• Benim Hocam Ortaokul Videoları

İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Video 7. Sınıf Sosyal Bilgiler: Özgür Düşüncenin Bilime Katkısı - Benim Hocam Yayınları

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Türkal tarafından hazırlanan, 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin "Özgür Düşüncenin Bilime Katkısı" konusunu içeren kısa ve öz bir eğitim videosudur. [00:00]

Video, tarih boyunca bilimsel çalışmaların neden ve nasıl ilerlediğini, özgür düşünce ortamının bu süreçteki kritik rolünü şu ana başlıklarla ele almaktadır:

Öne Çıkan Konular:

• Özgür Düşünce ve Bilim İlişkisi: Bilimin ancak düşünce özgürlüğünün olduğu ve bilim insanlarının desteklendiği ortamlarda gelişebileceği, baskı altında ise duraksadığı anlatılmaktadır. [00:31]
  • İlk Çağ ve İyonlar: İyonlarda ticaret sayesinde oluşan zenginliğin ve hoşgörü ortamının bilim, sanat ve felsefeye nasıl sponsorluk sağladığı vurgulanmaktadır. [00:54]
  • Orta Çağ Avrupa'sı ve Skolastik Düşünce: Kilisenin baskıcı tutumu ve "her şeyin zaten bilindiği" iddiasıyla yeni araştırmaları yasaklaması nedeniyle Avrupa'nın "Karanlık Çağ" yaşadığı belirtilmektedir. [01:45]
  • İslam Dünyasının Altın Çağı: Avrupa karanlık içindeyken İslam dünyasında bilim ve felsefenin zirve yaptığı, özgür düşüncenin desteklendiği vurgulanmaktadır. [02:23]
  • Anayasal Güvence: Günümüzde Türkiye'de düşünce, kanaat, bilim ve sanat özgürlüğünün anayasanın 25, 26 ve 27. maddeleriyle koruma altında olduğu bilgisi verilmektedir. [02:42]

Önemli Tarihi Notlar:

• Galileo Olayı: Galileo'nun dünyanın döndüğünü savunduğu için Engizisyon mahkemesinde yargılanması ve düşüncelerinden vazgeçmek zorunda kalması anlatılmaktadır. [02:59]
  • Beytül Hikme ve Fransız İhtilali: Bağdat'taki Beytül Hikme'nin bilimsel gelişmelere katkısı ve Fransız İhtilali ile yayılan özgürlük ilkelerinin önemi vurgulanmaktadır. [03:31]

Video Linki: Özgür Düşüncenin Bilime Katkısı

Geri