• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 140. Sayfa​

Soru: Hz. Muhammed (sav), Dört Halife, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde, İslam medeniyetinin eğitim, bilim, hukuk, kültür, sanat ve mimari alanlarında insanlığın ortak mirasına katkılarını inceleyerek verilen örneğe benzer çıkarımlarda bulununuz.

• Cevap:

İslam Medeniyetinde Gelişmeler​

• Eğitim: Hz. Muhammed (sav) Dönemi'nde Mescid-i Nebevi'nin bir bölümü eğitim için ayrılmıştır. Bu durum İslam'ın, Hz. Muhammed (sav) Dönemi'nden başlayarak günümüze kadar eğitime verdiği önemi göstermektedir.
  • Kültür: Bayramlar, edebiyat ve şiir ile toplumsal yaşamda birlik ve beraberlik güçlendirilmiştir. Abbâsîler döneminde bayram kutlamaları coşkulu törenlerle yapılmıştır.
  • Bilim: İbn-i Sina'nın El-Kanun fi't-Tıbb adlı eseri ve Harezmi'nin cebir çalışmaları bilim dünyasına kazandırılmıştır. Beytülhikme'de önemli tercüme faaliyetleri yapılmıştır.
  • Sanat: Hat, tezhip ve ebru gibi güzel sanatlar gelişmiş, el yazmaları süslenmiştir. Camilerde sanatın örnekleri görülmüştür.
  • Hukuk: Dört Halife Dönemi'nde hicri takvim kabul edilmiş, Abbâsîler döneminde kadı'l-kudâtlık (başkadı) kurumu kurulmuştur. Bu gelişmeler adalet anlayışını güçlendirmiştir.
  • Mimari: Emevîler döneminde Şam Emevî Camii, Abbâsîler döneminde Samerra Ulu Camii yapılmıştır. Daha sonraki dönemlerde Süleymaniye ve Selimiye gibi eserler İslam mimarisinin zirvesini göstermiştir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 141. Sayfa​

Soru: Aşağıda “Hz. Muhammed, Dört Halife, Emevîler ve Abbâsîler” dönemleriyle ilgili ifadeler numaralandırılarak verilmiştir. Soruları okuyunuz ve ilgili ifadelerin numarasını cevap alanlarına yazınız. (Bir numarayı birden fazla cevap alanına yazabilirsiniz.)

Soru: Hz. Muhammed Dönemi’nde meydana gelen gelişmeler hangileridir?

• Cevap: 3 (Tıbb-ı Nebevî), 6 (Hat), 9 (Medine Sözleşmesi)

Soru: Kur’an-ı Kerim’i kitap hâline getiren ve çoğaltan halifeler hangileridir?

• Cevap: 12 (Hz. Ebu Bekir), 8 (Hz. Osman)

Soru: Hz. Ömer Dönemi’nde meydana gelen gelişmeler hangileridir?

• Cevap: 4 (Kadı tayin edilmesi), 7 (Devlet hazinesinin oluşturulması)

Soru: Emevîler Dönemi’nde meydana gelen gelişmeler hangileridir?

• Cevap: 2 (Mevali Politikası), 5 (Endülüs’ün fethi)

Soru: Abbâsîler Dönemi’nde meydana gelen gelişmeler hangileridir?

• Cevap: 1 (Tercüme çalışmaları), 10 (Samerra Ulu Camii’nin inşası), 11 (Tezhip)

Soru: Verilen ifadelerden hangileri hukuk alanı ile ilişkilidir?

• Cevap: 4 (Kadı tayin edilmesi), 9 (Medine Sözleşmesi)

Soru: Kitap yazımında yararlanılan sanat dalları hangileridir?

