• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Ders Notu 7. ve 13. Yüzyıllarda İslam Medeniyeti Ve Ortak Mirasa Katkıları

Hatice Yılmazer

Aktif Üye
Üye
7. Ve 13. YÜZYILLARDA İSLAM MEDENİYETİ Ve ORTAK MİRASA KATKILARI

Dönemin Genel Görünümü
Bu dönemde dünya genelinde iki farklı medeniyet tablosu görülmektedir:
1. Avrupa (Karanlık Çağ): VII. ve XIII. yüzyıllar arasında Avrupa’da bilimsel gelişmeler durma noktasına gelmiş, dogmatik (sorgulanamayan) kilise kuralları hâkim olmuş ve özgür düşünce kısıtlanmıştır.

2. İslam Dünyası (Altın Çağ): Aynı dönemde İslam dünyası; bilim, sanat, tıp, eğitim ve mimaride büyük bir gelişme göstermiştir. Bu döneme "İslam’ın Altın Çağı" denir.

İSLAMİYETİN DOĞUŞU VE HZ. MUHAMMED DÖNEMİ (610-632)

İslamiyet Öncesi Durum (Cahiliye Dönemi)

İslamiyet gelmeden önce Arap Yarımadası'ndaki sosyal ve siyasi duruma "Cahiliye Dönemi" denir. Bu dönemin özellikleri şunlardır:
İnanç: İnsanlar putlara tapıyordu (Lat, Menat, Uzza gibi putlar meşhurdu).
Sosyal Yapı: Kabilecilik hâkimdi, merkezi bir devlet yoktu. Kabileler arası kan davaları ve savaşlar yaygındı.
Toplumsal Adaletsizlik: Kadınlara ve kız çocuklarına değer verilmezdi. Kölelik yaygındı. Zengin-fakir ayrımı belirgindi.
Kültür: Okuma yazma oranı düşüktü ancak şiir ve hitabet gelişmişti.
B. İslamiyet’in Yayılışı ve Önemli Olaylar
İlk Vahiy (610): Hz. Muhammed’e Hira Mağarası’nda ilk vahiy geldi ve İslamiyet başladı.
Hicret (622): Mekkeli müşriklerin baskıları sonucu Müslümanlar Mekke’den Medine’ye göç etti. Bu olayla Medine İslam Devleti kuruldu.

• Savaşlar ve Barış:

Bedir Savaşı (624): Müslümanların ilk zaferidir. Okuma yazma bilen esirler, 10 Müslümana okuma yazma öğretme şartıyla serbest bırakılmıştır (Eğitime verilen önem),,.
Uhud Savaşı (625): İtaatin öneminin anlaşıldığı bir yenilgi yaşandı.
Hendek Savaşı (627): Medine'nin savunulduğu savaştır.
Hudeybiye Barışı (628): Mekkeliler Müslümanları hukuken tanıdı,.
Mekke’nin Fethi (630): Kâbe putlardan temizlendi,.

Veda Hutbesi (632):
Hz. Muhammed, insan hakları, eşitlik (ırk ve renk ayrımı olmaması) ve kadın hakları gibi evrensel mesajlar verdi.

Hz. Muhammed Dönemi’nde Medeniyete Katkılar
Eğitim:
Suffe: Mescid-i Nebevî’nin yanında kimsesizlerin kaldığı ve eğitim gördüğü bölümdür,,.
Küttâb: Çocuklara temel okuma yazma ve dini eğitimin verildiği ilkokul seviyesindeki kurumlardır,,.

Hukuk: Medine Vesikası hazırlanarak Müslümanlar ile gayrimüslimlerin bir arada barış içinde yaşamasının kuralları belirlendi (İlk yazılı anayasa niteliğindedir),,.

Sağlık: Hz. Muhammed’in tıp ve sağlıkla ilgili tavsiyelerine Tıbb-ı Nebevî denir. Hendek Savaşı’nda yaralılar için seyyar hastane (çadır) kurulmuştur,,.

Mimari: Medine’de inşa edilen Mescid-i Nebevî, sadece ibadet değil; eğitim, adalet, sağlık ve yönetim merkezi olarak kullanılmıştır

DÖRT HALİFE DÖNEMİ (632-661) - "CUMHURİYET DÖNEMİ"
Halifeler seçimle iş başına geldiği için bu döneme "Cumhuriyet Dönemi" de denir.

Hz. Ebû Bekir (632-634)
En Önemli İcraatı: Savaşlarda hafızların şehit olması üzerine Kur’an-ı Kerim kitap hâline (Mushaf) getirildi. Böylece Kur’an’ın günümüze kadar bozulmadan gelmesi sağlandı.

