• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

Sayfa 124​

Soru: Türkistan’da kurulan ilk Türk devletlerinin sanat ve ekonomi alanında medeniyetimize katkıları hakkında aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: Türklerde sanat eserlerinin genellikle taşınabilir özellikte olmasının nedenleri nelerdir?

• Cevap: Sanat eserleri taşınabilir olmuştur çünkü Türkler konargöçer yaşam sürmüştür.
Soru: Türklerde demircilik ve at yetiştiriciliğinin gelişmesi, Türklere hangi alanlarda avantaj sağlamıştır?

• Cevap: Demircilik ve at yetiştiriciliği, Türklere savaşlarda güç ve üstünlük sağlamıştır.
Soru: Türkistan’da mimari eserlere en çok Uygurlarda rastlanmasının temel nedeni nedir?

• Cevap: Uygurlar yerleşik hayata geçtiği için mimari eserler onlarda daha çok gelişmiştir.
Soru: Türkler, geçimlerini sağlamak için neden hayvancılığı temel kaynak olarak tercih etmişlerdir?

• Cevap: Türkler geniş bozkırlarda yaşadığı için hayvancılık en uygun geçim kaynağı olmuştur.

Son düzenleme:

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 126. Sayfa​

ETKİNLİK

Adı
: İlk Türk Devletlerinde Kültür ve Medeniyet Amacı: Asya Hun Devleti, Göktürkler ve Uygurların medeniyetimize katkıları hakkında sınıf tartışması yoluyla çıkarımlar yapma
Beceri: Sorgulama
Süre: 2 ders saati

Yönerge:

✅Öğretmeninizin rehberliğinde sınıfta bir tartışma ortamı oluşturunuz.
✅Sınıfınızdaki herkesin tartışmaya katılmasını ve fikirlerini özgürce ifade etmelerini sağlayınız.
✅Fikirlerinizi ifade ederken, kaynaklardan edindiğiniz bilgileri göz önünde bulundurunuz.
✅İfadelerinizde Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmaya özen gösteriniz.
✅Asya Hun Devleti, Göktürkler ve Uygurların yönetim, hukuk, askerî, sosyal hayat, sanat ve ekonomi alanlarında medeniyetimize katkıları hakkında çıkarımlarda bulununuz.
✅Sözlü olarak ifade ettiğiniz çıkarımlarınız kontrol listesi ile değerlendirilecektir.
✅Çıkarımlarınızı aşağıdaki tabloya yazınız.
✅Renkli fon kağıtlarını kullanarak çıkarımlarınızla ilgili afişler tasarlayınız. Afişlerinizi sınıfta sergileyiniz.
Çıkarımlarınızı aşağıdaki tabloya yazınız.

Soru: Renkli fon kağıtlarını kullanarak çıkarımlarınızla ilgili afişler tasarlayınız. Afişlerinizi sınıfta sergileyiniz.

İlk Türk Devletlerinde Alanlar ve Çıkarımlar

Alanlar

Çıkarımlar

Yönetim

İlk Türk devletlerinde kut inancı vardı, kağan devleti töreye göre yönetirdi.

Hukuk

Yazısız hukuk kuralları olan töre adalet, eşitlik, iyilik ve insanlık değerlerine dayanıyordu.

Askerî

Onluk sistem kuruldu, düzenli ve güçlü ordular vardı. Ordu-millet anlayışı hakimdi.

Sanat

Hayvan figürlü süslemeler, taşınabilir eşyalar, balballar ve Uygur mimarisi öne çıktı.

Ekonomi

Hayvancılık, demircilik, dericilik, dokumacılık ve İpek Yolu ticareti önemliydi.

Sosyal Hayat

Aile (oguş) temel yapıydı, boy ve bodun sistemiyle toplum düzenlenirdi.

Son düzenleme:

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 127. Sayfa​

Soru: Yukarıdaki bulmacayı çözünüz.

• Cevap:

1. Tarihte bilinen ilk Türk devletlerinin kurulduğu coğrafyadır. (Türkistan)
2.
II. Göktürk Devleti Dönemi’nden kalan, Türklere ait ilk yazılı kaynaklardan biridir. (Orhun Kitabeleri)
3.
İlk Türk devletlerinde halkın coğrafyaya uyum sağlayabilmek ve hayvancılık yapabilmek için tercih ettiği yaşam biçimidir. (Konargöçer)
4.
Uygurlarda rastlanan resim sanatlarındandır. (Minyatür)
5.
Mete Han tarafından bulunan askerî sistemdir. (Onluk Sistem)
6.
İlk Türk devletlerinde önemli meselelerin görüşülüp karara bağlandığı devlet meclisidir. (Kurultay)
7.
Uygurların diğer Türk devletlerinden farklı olarak tercih ettiği inanıştır. (Maniheizm)

Son düzenleme:

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 128. Sayfa​

VII-XIII. yüzyıllar arasında Avrupa, bilimsel gelişmelerin yavaşladığı karanlık bir dönem yaşarken İslam medeniyeti bilimsel açıdan altın çağını yaşamıştır. Görseldeki merkezler (Görsel 3.24) başta olmak üzere İslam coğrafyasında insanlığın ortak mirasına katkıda bulunan önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu dönemde bilim insanları yetişmiş ve önemli eserler yazmıştır.

Soru: İslam’ın eğitime verdiği önemi anlatan aşağıdaki sözlerde boş bırakılan yerleri öğretmeninizin rehberliğinde tamamlayınız.

• Cevap:
• İlim talep etmek her Müslümana farzdır.
• Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?
• İlim Müslümanın yitiğidir; onu nerede bulursa alır.
• Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.

Soru: Sizin de bu konuda bildiğiniz söz ve olaylar varsa arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Cevap: “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.”

Son düzenleme:

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 129. Sayfa​

Soru: Antalya’da yaşayan Rüzgâr, hafta sonu ailesiyle birlikte bir geziye çıkmış ve görsellerde verilen yerlerin fotoğraflarım çekmiştir. Rüzgâr’ın çektiği fotoğraflardaki yerlerden hangileri İslam medeniyetine ait unsurlar arasındadır? İlgili yerleri işaretleyiniz.

• Cevap:
  • Süleymaniye Camii
  • Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi
  • Murat Paşa Cami
Soru: İslam medeniyetine ait ortak kültürel miras kapsamındaki eğitim, kültür, sanat ve mimari alanındaki eserlere çevrenizden örnekler veriniz.

• Cevap:

Eğitim

Kültür

Sanat

Mimari

Süleymaniye Medreseleri, Fatih Medreseleri.

Türk ve İslam Eserleri Müzesindeki el yazmaları ve tezhipler.

Hat ve ebru çalışmaları; Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki hat koleksiyonu.

Süleymaniye Camii ve Sultanahmet Camii.

Son düzenleme:
Geri