• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 16)​

Soru: Aşağıda komşuluk ile ilgili hadisişerif ve atasözlerine yer verilmiştir. Hadisişerif ile atasözlerini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

• Cevap:
Soru: İnancımız ve kültürümüzde komşuluğa önem verilmesinin sebepleri neler olabilir? Tartışınız.

• Cevap: İnancımızda ve kültürümüzde komşuluğa önem verilmesinin sebepleri arasında dayanışma, yardımlaşma, güven içinde bir yaşam sürme isteği bulunmaktadır. Komşular arasında güçlü bağlar, toplumsal huzurun sağlanmasında önemli bir rol oynar. İslam dini, komşuya iyi davranmayı ve ona zarar vermemeyi öğütler. Kültürel olarak da komşuluk ilişkileri, yardımlaşma ve paylaşma gibi değerlerle beslenir.
Soru: İnanç ve kültürümüzün komşuluk ilişkilerinde bizlere yüklediği görev ve sorumluluklar nelerdir? Örnekler veriniz.

• Cevap: İnanç ve kültürümüz, komşulara iyi davranmayı, zor zamanlarında destek olmayı ve saygı göstermeyi gerektirir. Örneğin, hastalandığında komşunu ziyaret etmek, ihtiyaç duyduğunda ona yardım etmek gibi görevler vardır. Ayrıca komşunun rahatsız olmaması için gürültü yapmamak da bir sorumluluktur. Bu görevler, toplumsal bağların güçlenmesine katkı sağlar.
Komşuluk grubunda sahip olduğumuz roller:

Rollerin getirdiği hak ve sorumluluklarımız.

• Haklar: Komşulardan destek alma, yardımlaşma ve güven içinde yaşama hakkı.
  • Sorumluluklar: Komşularla iyi geçinme, ihtiyaç duyduklarında yardım etme, onları rahatsız etmeme.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 17)​

Soru: Aşağıda komşuluk ile ilgili hadisişerif ve atasözlerine yer verilmiştir. Hadisişerif ile atasözlerini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

• Cevap:
Okul grubunda sahip olduğumuz roller:

Rollerin getirdiği hak ve sorumluluklarımız.

• Haklar: Eğitim görme, öğretmenlerden bilgi alma ve okul kaynaklarını kullanma hakkı.
  • Sorumluluklar: Derslere katılma, ödevleri yapma, arkadaşlara ve öğretmenlere saygı gösterme.
Sosyal sorumluluk grubunda sahip olduğumuz roller:

Rollerin getirdiği hak ve sorumluluklarımız

• Haklar: Yardım etkinliklerine katılma ve topluma faydalı olma hakkı.

• Sorumluluklar: Yardım projelerinde aktif rol alma, topluma karşı sorumlulukları yerine getirme.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 18)​

ETKİNLİK Adı: Rol Kartları

Amacı
: Farklı rol, hak ve sorumluluklar hakkında duygu ve düşünceleri belirleme

Beceri: Çözümleme Süre: 2 ders saati

Yönerge:

• Öğretmeniniz rehberliğinde beş grup oluşturunuz.
• Oluşturduğunuz gruplara aşağıda verilen rol kartlarını dağıtınız.
• Çalışmanızı zamanında ve eksiksiz yapacak şekilde planlayınız.
• Rol kartlarındaki senaryoları grup olarak canlandırınız.
• Canlandırdığınız rolün sahip olduğu hak ve sorumluluklar hakkındaki düşüncelerinizi ifade ediniz.
• Yaptığınız canlandırmalar kontrol listesi ile değerlendirilecektir.

• Cevap: Benim canlandırdığım rol sınıf başkanıydı. Bu rolde sahip olduğum haklar, sınıftaki düzenin sağlanmasında ve sorunların çözümünde söz sahibi olmaktı. Ayrıca arkadaşlarımın görüşlerini dinlemek ve öğretmene aktarmak da önemli bir görevimdi.
Bu rolün getirdiği sorumluluklar arasında ise adil olmak, sınıfın düzenini sağlamak ve gerektiğinde arkadaşlarıma rehberlik etmek yer alıyordu. Sınıf başkanı olarak, sadece kendim için değil, tüm sınıfın iyiliği için hareket etmeliyim.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 19)​

Soru: Aşağıda rollerimiz ile rollerimize ilişkin hak ve sorumluluklarımızın bir kısmı numaralandırılarak verilmiştir. Soruları okuyunuz; ilgili rol, hak ve sorumluluklarımızın numaralarını cevap alanlarına yazınız (Bir numarayı birden fazla cevap alanına yazabilirsiniz.).

• Cevap:
Soru: Aile içinde sahip olduğumuz rol ile bu role ilişkin hak ve sorumluluklar hangileridir?

• Cevap:
Kısaca şu şekilde cevap verebiliriz:

• Rol: Çocuk (11)
  • Hak: Sağlıklı bir barınma imkânına sahip olmak (7)
  • Sorumluluk: Ev işlerinde anne ve babamıza yardım etmek (8)
Soru: Okulda sahip olduğumuz rol ile bu role ilişkin hak ve sorumluluklar hangileridir?

• Cevap:
  • Rol: Öğrenci (9)
  • Hak: Sağlıklı bir çevrede eğitim almak (2)
  • Sorumluluk: Derslere geç kalmamak (5)
Soru: Arkadaş grubunda sahip olduğumuz rol ile bu role ilişkin hak ve sorumluluklar hangileridir?

• Cevap:

• Rol: Oyun arkadaşı (6)
  • Hak: Oyun oynarken kurallara uymak (3)
  • Sorumluluk: Başkalarının haklarına saygılı olmak (10)
Soru: Etkinlik sonucunda ulaşılabilecek yargıları “✓ ” ile işaretleyiniz.

• Cevap:
Dâhil olduğumuz gruplara göre rollerimiz değişmektedir. ()
Bazı hak ve sorumluluklarımız birden fazla rolümüzle ilişkili olabilmektedir. ()
Dâhil olduğumuz ilk grup ailedir. ()
Aynı anda birden fazla role sahip olabiliriz. ()

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 20)​

Soru: Görsel 1.4’te Türk kültürünü yansıtan hangi örneklere yer verilmiştir? Söyleyiniz.

• Cevap: Görselde Türk kültürünü yansıtan örnekler arasında Türk kahvesi, halk oyunları ve semâ gösterisi yer alır.
Soru: Aşağıda TÜR (kültür) kavramının çağrıştırdığı kelimelere dair resfebe örnekleri verilmiştir. Verilen resfebeleri inceleyiniz ve kültür öğelerini yazınız.

• Cevap:
BAYRAM
GELENEK
SANAT
HALK OYUNU

Soru: Kültür kavramının size çağrıştırdığı diğer kelimeleri yazınız. Kelimelerden bir tanesini resfebe ile gösteriniz.

• Cevap: Gelenek, Sanat, Dil, Müzik, Yemek, Tarih, Halk oyunları. Dil kelimesini göstermek için bir dil simgesi (ağız resmi) ve kitap resmi kullanılabilir.

Geri