla ilk resmî gazete çıkarıldı (1831).

Kılık Kıyafet

Sosyal

Memurlara ve askerlere ceket, pantolon ve fes giyme zorunluluğu getirildi.

Önemli Belge

Siyasi

1808’de ayanlarla Sened-i İttifak imzalandı. Bu belge ile ilk kez bir padişahın yetkileri kısıtlanmıştır.

DİKKAT ⚠️

Sened-i İttifak, Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişahın yetkilerini kısıtlayan belgedir. Padişah, toprak sahibi ayanlara vergi ve askerlik konularında tavizler vermiştir.

IV. 19. YÜZYIL KURUMLARI VE YENİLİKLERİ (Abdülmecit, Abdülaziz, II. Abdülhamit)
19. yüzyılda yapılan çalışmalarla özellikle ulaşım ve haberleşme alanlarında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.

Kurum / Yenilik

Alanı

Detaylar

Padişah Dönemi

Posta Nezareti

Haberleşme

1840’ta kuruldu. Mektup, paket ve para gönderimleri düzenlendi. Gazeteler ve resmî belgeler farklı bölgelere ulaştırıldı.

Sultan Abdülmecit (Kuruluş)

İlk Buharlı Gemi

Ulaşım

1827’de İngiltere’den satın alındı.

II. Mahmut

Şirket-i Hayriye

Ulaşım

1851/1852’de kurularak İstanbul Boğazı’ndaki deniz ulaşımını düzenledi ve hızlandırdı (vapur işletmeciliği).

Sultan Abdülmecit

İlk Demir Yolu

Ulaşım

Anadolu’da ilk hat 1856’da İzmir ile Aydın arasında yapıldı. Ticaretin gelişmesine katkı sağladı.

Sultan Abdülmecit

Telgraf Hattı

Haberleşme

İlk kez Kırım Savaşı sırasında (1853-1856) kullanıldı. Ticaretin gelişmesini sağladı.

Sultan Abdülmecit

Ziraat Bankası

Ekonomi

Temeli 1863’te Niş Valisi Mithat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları (Menafi Sandıkları)dır. Amaç çiftçiyi yüksek faizli borçtan kurtarmak ve tarıma destek vermekti. 1888’de Ziraat Bankasına dönüştü.

Sultan Abdülaziz (Temeli) / II. Abdülhamit (Dönüşüm)

Darülfünun

Eğitim

Osmanlı Devleti'nin ilk üniversitesidir.

II. Abdülhamit

Kanun-i Esasi

Yönetim / Hukuk

1876’da ilan edilen Türk tarihinin ilk anayasasıdır. Padişahın yetkileri anayasa ile sınırlandırılmıştır.

II. Abdülhamit

DİKKAT ⚠️
• Demir yolları inşa edilmesi, ulaşımın kolaylaşmasının yanı sıra, Avrupalıların İstanbul’a gelmesiyle kültürel etkileşime de yol açmıştır.
• Avrupa tarzında mimari eserler verilmesi, Osmanlı’da matbaanın kurulması ve ordunun modernleştirilmesi amacıyla uzman getirilmesi, Osmanlı Devleti ile Avrupa’nın kültürel etkileşim içine girdiğini kanıtlar

Ekli dosyalar

Geri