• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Arama sonuçlarınız

1. H

Ders Notu Ülkemize Komşu Devletler

Ülkemize Komşu Devletler" konusu, öğrencilere Türkiye'nin yakın çevresiyle olan çok boyutlu ilişkilerini anlamaları için kapsamlı bir çerçeve sunar. Bu, onların coğrafi farkındalıklarını artırırken, kültürel hoşgörü, ekonomik karşılıklı bağımlılık ve küresel sorumluluk gibi sosyal bilgiler...
  2. H

Ders Notu Doğal ve Beşerî Çevre

Doğal ve Beşerî Çevre Tanımları ve Etkileşimi: Kaynaklar, doğal ve beşerî varlıklar arasında net bir ayrım yapmaktadır. • Doğal Varlıklar: İnsan etkisi olmadan, zaman içinde kendiliğinden oluşan unsurlardır. Dağlar, ovalar, vadiler, akarsular, göller, denizler, şelaleler ve ormanlar buna örnek...
  3. H

Ders Notu Yaşadığımız İlin Göreceli Konumu

Göreceli Konumun Tanımı ve Özellikleri: Kaynaklar, göreceli konumu (özel konum) geniş bir şekilde tanımlamaktadır: • Temel Tanım: Göreceli konum, bir yerin çevresiyle olan ilişkisini ifade eder. Bu ilişki, o yerin diğer yerlere göre konumunu ve kendine özgü karakteristiklerini oluşturur. •...
  4. H

Ders Notu Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önemi

Temel Tanımlar: • Yardımlaşma: Bireylerin çeşitli konularda birbirine yardım etmesidir. • Dayanışma: İnsanların birbirine destek olması, karşılıklı olarak bağlanması ve ortak çıkarlar konusunda birlikte hareket etmesidir. • Toplumsal Birliktelik: Toplumun kurum ve kuruluşları ile ortak...
  5. H

Ders Notu Kültürel Özelliklere Saygı ve Birlikte Yaşama Kültürü

Kültürün Tanımı ve Önemi: Kaynaklara göre kültür, "bir milletin tarih boyunca meydana getirdiği maddi ve manevi değerler bütününe" denir. Kültür, toplum içinde birlik, beraberlik ve dayanışmanın oluşmasında önemli bir yere sahiptir. Bir toplumu millet yapan ve diğer milletlerden ayıran önemli...
  6. H

Ders Notu Gruplar ve Roller

Grupların Tanımı ve Önemi: Kaynaklara göre grup, "toplum içinde ortak hedef ve değerleri olan kişiler bütünü" veya "görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip" olarak tanımlanır. İnsanlar doğdukları andan itibaren yaşamları boyunca çeşitli gruplara dâhil olurlar. İçinde yer aldığımız...
  7. H

Ders Notu Teknolojik Ürünlerin Bilinçli Kullanımı

Teknolojik Ürünlerin Bilinçli Kullanımının Temel İlkeleri ve Gerekçeleri: 1. Kullanım Amacını ve Detaylarını Bilmek: Teknolojik ürünlerin yapım amacını ve kullanımında dikkat edilecek hususları bilmek esastır. Bu ürünleri doğru zamanda, miktarda ve yerde kullanmak, ürünün verimliliğini...
  8. H

Ders Notu Teknolojik Gelişmelerin Tanımı ve Toplum Hayatına Etkileri

Teknolojik Gelişmelerin Tanımı ve Toplum Hayatına Etkileri: Kaynaklarda teknoloji, insan hayatını kolaylaştırmak için icat edilip geliştirilen alet, araç ve gereçleri kapsayan geniş bir kavram olarak tanımlanır. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre ise teknoloji, insanın çevresini denetlemek ve...
  9. H

Ders Notu Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler

Ekonomik Faaliyetler: "HAYATIMIZDAKİ EKONOMİ" öğrenme alanı, bireylerin ekonomik yaşamlarını anlamaları ve bilinçli ekonomik kararlar alabilmeleri için temel bilgileri sunar. Bu alanın anahtar kavramları arasında ekonomik faaliyet yer almaktadır. "İlimizdeki Ekonomik Faaliyetler" kısmı, bu...
  10. H

Ders Notu Bütçemi Planlıyorum

Bütçemi Planlıyorum: "HAYATIMIZDAKİ EKONOMİ" öğrenme alanı, bireylerin ekonomik yaşamlarını bilinçli bir şekilde yönetmeleri için gerekli temel bilgileri sunar. Bu alanın anahtar kavramları arasında bütçe, gelir, gider, tasarruf ve ekonomik faaliyet bulunmaktadır. "Bütçemi Planlıyorum" kısmı, bu...
  11. H