• Cevap: 6 (Hat), 11 (Tezhip)

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 142. Sayfa​

İSLAMIYET’IN KABULÜYLE TÜRKLERIN SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATLARINDA MEYDANA GELEN DEĞIŞIMLER

İnsanlık tarihi kadar eski dönemlere uzanan dinî inançlar, tarihin her evresinde varlığını hissettirmiştir. Toplumsal hayatta önemli yer tutan inançlar sadece toplumsal hayatı etkilemekle kalmamış aynı zamanda insanların kaynaşması, dayanışması ve bütünleşmesinde son derece önemli rol oynamıştır.

Soru: Aşağıdaki ortam ve durumlarda dinî inancınızın sosyal hayatınıza ne gibi etkileri vardır? Örnekler yazınız ve yazdığınız örnekleri arkadaşlarınızın örnekleri ile karşılaştırınız.

• Cevap:

Kategori

Davranış Örnekleri

Aile İçerisinde

Büyüklerin sözünü dinlemek, birlikte dua etmek.

Arkadaşlık ve Komşuluk İlişkilerinde

Yardımlaşmak, saygılı olmak.

Akrabalık İlişkilerinde

Bayramlarda ziyaret etmek, birlik olmak.

Çevrenizde (Mahalle / Sokak)

İhtiyaç sahiplerine yardım etmek.

Toplumsal Bir Sorunun Çözümünde

Adaletli davranmak, barışı sağlamak.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 143. Sayfa​

Soru: İslamiyet ile ilgili bazı kavramlar resfebe şeklinde aşağıda verilmiştir. Kavramları bularak resfebenin altına yazınız ve soruları cevaplayınız.

Soru: Resfebe şeklinde verilen kavramlardan günlük hayatınızda etkili olanlar hangileridir? Söyleyiniz.

• Cevap: Helal, ibadet, sevap ve sadaka günlük hayatımda etkilidir. Bayram ve zekât da önemlidir.

Soru: İslamiyet’in sosyal hayatınıza ne gibi etkileri vardır? Günlük hayatınızdan örnekler veriniz.

• Cevap: Helal lokmaya dikkat ederim, günlük dua eder ve namaza giderim. İhtiyaç sahibine yardım eder, bayramlarda büyükleri ziyaret ederim.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 144. Sayfa​

Soru: Öğretmeninizin rehberliğinde iki gruba ayrılarak size verilen yazılı, görsel ve dijital kaynakları inceleyiniz. (Birinci grup, sayfa 144 ile 145 arasındaki kaynakları; ikinci grup ise sayfa 146 ile 149 arasındaki kaynakları incelemelidir.) Yapmış olduğunuz incelemelere dayanarak İslamiyet öncesi ve İslamiyet’in kabulünden sonraki dönemlerde Türklerin sosyal ve kültürel hayatlarının temel özelliklerini; yaşam biçimi, yazı, dil ve edebiyat, sanat ve mimari alanlarında değerlendirip çözümlemeler yapınız.

• Cevap:

✅İslamiyet öncesi dönemde: Türkler göçebe yaşam sürmüş, hayvancılık temel geçim kaynağı olmuştur. Yazı olarak Göktürk alfabesini kullanmış, destanlar ve sözlü edebiyat ön planda olmuştur. Sanatta taşınabilir eşyalar, hayvan figürleri ve balballar öne çıkmıştır. Mimari eserler azdır.

✅İslamiyet’in kabulünden sonra: Yerleşik hayata geçilmiş, medreseler ve kütüphaneler açılmıştır. Arap alfabesi kullanılmaya başlanmış, edebiyat gelişmiştir. Sanatta hat, tezhip, ebru ve minyatür öne çıkmış; mimaride cami, medrese, türbe gibi eserler yapılmıştır.

Soru: Ülkemizde yakın tarihimizde vefat eden devlet büyüklerine ait anıt mezarlar bulunmaktadır. Bu anıt mezarlar hangileridir? Örnek veriniz.

• Cevap: Ülkemizdeki anıt mezarlara örnek: Anıtkabir (Mustafa Kemal Atatürk), Turgut Özal Anıt Mezarı, Süleyman Demirel Anıt Mezarı, Alparslan Türkeş’in Anıt Mezarı.

Geri