• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Sosyal Bilgiler
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 70. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Teknolojik gelişmeler, üretim süreçlerindeki değişiklikler, moda anlayışı, ihtiyaç ve isteklerdeki değişimler, kültürün önemli bir öğesi olan ve toplumun sosyal hayatının şekillenmesinde etkili olan geleneksel mesleklerin kaybolmasına ya da kaybolmaya yüz tutmasına neden olmuştur.

Soru: Mesleklerdeki değişim ile ilgili konuşma metnini okuyunuz ve metinde belirtilen geçmişteki meslekleri bulup daire içine alınız.

• Cevap: Bakkal, at arabacısı (tamircisi), semerci, nalbant, kunduracı (ayakkabıcı), yorgancı.

Son düzenleme:
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 71. Sayfa Cevapları İkinci Kitap

Soru: Yaşadığınız çevrede geçmişte yapılan ve günümüzde de devam ettirilen bir meslek var mıdır? Söyleyiniz.

• Cevap: Evet, çevremde çiftçilik geçmişte de vardı, günümüzde de devam ediyor. İnsanlar hâlâ tarım ile uğraşarak geçimini sağlıyor.
Soru: Ekonomik faaliyetler ve mesleklerde yaşanan değişimler sonucunda hangi meslekler ortaya çıkmıştır? Fikirlerinizi belirtiniz. Fikirleriniz gözlem formu ile değerlendirilecektir.

• Cevap: Market kasiyerliği, fabrika işçiliği, mühendislik, otobüs şoförlüğü, ihracat uzmanlığı gibi yeni meslekler ortaya çıkmıştır.
Soru: Ekonomik faaliyetlerdeki değişim, teknolojik gelişmeler, yapay zeka ve dijitalleşme göz önünde bulundurulduğunda gelecekte hangi meslekler ortaya çıkabilir? Beyin fırtınası tekniğini kullanarak tartışınız.

• Cevap: Gelecekte yapay zekâ mühendisliği, robotik teknisyenliği, dijital içerik üreticiliği, uzay turizmi rehberliği ve blockchain uzmanlığı gibi meslekler ortaya çıkabilir.

Son düzenleme:
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 72. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
PERFORMANS GÖREVİ

Adı
: Gelecekten Bugüne
Amacı: Gelecekte ortaya çıkabilecek meslekler hakkında çıkarımda bulunma
Beceri: Değişim ve sürekliliği algılama
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

Günümüzden elli yıl sonrasında olduğunuzu düşününüz.
Yaşadığınız dönemdeki (50 yıl sonrasında) mesleklerden birini seçiniz.
Seçtiğiniz mesleği günümüzdeki insanlara tanıtıcı bir mektup yazınız veya kartpostal hazırlayınız (Renkli fon kartonu kullanabilirsiniz). Mektubunuzu yazarken Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmaya özen gösteriniz.
Yazdığınız mektupları veya hazır

Soru: Mektup veya kartpostallarınız bütüncül dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilecektir.

• Cevap:
Sevgili Geçmişin İnsanları,

Size 50 yıl sonrasından, yani 2075 yılından sesleniyorum. Ben bir uzay turizmi rehberiyim. Görevim, insanlara Dünya’nın yörüngesinden uzayı izletmek, Ay’a yapılan kısa gezilerde onlara rehberlik yapmak.

Bizim dönemimizde uzay yolculukları artık çok sıradan bir hâle geldi. Tıpkı sizin zamanınızdaki uçak yolculukları gibi. İnsanlar tatil için sadece deniz ya da dağlara gitmiyor, uzaya gidip Dünya’yı dışarıdan seyrediyorlar. Benim işim de onlara güvenli ve eğlenceli bir yolculuk yaşatmak.

Geleceğin meslekleri sizin zamanınızdakilerden çok farklı görünebilir ama unutmayın: Teknoloji geliştikçe yeni iş alanları ortaya çıkıyor. Siz de hayal edin, öğrenin ve çalışın. Çünkü geleceğin mesleklerini bugünün gençleri hazırlayacak.

Sevgiyle,
2075’ten Uzay Rehberi

Son düzenleme:
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 73. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Verilen mesleklerin hangi döneme ait olduğunu örnekte olduğu gibi işaretleyiniz. (Birden fazla işaretleme yapabilirsiniz.)

Meslek / AlanGeçmişteGünümüzdeGelecekte
Yapay zekâ eğitmenliği⬜✅✅
Drone (dron) pilotluğu⬜✅✅
Keçecilik ✅⬜⬜
Gazetecilik✅✅✅
İklim mühendisliği⬜⬜✅
Nalbantlık✅⬜⬜

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 74. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Bir ürünün üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarına birer örnek veriniz.

• Cevap: Ürünümüz ekmek.
✅Üretim: Çiftçinin tarlada buğday yetiştirmesi

✅Dağıtım: Fabrikada üretilen unun kamyonlarla marketlere taşınması

✅Tüketim: Marketten alınan ekmeğin sofrada yenmesi

Soru: Verilen görsellerden yararlanarak şekerin üretim, dağıtım ve tüketim ağını yazınız. Yazdıklarınızı sınıfta anlatınız.

Üretim

Şeker pancarı tarlada yetiştirilir, fabrikada işlenerek kristal şeker hâline getirilir.

Dağıtım

Paketlenen şeker depolara gönderilir, kamyonlarla market ve mağazalara dağıtılır.

Tüketim

Şeker evlerde ve pastanelerde çay-kahve, tatlı ve pasta yapımında kullanılır ve tüketilir.

Geri