2026-2027 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Çerçeve Yıllık Planı (Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Uyumlu)

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Çerçeve Yıllık Planı
Değerli Zümrelerim ve Sevgili Öğretmen Arkadaşlarım,

2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı boyunca 5. sınıf ders süreçlerinizde rehber olarak kullanabileceğiniz, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) güncel müfredatına ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli esaslarına tam uyumlu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Çerçeve Yıllık Planı hazırlanarak kullanıma sunulmuştur.

Yeni öğretim programında yer alan beceri temelli öğrenme çıktıları, süreç bileşenleri ve okul temelli planlama esasları dikkate alınarak titizlikle oluşturulan bu planı zümre kararlarınıza göre düzenleyerek kullanabilirsiniz.

📄 Planın İçeriği ve Öne Çıkan Detayları​

• Maarif Modeli Tam Uyumu: Plan; Birlikte Yaşamak, Evimiz Dünya gibi yeni müfredat öğrenme alanlarını, kodlanmış öğrenme çıktılarını (örn. SB.5.1.1, SB.5.1.2, SB.5.2.1) ve alt süreç bileşenlerini eksiksiz kapsar.
  • Sosyal-Duygusal Öğrenme Beceri ve Değerler: İletişim, iş birliği, sosyal farkındalık, esneklik ve sorumlu karar verme gibi SDB alanları ile vatanseverlik, yardımseverlik, dürüstlük ve sorumluluk gibi temel değerler (D) plana entegre edilmiştir.
  • Okuryazarlık Becerileri: Bilgi, dijital, görsel, kültür, vatandaşlık ve sürdürülebilirlik okuryazarlığı (OB) kazanımları haftalık süreçlere işlenmiştir.
  • Ölçme, Değerlendirme ve Öğrenme Kanıtları: Karşılaştırma tabloları, gözlem formları, derecelendirme ölçekleri, kontrol listeleri, anekdot kayıtları ve performans görevleri detaylandırılmıştır.
  • Farklılaştırma Çalışmaları: Üst düzey ve destek gerektiren öğrenciler için özel olarak kurgulanmış Zenginleştirme ve Destekleme etkinlik önerileri yer almaktadır.
  • Okul Temelli Planlama: Zümre öğretmenler kurulunca belirlenecek araştırma, gözlem, sosyal etkinlik ve proje zamanlamalarına uyumlu yapıda tasarlanmıştır.

📥 Yıllık Planı İndirmek İçin:​

Aşağıdaki ekte yer alan dosyayı bilgisayarınıza indirip kendi okul ve zümre koşullarınıza göre özelleştirebilirsiniz.

• Dosya Türü: .xlsx / .docx
  • Sınıf Seviyesi: Ortaokul 5. Sınıf
  • Müfredat: 2026-2027 MEB Temel Eğitim / Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
💡 Zümrelerinize Destek Olun: Hazırlanan bu yıllık planı diğer sosyal bilgiler öğretmeni arkadaşlarınızla ve zümrelerinizle paylaşarak çalışmalarına katkı sağlayabilirsiniz. Görüş, öneri ve değerlendirmelerinizi konu altına yorum olarak bırakabilirsiniz.
Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize başarılar getirmesini dileriz!

Ekli dosyalar

Geri