• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 138​

Bilinçli teknoloji kullanımı ile ilgili devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından birçok proje ve kamu spotu hazırlanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Genel ağın güvenli, etkin ve bilinçli kullanımı konusunda başta çocuklar ve gençler olmak üzere genel ağ kullanıcılarını bilgilendirmek, eğitim çalışmaları ve bilinçli genel ağ kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kurulmuştur.

Çocuklara yönelik birçok bilgi, oyun, e-kitap içerikleri ile bilinçli genel ağ ve bilgisayar kullanımını eğlendirerek öğretmek amacıyla kurulmuştur.

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM); teknoloji bağımlılığı ile sağlıklı yaşam bölümlerinden oluşan, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bu konularda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını artırmayı hedefleyen birincil önleme programıdır.

İletişim teknolojileri arasında yer alan televizyon, tablet, cep telefonu ve genel ağın doğru kullanımı için birçok çalışma yapmaktadır. Akıllı İşaretler, Uyarıcı Sembol Sistemi, Medya Okuryazarlığı Projesi bu çalışmalardan bazılarıdır.

Soru: Karekodlarda verilen kurum ve sivil toplum kuruluşlarının genel ağ sayfalarından birini ziyaret ediniz. Sahip olduğunuz teknolojik ürünlerin bilinçli kullanımına dair edindiğiniz bilgileri yazınız.

• Cevap:
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) önerilerine göre, teknolojik cihazların bilinçli kullanımı için:

• Süre Kontrolü: Yaşa uygun ekran süreleri belirlenmelidir.
  • İçerik Seçimi: Eğitici ve yaşa uygun içerikler tercih edilmelidir.
  • Fiziksel Aktivite: Teknoloji dışı etkinliklere zaman ayrılmalıdır.
  • Aile Katılımı: Aileler, çocukların teknoloji kullanımını denetlemelidir.
Bu kurallar, sağlıklı teknoloji kullanımını destekler.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 140​

PERFORMANS GÖREVİ

Adı
: Teknolojinin Bilinçli Kullanımı
Amacı: Teknolojik ürünlerin bilinçli kullanımı konusunda farkındalık oluşturma
Beceri: Kanıta dayalı ürün oluşturma ve paylaşma Süre: 2 ders saati
Yönerge:

• Öğretmeninizin rehberliğinde gruplara ayrılınız.
• Teknolojik ürünlerin bilinçli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik verilen video, kamu spotu veya proje örneklerini inceleyiniz.

Soru: Verilen çalışma yaprağı yardımıyla bir teknolojik ürün belirleyiniz.

• Cevap:
TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ KULLANIMI ÇALIŞMA YAPRAĞI

Teknolojik ürün:
Akıllı telefon

Teknolojik ürünün hatalı kullanım örnekleri:

• Araç kullanırken telefonla ilgilenmek

• Uzun süre ekrana bakmak
  • Bilinçsizce sosyal medyada fazla zaman geçirmek
  • Güvenli olmayan sitelere girmek
Teknolojik ürünün hatalı kullanımının yol açtığı olumsuz durumlar:

• Trafik kazalarına neden olabilir.
  • Göz ve boyun sağlığı problemleri oluşabilir.
  • Zaman yönetimi bozulur, ders başarısı düşebilir.
  • Kişisel veri güvenliği tehlikeye girebilir.
Teknolojik ürünün bilinçli kullanımı için dikkat edilmesi gereken hususlar:

• Araç kullanırken telefon kullanılmamalıdır.
  • Ekran süresi sınırlandırılmalıdır.
  • Güvenli internet siteleri tercih edilmelidir.
  • Sosyal medya kullanımı kontrollü olmalıdır.
Teknolojik ürüne dair farkındalık oluşturmak için tasarlanacak ürünler:

• Kısa Film: Trafik kazasını önleyen bilinçli telefon kullanımı
  • Kamu Spotu: Sağlıklı ekran süresi kullanımı
  • Afiş: “Telefonun değil, sevdiklerinin yüzüne bak!”
  • Karikatür: Ekrana yapışmış bir insan figürüyle dikkat çekme
  • Şiir: Teknoloji dostun olsun, düşmanın değil!
  • Şarkı: Bilinçli Kullan, Sağlıklı Yaşa
  • Diyalog: Aile içinde telefon bağımlılığı üzerine bir sohbet
  • Kullanım Kılavuzu: Sağlıklı telefon kullanımı için adımlar

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 141​

Soru: Aşağıda teknolojinin kullanımı ile ilgili ifadeler verilmiştir. Verilen ifadeleri bilinçli kullanım veya bilinçsiz kullanım olarak “✓” ile işaretleyiniz.