Hz. Ömer (634-644) - "Kurumsallaşma Dönemi"
Devlet sınırlarının genişlemesiyle teşkilatlanma çalışmaları yapılmıştır:
Adalet: Kadılık (hakimlik) kurumu oluşturuldu ve illere kadılar atandı.
İdari/Ekonomik: Divan teşkilatı (meclis/kayıt bürosu) ve Beytülmal (devlet hazinesi) kuruldu.
Bilim/Takvim: Hicret başlangıç kabul edilerek Hicri Takvim hazırlandı.
Şehircilik: Basra, Küfe ve Fustat gibi ordugâh şehirler kuruldu.

Hz. Osman (644-656)
Kültürel Miras: Kur’an-ı Kerim çoğaltılarak önemli İslam merkezlerine gönderildi. Bu sayede farklı okunuşların önüne geçildi ve dil birliği sağlandı.
Askeri: İlk İslam donanması kuruldu.

Hz. Ali (656-661)
• İç karışıklıklara rağmen ilim ve adaletin yaygınlaşmasına önem verdi. "İlim bayrağımdır" sözüyle bilimsel çalışmayı teşvik etti.

EMEVİLER DÖNEMİ (661-750)

Siyasi ve Sosyal Yapı

• Muaviye tarafından Şam merkezli kuruldu.
• Halifelik babadan oğula geçen bir saltanat sistemine dönüştü.
Mevali Politikası: Arap olmayan Müslümanlara "Mevali" (azatlı köle) denilerek ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldı. Bu ırkçı politika, İslamiyet'in yayılmasını yavaşlattı ve devletin yıkılışını hızlandırdı.

Medeniyete Katkılar
Dil ve İdare: Arapça resmi dil ilan edildi. İlk İslam parası (Abdülmelik dönemi) basıldı.
Sanat ve Mimari:
◦ Hat (güzel yazı), tezhip (süsleme) ve ciltçilik sanatları gelişti.
Kubbetü’s-Sahra (Kudüs) ve Emeviyye Camii (Şam) gibi şaheserler inşa edildi.

ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ (İSPANYA)
Emevilerin yıkılmasından sonra İspanya’ya giden Emevi üyeleri tarafından kurulmuştur.
Bilim ve Kültür Köprüsü: Avrupa karanlık çağdayken İspanya (Endülüs), bilim ve sanatın merkezi oldu. Kütüphaneler, medreseler kuruldu.
Etkileşim: İslam medeniyetinin birikimi (kâğıt, bilimsel eserler) buradan Avrupa’ya geçerek Rönesans’ın temellerini attı.
Mimari Eser: Kurtuba Ulu Camii, İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.

ABBASİLER DÖNEMİ (750-1258)
Siyasi ve Sosyal Değişim
• Bağdat merkezli kuruldu.
Eşitlik Politikası: Emevilerin ırkçı "Mevali" politikası terk edildi. Arap olmayan Müslümanlar (özellikle Türkler) devlet kademelerinde görev aldı. Bu sayede İslamiyet hızla yayıldı,,.
B. Bilimsel ve Kültürel Altın Çağ
Beytülhikme (Bilgelik Evi): Bağdat’ta kurulan bu akademide Eski Yunan, Hint ve İran eserleri Arapçaya tercüme edildi. Bilimsel araştırmalar yapıldı,,,.
Önemli Bilim İnsanları:
İbn-i Sina: Tıp alanında yazdığı "El-Kanun fi’t-Tıbb" (Tıbbın Kanunu) kitabı yüzyıllarca Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutuldu,,.
Harezmi: Cebir biliminin kurucusu sayılır.
Hukuk: Adalet işlerini düzenlemek için Kâdı’l-kudât (Başkadı) kurumu oluşturuldu,.
Mimari: Samerra şehri kuruldu. Sarmal minaresiyle ünlü Samerra Ulu Camii inşa edildi,,.

ÖZET TABLO: KAVRAMLAR VE KURUMLAR

Kavram / Kurum

Açıklama

Dönem / Alan

Suffe

Mescid-i Nebevî yanındaki eğitim ve barınma yeri.

Hz. Muhammed / Eğitim

Küttâb

Çocuklara okuma yazma öğretilen ilkokullar.

Genel / Eğitim

Beytülmal

Devlet hazinesi.

Hz. Ömer / Ekonomi

Divan

Devlet işlerinin görüşüldüğü, kayıtların tutulduğu yer.

Hz. Ömer / Yönetim

Mevali

Arap olmayan Müslümanlara verilen isim (köle statüsü).

Emeviler / Sosyal

Beytülhikme

Bağdat'taki çeviri ve bilim akademisi.

Abbasiler / Bilim

Kâdı’l-kudât

Başkadı (Adalet teşkilatının başı).

Abbasiler / Hukuk

Tıbb-ı Nebevî

Hz. Peygamberin sağlık öğütleri.

Hz. Muhammed / Sağlık

Medine Vesikası

Toplumsal barışı sağlayan ilk yazılı belge.

Hz. Muhammed / Hukuk

Kurtuba Ulu Camii

İspanya'daki eşsiz mimari eser.

Endülüs Emevileri / Mimari

Ekli dosyalar

Geri