• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 95. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Teknolojik gelişmelerin bir sonucu olan kültürel değişimin nedenlerinin ve sonuçlarının neler olabileceğini tartışınız. Tartışmada ulaştığınız bilgilere göre aşağıdaki balık kılçığını tamamlayınız.

• Cevap:

Kültürel Değişim

Kültürel değişimin nedenleri

• Ulaşım teknolojilerinin gelişmesi
  • İletişim araçlarının yaygınlaşması
  • Küreselleşme ve farklı kültürlerle etkileşim
  • Turizmin artması
  • Dijitalleşme ve sosyal medya kullanımı
  • Eğitim ve bilimsel çalışmalar

Kültürel değişimin sonuçları

• Farklı kültürlerin tanınması
  • Ortak yaşam tarzlarının oluşması
  • Millî kültür unsurlarının zayıflaması
  • Yeni alışkanlıkların kazanılması
  • Kültürel çeşitliliğin artması
  • Kültürel değerlerde değişim ve dönüşüm

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 96. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin kültürel değişimdeki etkisiyle ilgili verilen örnekleri inceleyiniz.

Örnek Durum 1

Merkezi İngiltere’de bulunan bir şirketin Berlin’deki bürosunda çalışan bir İngiliz, işini bitirdikten sonra evine döndü. İngiltere’de yaşayan ailesiyle telefonda konuşurken zaman zaman Almanca kelimeler kullandığını fark etti ve bu duruma çok şaşırdı. Akşam yemeğinde; Yeni Zelanda pirzolası, Kaliforniya havucu, Meksika balı ve Fransız peynirinden (Görsel 6.22) oluşan bir menüyle karnını doyurdu. Farklı kültürlere ait yiyecekler tüketmesi ve Almanca kelimeler kullanması, onu derin düşüncelere sevk etti. Acaba kendi kültüründen uzaklaşıyor muydu?

Örnek Durum 2

Bugün modern kent hayatı içinde sıradan bir bireyin sabah uyandığı andan itibaren gün boyunca neler yaptığını mercek altına alacak olursak ortaya çıkan tablo bizi pek de şaşırtmayacaktır. Güne akıllı telefon ya da akıllı saatlerin alarmıyla başlamak, mobil uygulamalarla hava durumunu kontrol etmek, en kısa yol güzergâhını ya da en yakın bankamatiği bulmak, trafik durumunu öğrenmek günlük hayatın bir parçası hâline geldi. Kredi kartıyla alışveriş yapmak, mobil uygulamalardan taksi çağırmak, çevrim içi platformlar üzerinden eğitim almak dijital yaşamın birer yansımasıdır. Boş zamanlarını sesli içerikler dinleyerek ya da dijital oyunlar oynayarak değerlendiren bireyler, tek tıkla yemek siparişi vermeyi de dijital teknolojiler sayesinde gerçekleştirmektedir.

Soru: Ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin kültürel değişim üzerindeki etkilerine, günlük yaşamınızdan ve yakın çevrenizden örnekler veriniz.

• Cevap: Günlük yaşamımda telefon ve internet sayesinde arkadaşlarımla kolayca iletişim kuruyor, çevrim içi derslere katılıyor ve yemek siparişi verebiliyorum. Yakın çevremdeki insanlar da sosyal medya ile farklı kültürleri tanıyor ve yabancı markaların ürünlerini kullanıyor, bu da kültürel değişime örnek oluyor.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 97. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Kültürün korunması neden önemlidir? Kültürün korunmasında duyarlı ve vatansever bireylerin sorumlulukları neler olabilir?

• Cevap: Kültürün korunması, milletimizin kimliğini ve birlik beraberliğini sürdürmesi için önemlidir. Duyarlı ve vatansever bireyler dilimize sahip çıkmalı, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmalı, tarihî ve kültürel değerlerimizi öğrenip gelecek nesillere aktarmalıdır.
Soru: Ulaşım ve iletişim teknolojilerinin kültür üzerindeki olumsuz etkileri nasıl azaltılabilir ve kültürün devamlılığı nasıl sağlanabilir? Fikirlerinizi verilen zihin haritasına yazınız.

• Cevap:

KÜLTÜR

Kültür korunmalıdır

Çünkü kültür bir milletin kimliğini, değerlerini ve birlik beraberliğini yansıtır.
Kültürü kaybetmek, milletin varlığını tehlikeye sokar.

Kültürün devamlılığını sağlama yollarımız

• Dilimizi doğru kullanmak ve yabancı kelimelerden uzak durmak.
  • Gelenek ve göreneklerimizi yeni nesillere aktarmak.
  • Sanat, müzik ve halk oyunlarımızı yaşatmak.
  • Kültürel miraslarımızı korumak.

Ulaşım teknolojilerinin kültürümüze olumsuz etkilerini azaltma yolları

• Yerli ürün ve markalara öncelik vermek.
  • Geleneksel yaşam biçimimizi sürdürmek.
  • Turizmde kültürel değerlerimizi tanıtmak.

İletişim teknolojilerinin kültürümüze olumsuz etkilerini azaltma yolları

• Sosyal medyayı bilinçli kullanmak.
  • Yabancı kültürlere özenmek yerine kendi kültürümüzü tanıtmak.
  • Yanlış ve zararlı içeriklerden uzak durmak.
  • Türk kültürünü yansıtan içerikler üretmek ve paylaşmak.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 98. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
ETKİNLİK

Adı
: Kültürel Değişimde Ulaşım ve İletişim
Amacı: Kültürel değişimi belirleyebilme
Beceri: Yapılandırma
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

Soru: Ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ile çevrim içi platformların yaygınlaşmasının kültürel değişime etkileridir.

Yemek Kültürüne

Yabancı fast-food yiyecekler yaygınlaşmış, geleneksel yemeklerle birlikte tüketilmeye başlanmıştır.

Günlük Hayata

Telefon, internet ve sosyal medya sayesinde iletişim hızlanmış, alışveriş ve bankacılık çevrim içi yapılmaya başlanmıştır.

Eğitim Öğretime

EBA, çevrim içi dersler ve dijital eğitim platformları kullanılarak uzaktan eğitim yapılmaktadır.

Dil Yapısına

Yabancı kelimeler dile girmekte, sosyal medyada kısaltmalar ve yabancı terimler yaygınlaşmaktadır.

Ekonomik Faaliyetlere

E-ticaret gelişmiş, dijital pazarlama ve online alışveriş ekonomik hayatın önemli bir parçası olmuştur.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 99. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Şemadaki ifadelerden bazıları doğru, bazıları yanlıştır. En üstteki ifadeden başlayıp, verdiğiniz cevapları takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.

• Cevap: 5. Çıkış.

Geri