• Cevap:

Verilen İfade

Değerlendirme

Sabah kalkar kalkmaz cep telefonundan gelen bildirimleri kontrol eden Hakan, kontrollere gereğinden fazla zaman harcamaktadır.

Bilinçsiz Kullanım

Sosyal medya paylaşımlarını kontrollü yapan Ecem, mevcut dostluklarını pekiştirdiği gibi arkadaşlarıyla ilişkilerinin kalitesini de artırmaktadır.

Bilinçli Kullanım

Bilgisayarda uzun süre vakit geçiren Serdar, derslerinde dikkat dağınıklığı yaşadığı için odaklanmada sorun yaşamaktadır.

Bilinçsiz Kullanım

Sema’nın ailesi, kızlarının uygunsuz içeriklere maruz kalma ihtimaline karşı genel ağda ebeveyn denetim araçlarını kullanmaktadır.

Bilinçli Kullanım

Fatih, sosyal medya hesaplarına baktıktan sonra yaptığı işe dönme süresinin uzadığını ifade etmektedir.

Bilinçsiz Kullanım

Derya bilgisayarını oyun oynamak, müzik dinlemek, araştırma veya ödev yapmak gibi amaçlarla kullanmaktadır.

Bilinçli Kullanım

Tunahan evinin aydınlatmasında düşük maliyet ile yüksek aydınlatma sağlayan led ampuller tercih etmektedir.

Bilinçli Kullanım

Yakup bilgisayara eğilerek baktığında boynunun ağrıdığını ve çok yorgun hissettiğini söylemiştir.

Bilinçsiz Kullanım

Adem cep telefonunu az kullanıp ailesiyle daha fazla zaman geçirmeye özen göstermektedir.

Bilinçli Kullanım

Zeynep gece yatarken cep telefonunun alarmını kurmuş, cep telefonunu uçak moduna alarak yatağından uzak bir yere koymuştur.

Bilinçli Kullanım

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 142​

Soru: Aşağıdaki tabloda değerler numaralandırılarak verilmiştir. Verilen soruları tablodaki değer numaralarını kullanarak ilgili alana cevaplayınız (Bir numarayı birden fazla cevap alanında kullanabilirsiniz.).

Soru: Ecem, sosyal medya hesaplarının güvenliği için doğum tarihi, sıralı sayılar gibi kolay tahmin edilebilen şifreler belirlememektedir. Ayrıca şifrelerini başkaları ile paylaşmamaktadır.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?

• Cevap: 4. Mahremiyet, 3. Sorumluluk
Soru: “Hüseyin, led ampullerin düşük maliyetle yüksek verimlilik sağladığı bilgisini babası ile paylaşmıştır. Bu bilgi üzerine Hüseyin ve babası evlerinin aydınlatmasında led ampul kullanmaya karar vermişlerdir.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?

• Cevap: 7. Tasarruf, 3. Sorumluluk
Soru: “Defne, seyir hâlinde telefona bakan otobüs şoförünü “Seyir hâlinde cep telefonu ile uğraşmak kazalara ve can kayıplarına yol açabilir. Telefona birkaç saniyelik bir bakış bile büyük risk taşır. Lütfen trafik kurallarına uyunuz. Benim yaşama hakkımı tehlikeye atıyorsunuz.” diyerek uyarmıştır.” Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?

• Cevap: 6. Saygı, 9. Adalet, 2. Duyarlılık

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 143​

TEKNOLOJİ VE SOSYAL BİLİMLER

1. TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN TOPLUM HAYATINA ETKİLERİ

Teknolojinin olumlu etkilerine örnektir:

• Tekerleğin icadı ile ulaşımın hızlanması
  • Telefonun icadıyla iletişimin hızlanması
  • Matbaanın icadıyla kitap sayısının artması
Teknolojinin olumsuz etkilerine örnektir:

• Bağımlılık yapması
  • Göz sağlığını olumsuz etkilemesi
  • Radyasyona maruz kalınması

2. TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN BİLİNÇLİ KULLANIMI

Teknolojik ürünlerin bilinçli kullanımına örnektir: