• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ 1. Dönem 2. Yazılı Çözüm Videoları
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

2025-2026 6. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Dönem - 2. Yazılı - 5. Senaryo Örneği ve Çözümleri

Benim Hocam Yayınları

Aktif Üye
Moderatör
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında yayınlanan ve 6. sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan Sosyal Bilgiler dersi 1. dönem 2. yazılı sınavına hazırlık videosudur. Berkay Türkal tarafından sunulan videoda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 5. senaryo örneğine uygun sorular ve çözümleri yer almaktadır.

Videonun içeriği şu ana konulardan oluşmaktadır:

1. Coğrafi Koordinat Sistemi [​

• Koordinat Yerleştirme: Meridyen ve paralellerin coğrafi koordinat sistemi üzerinde nasıl bulunacağı uygulamalı olarak gösterilmektedir. 30° doğu meridyeni ile 20° kuzey paralelinin kesişim noktası gibi örneklerle konu pekiştirilmektedir.

2. Nüfus ve Yerleşme [​

• Sanayi ve Ticaret Etkisi: Sanayi ve ticaretin gelişmiş olduğu bölgelerde nüfusun neden fazla olduğu açıklanmaktadır. İş imkanlarının çokluğu, daha iyi yaşam koşulları, eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmişliği bu durumun temel nedenleri olarak sunulmaktadır.

3. Türk Dünyası ve İşbirliği [​

• Mustafa Kemal Atatürk'ün Görüşleri: Atatürk'ün dış Türkler ve Türk dünyası ile bağların koparılmaması gerektiğine dair sözleri analiz edilmektedir. Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkeler örnek verilmektedir.
  • Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu: "Demir İpek Yolu" olarak adlandırılan bu hattın Türk dünyası arasındaki ekonomik ve kültürel bağları güçlendirmedeki önemi vurgulanmaktadır [03:45].

4. İlk Türk Devletleri ve Ordu Sistemi [​

• Metehan ve Onluk Sistem: Metehan tarafından kurulan onluk sistemin ordunun yönetimini kolaylaştırması ve günümüz Türk Kara Kuvvetleri'nin temeli (M.Ö. 209) olması anlatılmaktadır.
  • Uygurlar ve Maniheizm: Uygurların benimsediği Maniheizm dininin, Türklerin savaşçılık özelliklerini zayıflatması ve onları yerleşik hayata (tarıma) yönlendirmesi üzerindeki etkileri ele alınmaktadır [05:55].

5. İslam Dünyasının Altın Çağı [​

• Karanlık Çağ vs. Altın Çağ: 7. ve 13. yüzyıllar arasında Avrupa'nın skolastik düşünce ve kilise baskısı nedeniyle "Karanlık Çağ"ı yaşaması, buna karşın İslam dünyasının bilim, sanat ve felsefede "Altın Çağ"ı yaşaması arasındaki farklar açıklanmaktadır.
Video, öğrencilere sadece soru çözümü değil, aynı zamanda konuların mantığını kavratmayı hedefleyen bir tekrar dersi niteliğindedir.

Yazılı Sorularına https://tanitim.benimhocam.com/sosyal/#tab2 buradan erişebilirsiniz.

Son düzenleme:
Geri