Görsel 613 Toplumsal Sorunlar ve Çözüm Önerileri İnfografiği

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
# 6. Sınıf Toplumsal Sorunlar ve Çözüm Önerileri İnfografiği (SB.6.1.3)
MEB **Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli** ve güncel 6. Sınıf Sosyal Bilgiler müfredatına uygun olarak hazırlanan **"Toplumsal Sorunlar ve Çözüm Önerileri"** konulu infografik çalışması yayında!

6. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi **1. Öğrenme Alanı: Birlikte Yaşamak** ünitesine ait **SB.6.1.3** kazanımını somut, sade ve akılda kalıcı bir şekilde ele alan bu görsel materyali; akıllı tahta ders sunumlarında, sınıf panolarında ve sınav tekrarlarında güvenle kullanabilirsiniz.

📌 İnfografikte Yer Alan Başlıklar ve Konu Özeti:

* **Toplumsal Sorun Nedir?:** İnsanların ya da toplumun huzurunu, sağlığını ve yaşam kalitesini düşüren problemlere toplumsal sorun denir.

* **Çözümde Kimlerin Görevi Var?:**

- Resmî kurumlar

- Sivil toplum kuruluşları (STK'lar)

- Bireyler

- Ortak bilinç ve dayanışma

🔍 Temel Toplumsal Sorunlar, Nedenleri ve Çözüm Önerileri:

* **1. Afetler:**

- *Nedenleri:* Deprem, sel, heyelan, yangın, kuraklık gibi doğal olaylar; plansız yapılaşma ve çevreye zarar veren insan faaliyetleri.

- *Çözüm Önerileri:* Afet bilinci ve eğitimlerinin artırılması, sağlam ve dayanıklı binalar yapılması, afet koordinasyon merkezleri kurulması, gönüllü destek ekipleri oluşturulması, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi.

* **2. Çevre Kirliliği:**

- *Nedenleri:* Sanayi atıkları, araç egzozları, atıkların bilinçsizce doğaya atılması, plastik ve kimyasal maddeler.

- *Çözüm Önerileri:* Atık yönetiminin geliştirilmesi, geri dönüşümün yaygınlaştırılması, yeşil alanların korunması, temiz enerji kaynaklarının kullanılması, bireysel farkındalığın artırılması.

* **3. Salgın Hastalıklar:**

- *Nedenleri:* Bulaşıcı hastalıkların hızla yayılması, hijyen kurallarına uyulmaması, sağlık sistemlerinin yetersiz kalması.

- *Çözüm Önerileri:* Aşı ve tedavi çalışmalarının desteklenmesi, hijyen bilincinin artırılması, sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, bilimsel araştırmaların teşvik edilmesi, toplum kurallarına uyulması.

* **4. Göçler:**

- *Nedenleri:* Savaşlar, afetler, ekonomik sorunlar, daha iyi yaşam koşulları arayışı; eğitim, sağlık ve güvenlik ihtiyacı.

- *Çözüm Önerileri:* Göç yönetimi politikalarının geliştirilmesi, göç eden insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması, uyum ve dayanışma çalışmalarının artırılması, eğitim ve istihdam olanaklarının sağlanması.

* **5. İsraf:**

- *Nedenleri:* İhtiyaçtan fazla üretim ve tüketim, bilinçsiz alışveriş, plansız tüketim alışkanlıkları.

- *Çözüm Önerileri:* Bilinçli tüketim alışkanlığının kazanılması, gıda israfının azaltılması, artan yiyeceklerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, tüketim konusunda toplumun bilinçlendirilmesi.

* **6. Diğer Toplumsal Sorunlar:**

- *Sorunlar:* Yoksulluk ve eşitsizlik, eğitimde fırsat eşitsizliği, şiddet ve ayrımcılık, bağımlılıklar (madde, teknoloji vb.), trafik ve güvenlik sorunları.

- *Çözüm Önerileri:* Eğitim ve sosyal desteklerin artırılması, adalet ve eşitliğin sağlanması, toplumsal bilinç ve değerlerin güçlendirilmesi, aile-okul-toplum iş birliğinin yapılması.

### 🤝 Toplumsal Sorunların Çözümü İçin Neler Yapabiliriz?

* Çevremizi koruyalım.

* İhtiyaç sahiplerine yardım edelim.

* Kurallara uyalım, duyarlı olalım.

* Doğal kaynakları tasarruflu kullanalım.

* Toplumsal dayanışmayı güçlendirelim.

* Daima daha iyi bir toplum için sorumluluk alalım.

📢 **Birlik Mesajı:** *"Daha Yaşanabilir Bir Toplum İçin El Ele!"*

🎯 Öğretmen ve Öğrenciler İçin Kullanım Alanları:

* **Akıllı Tahta Desteği:** Konuyu tek ekranda tablo ve kutucuklarla görselleştirerek ders içi dikkati ve ilgiyi artırır.

* **Yazılı ve Bursluluk Hazırlığı:** Ünite kazanımını soru-cevap ve özet formatında toparlayarak kalıcı öğrenme sağlar.

* **Pano ve Etkinlik Çıktısı:** Yüksek çözünürlüklü çıktısı alınarak sınıf panolarında sergilenebilir veya çalışma yaprağı olarak kullanılabilir.

📥 **Görseli İnceleme ve İndirme:** Yüksek çözünürlüklü infografiği yukarıdan tam ekran görüntüleyebilir, sağ tıklayıp kaydederek arşivinize ekleyebilirsiniz. Çalışma hakkındaki görüşlerinizi ve yorumlarınızı konu altına eklemeyi unutmayın!
Toplumsal Sorunlar ve Çözüm Önerileri infografiği.jpg

Geri