Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında yayınlanan ve 5. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi 1. dönem 2. yazılı sınavına hazırlanan öğrenciler için özel olarak hazırlanmış bir eğitim içeriğidir. Berkay Türkal tarafından sunulan ders, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen 5. senaryo formatına uygun soruları ve bu soruların detaylı çözümlerini içermektedir.
Videonun öne çıkan bölümleri ve ele alınan kazanımlar şunlardır:
Neden İzlemelisiniz?
Yazılı Sorularına https://tanitim.benimhocam.com/sosyal/#tab2 buradan erişebilirsiniz.
Videonun öne çıkan bölümleri ve ele alınan kazanımlar şunlardır:
1. Ünite: Birey ve Toplum (Yardımlaşma)
- Askıda Ekmek Uygulaması: Tarihimizden gelen bu yardımlaşma geleneğinin ne olduğu ve toplumsal dayanışmayı nasıl güçlendirdiği açıklanmaktadır.
- Toplumsal Birliktelik: Yardımlaşmanın, hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında nasıl bir köprü kurduğu vurgulanmaktadır.
2. Ünite: İnsanlar, Yerler ve Çevre
- Beşeri Değişimlerin Etkisi: Tüneller (Ovit) ve köprüler (Osmangazi) gibi yapıların ulaşım ve ticaret üzerindeki olumlu etkileri ele alınmaktadır.
- Altı Şapka Tekniği: Çevresel değişimler (sanayileşme ve nüfus artışı), "Sarı Şapka" (olumlu bakış) ve "Siyah Şapka" (olumsuz/karamsar bakış) yöntemleriyle analiz edilmektedir.
- Doğal Afetler (Erozyon ve Sel): * Erozyon: Bitki örtüsünün korunması ve ağaçlandırmanın önemi anlatılmaktadır.
- Sel: Dere yataklarına ev yapılmasının riskleri ve sel sonrası oluşabilecek can/mal kayıpları ile sağlık sorunları listelenmektedir.
3. Ünite: Ülkemiz, Kültürümüz ve Mirasımız
- Türkiye'nin Komşuları: Türkiye'nin kara sınır komşuları olan Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Nahçıvan, İran, Irak ve Suriye'nin harita üzerindeki konumları işlenmektedir.
- Dünya Mirası (Kapadokya): UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kapadokya bölgesinin doğal ve tarihi özellikleri (peri bacaları, yeraltı şehirleri) tanıtılmaktadır.
Neden İzlemelisiniz?
- MEB Müfredatına Uygun: 2025-2026 eğitim dönemi yeni sınav sistemine (açık uçlu sorular) göre hazırlanmıştır.
- Kritik Kavramlar: Sosyal bilgiler dersindeki temel kavramları (beşeri çevre, doğal afet, kültürel miras) pekiştirmenizi sağlar.
- Sınav Pratiği: Soruların nasıl cevaplanması gerektiği "anahtar cümleler" üzerinden gösterilmektedir.
Yazılı Sorularına https://tanitim.benimhocam.com/sosyal/#tab2 buradan erişebilirsiniz.
Son düzenleme: