• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Video 7. Sınıf Sosyal Bilgiler: Toprak Yönetimi - Benim Hocam Yayınları

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz

7. Sınıf Sosyal Bilgiler: Topraktan Üretir, Toprağı Yönetiriz (2025)

1. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin 5. ünitesi olan Üretim, Dağıtım ve Tüketim konusuna hazır mısınız? Bu videoda, insanlık tarihi boyunca toprağın neden en değerli varlık olduğunu, tarımın medeniyetleri nasıl şekillendirdiğini ve Türk tarihindeki eşsiz toprak yönetim sistemlerini detaylarıyla öğreniyoruz.

Video İçeriği ve Öne Çıkan Başlıklar:

• Tarih Boyunca Toprağın Önemi: İlk Çağ ve Orta Çağ'da toprağın güç simgesi olması ve ekonomik faaliyetlerdeki yeri [01:24].
  • Anadolu Medeniyetlerinde Tarım: Sümerlerde Zigguratların depo işlevi, Hititlerde toprak mülkiyeti ve Friglerin tarımı koruyan sert yasaları (Kibele ve Saban kırma cezası) [03:41].
  • Orta Çağ Avrupası ve Feodalite: Derebeylik sistemi, soylular ve toprağa bağlı yaşayan serflerin statüsü [06:09].
  • Türk Tarihinde Toprak Yönetimi: * Selçuklularda İkta Sistemi ve Osmanlılarda Tımar Sistemi'nin işleyişi [08:50].
    • Tımar sisteminin orduya, ekonomiye ve güvenliğe katkıları [10:45].
  • Cumhuriyet Dönemi Tarım Politikaları: Atatürk döneminde tarımı güçlendirmek için atılan adımlar ve Aşar vergisinin kaldırılması [12:00].
  • Günümüzde Tarımı Destekleyen Kuruluşlar: Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO, Ziraat Bankası, DSI ve GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) gibi kurumların görevleri [14:01].

Neden Bu Videoyu İzlemelisiniz?

• Müfredatla Tam Uyumlu: 2025 müfredatına ve sınav formatına uygun, net anlatım.
  • Önemli Notlar: Ders sırasında vurgulanan "Benim Notum" kısımlarıyla sınavda çıkabilecek kritik noktaları yakalayın [12:56].
  • Sürdürülebilirlik Vurgusu: Tarımsal üretimin sadece bir ders konusu değil, yaşamın sürdürülebilirliği için neden kritik olduğunu anlayın [16:41].
Eğitmen: Berkay Türkal

Kanal: Benim Hocam Ortaokul

Ünite: 5. Ünite - Üretim, Dağıtım ve Tüketim

Sosyal Bilgiler dersinde başarıyı yakalamak ve toprağın yönetim serüvenini keşfetmek için videonun tamamını izlemeyi unutmayın!

Video Bağlantısı: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler - Topraktan Üretir, Toprağı Yönetiriz

Geri