29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI PROGRAMI
- Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı
- Açılış Konuşması – Program Sunucusu
- Günün Anlam ve Önemini Belirten Öğrenci Konuşması
- Günün Anlam ve Önemini Belirten Öğretmen Konuşması
- Cumhuriyet Konulu Şiir – 1. Öğrenci
- Tiyatro Gösterisi: “Cumhuriyetin İlanı”
- Cumhuriyet Konulu Şiir – 2. Öğrenci
- Koro: Atatürk’ün Sevdiği Şarkılardan Derleme
- Oratoryo: “Ey Büyük Ata!”
- Kapanış
️ AÇILIŞ KONUŞMASI (Sunucu Öğrenci)
Değerli öğretmenlerimiz, sevgili arkadaşlar;
Bugün, bağımsızlık mücadelemizin taçlandığı ve Türk milletinin kendi kaderini tayin ettiği Cumhuriyetimizin 102. yılını büyük bir gururla kutlamak için buradayız. Hepiniz hoş geldiniz!
ÖĞRETMEN KONUŞMASI
Saygıdeğer meslektaşlarım, sevgili öğrencilerim, kıymetli veliler,
Bugün burada, milletimizin kaderini değiştiren çok özel bir günü kutlamak için bir araya geldik: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.
1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ilan edilen Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil; aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık iradesinin ve çağdaşlaşma kararlılığının simgesidir. Bu, sadece bir siyasi değişim değil; eşitlik, özgürlük, adalet, bilim ve ilerleme için atılmış dev bir adımdır.
Cumhuriyet, halkın egemenliği kendi eline aldığı, bireyin değerinin ön plana çıktığı bir düzendir. Bu düzen sayesinde her çocuk; doğduğu coğrafyaya, ailesinin maddi durumuna, inancına ya da düşüncesine bakılmaksızın eşit yurttaşlık haklarına sahip olur.
Atatürk bizlere yalnızca bir ülke değil, bir yaşam biçimi, bir değer sistemi ve bir umut emanet etti. “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yüceltecek olan sizlersiniz.” diyerek de bu büyük sorumluluğu bizlere, özellikle siz gençlere emanet etti.
Sevgili öğrencilerim, unutmayın ki; Cumhuriyet sizsiniz! Bu bayram sizin bayramınızdır. Bilimle, sanatla, dürüstlükle, çalışkanlıkla, değerlerinize sahip çıkarak bu mirası sonsuza kadar yaşatacaksınız.
Hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu topraklar için canını veren tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum.
Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!
ÖĞRENCİ KONUŞMASI
Saygıdeğer öğretmenlerim, sevgili arkadaşlarım,
Bugün burada, tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak için toplandık. Hepimiz çok heyecanlıyız, çünkü bugün sadece bir bayram değil; bir milletin ayağa kalktığı, kendi kaderini tayin ettiği gündür.
Cumhuriyet, halkın kendi yöneticisini seçtiği bir yönetim biçimidir. Ancak bundan çok daha fazlasıdır: Cumhuriyet özgürlüktür, adalettir, eşitliktir.
Cumhuriyet sayesinde ben bir öğrenci olarak kendimi ifade edebiliyorum, okuyabiliyorum, hayal kurabiliyorum ve geleceğe umutla bakabiliyorum.
Atatürk’ün biz gençlere olan güveni çok büyüktür. O der ki:
“Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini ve Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”
İşte bu yüzden biz gençler, çok çalışmalı, ahlaklı bireyler olmalı ve Atatürk’ün açtığı yolda yürümeye devam etmeliyiz.
Bugün biz varız, yarın yerimizi bizden sonra gelen çocuklara bırakacağız. Onlara temiz, çağdaş, güçlü bir Cumhuriyet bırakmak hepimizin görevidir.
Hepinizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.
Ne mutlu Türk’üm diyene!
ŞİİR 1 – “CUMHURİYET”
CUMHURİYET
Bayrağım dalgalanır, gökyüzü ne güzel,
Cumhuriyet güneşidir, kalbimize özel.
Hür doğdum ben bu yurtta,
Cumhuriyetle güç buldum, umutla.
Atam seslenir her yerden:
"Ey Türk genci, yılma, ilerle!"
Yüzyıllar geçse de üzerinden,
Cumhuriyet hep bizimle.
TİYATRO GÖSTERİSİ
Adı: “Cumhuriyetin İlanı”
Konu: Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının Meclis’te yaptığı hazırlıklar, halkın sesi ve coşkusu, Cumhuriyet’in ilan edildiği an.
Süre: 7–10 dakika
Oyuncular: 7. ve 8. sınıf öğrencileri
ŞİİR 2 – “29 EKİM”
29 EKİM
Bir meşale yakıldı Anadolu’da,
Gecemizi aydınlatan bir umutla.
29 Ekim bir güneş gibi doğdu,
Yüce Türk milleti başını dik tuttu.
Cumhuriyetle geldi özgür yarınlar,
Gençliğe emanet etti Atatürk bu diyarı.
Gururla haykıralım her yerde,
“Yaşasın Cumhuriyet!” hep birlikte!
KORO
Repertuar:
- Atatürk’ün Sevdiği Şarkılardan Seçme Parçalar
- Bülbülüm Altın Kafeste
- Vardar Ovası
- İzmir’in Kavakları
ORATORYO – “Ey Büyük Ata!”
Ey büyük Ata!
Bugün seni, en büyük eserinle anıyoruz.
Cumhuriyet…
Sen dedin ki: “Cumhuriyet fazilettir.”
Biz de dedik ki: “Onu yüceltmek görevimizdir.”
Ey büyük Ata,
Gözün arkada kalmasın!
Bu millet senin izinde,
Cumhuriyet senin izinde!
KAPANIŞ
Sunucu:
Değerli konuklar, sevgili arkadaşlar…
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programımız burada sona ermiştir.
Bu anlamlı günde bizlerle olduğunuz için teşekkür ederiz.
Cumhuriyetimizin 102. yılı kutlu olsun!
Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türkiye!