Ders Notu Kaynakların Verimli Kullanımı

Kaynak Tanımı ve İhtiyaç Duyulan Alanlar Kaynak, insan hayatını destekleyen ve ekonomik faaliyetlerde kullanılan her madde olarak tanımlanır. Günlük yaşamda birçok kaynağa ihtiyaç duyarız. Bunlar arasında beslenme, ev ve okul eşyalarının üretimi, kıyafet üretimi, elektronik cihazları çalıştırma...
  12. H

Ders Notu Sorunlarımızın Çözümünde Kurumlar ve Rolleri

Sorunlarımızın Çözümünde Kurumlar ve Rolleri: Bireylerin ve toplumun eğitim, sağlık, temizlik, güvenlik, ulaşım, barınma gibi temel ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanması ve sorunların çözülmesinde çeşitli kurum ve kuruluşlar görev almaktadır. Kaynaklarda bu kurumlar iki ana...
  13. H

Ders Notu Temel Hak ve Sorumluluklarımız

Hak ve Sorumluluk Tanımları Kaynaklar, hak kavramını, bir özgürlüğün sağlanması için kişiye anayasa ve kanunlar ile tanınmış yetkiler olarak tanımlar. Özgürlük ise, bireyin her türlü dış etkiden bağımsız olarak kendi iradesi ve düşüncesine dayanarak karar vermesi durumudur. Sorumluluk ise...
  14. H

Ders Notu Etkin Vatandaşın Özellikleri ve Bu Özelliklere Dair Davranışlar

Etkin Vatandaşın Özellikleri ve Bu Özelliklere Dair Davranışlar: 1. Toplumsal Sorunlara Duyarlılık ve Çözüm Arayışı: ◦ Özellik: Etkin vatandaş, çevresindeki ve toplumundaki sorunlara karşı hassasiyet gösterir. ◦ Davranışlar: ▪ Melike'nin mahallesindeki tarihî çeşmenin hasar...
  15. H

Ders Notu Etkin Vatandaş

Etkin Vatandaşın Özellikleri: Kaynaklar, etkin vatandaşlığı, sadece bir devlete bağlı olma kimliği olan vatandaşlıktan öte, bireyin toplumsal yaşamdaki aktif rolünü vurgulayan bir kavram olarak tanımlar. Etkin vatandaşlık, vatandaşlık okuryazarlığına sahip olmayı gerektirir ki bu da hak arama...
  16. H

Ders Notu Demokrasi Tanımı ve Temel Nitelikleri

Demokrasi Tanımı ve Temel Nitelikleri Demokrasi, genel olarak halk yönetimi veya halkın devlet yönetiminde söz sahibi olması olarak ifade edilir. Ancak demokrasi sadece devlet yönetimiyle sınırlı değildir; hayatın her alanında, örneğin evde kararlar alınırken aile fertlerinin fikrinin alınması...
  17. H

Ders Notu Kültürel Bağların ve Millî Değerlerin Toplumsal Birlikteliğe Etkisi

Aşağıdaki ifadeleri okuyunuz, doğruysa (D), yanlışsa (Y) yazınız. Millî değerler sadece geçmişte önemlidir, günümüzde etkisi yoktur. ( ) Dil, kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasında önemli bir araçtır. ( ) Vakıflar toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı güçlendirmiştir. ( ) Zimem defteri...
  18. H

Ders Notu Kültürel Bağların ve Millî Değerlerin Toplumsal Birlikteliğe Etkisi

Kültürel Bağların ve Millî Değerlerin Toplumsal Birlikteliğe Etkisi 1. Kültür ve Millî Kültür Kültür, bir milletin tarih boyunca oluşturduğu dil, gelenek, sanat, inanç ve değerlerin bütünüdür. Millî kültür, bir millete kimlik kazandırır ve onu diğer milletlerden ayırır. Toplumu oluşturan...
  19. H

Test Zaman İçinde Değişen Rollerim

1. Bir öğrenci okulda sınıf başkanı, evde abla, arkadaşları arasında oyun kurucu rolünü üstlenebilmektedir. Bu durum rollerle ilgili aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) Roller değişmez. B) Bireylerin birden fazla rolü olabilir. C) Roller sadece okulda kazanılır. D) Roller doğuştandır. 2...
  20. H

Test Uyanan Avrupa Sarsılan Osmanlı Testi

1. Osmanlı Devleti’ni dağılmaktan kurtarmak için ortaya atılan fikir akımlarının bazılarının amaçları şunlardır: • İslami kuralların devlet hayatına tam anlamıyla hâkim olmasını sağlamak • Batının bilim ve tekniğini alarak Osmanlı Devleti’ni geri kalmışlıktan kurtarmak • Yeryüzündeki bütün...
Geri