• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 127​

ETKİNLİK

Adı
: Teknolojik Ürünlerin Toplum Hayatına Etkileri
Amacı: Teknolojik ürünlerin toplum hayatına etkileri ile ilgili gerekçeler, farklı görüşler ve tutarsızlıkları tespit etme
Beceri: Kanıta dayalı sorgulama ve araştırma
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

• Kültür, ekonomi, eğitim, sağlık, iletişim ve ulaşım alanlarından herhangi birini seçiniz.
• Seçtiğiniz alandaki teknolojik ürünlerin toplum hayatına etkilerini tartışınız.
• Tartışma sürecinde ortaya çıkan farklı görüşleri ve tutarsızlıkları tespit edip tahtaya listeleyiniz.

Soru: Tespit edilen farklı görüş ve tutarsızlıklara ilişkin sınıf değerlendirmesi yaparak kabul edilen veya edilmeyen görüşleri gerekçeleriyle sözlü ve yazılı olarak ifade ediniz (Fikirlerinizi kişisel haklara saygı çerçevesinde özgürce dile getiriniz.).

• Cevap:
İddianız:

• Teknolojik ürünler eğitim alanında öğrenme sürecini daha verimli ve etkili hale getirir.

İddianızı Doğrulayan Bilgiler:

• Akıllı tahtalar ve tabletler sayesinde dersler daha görsel ve interaktif hale gelir.
  • EBA gibi dijital platformlar öğrencilerin ek kaynaklara ulaşmasını sağlar.
İddianızın Gerekçeleri:

• Öğrenciler daha fazla kaynağa erişebilir ve farklı öğrenme stillerine uygun içerikler sunulabilir.
  • Teknoloji, uzaktan eğitim imkanı sunarak eğitimde fırsat eşitliğini destekler.
İddianızı Destekleyen Bilgiler:

• Pandemi döneminde uzaktan eğitim araçlarının kullanılması sayesinde eğitim devam ettirilebilmiştir.
  • Görsel ve işitsel materyaller, öğrenmeyi kalıcı hale getirir.
İddianızı Değiştirebileceğiniz Durumlar:

• Teknolojik araçların aşırı kullanımı dikkat dağınıklığına neden olabilir.
  • Eşit teknoloji erişimi olmayan bölgelerde eğitimde eşitsizlik oluşabilir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 128​

Soru: Aşağıdaki tabloda buluşlar ve teknolojik ürünlerin kültür, ekonomi, eğitim, sağlık, iletişim ve ulaşım açısından toplum hayatına etkileri ile ilgili bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerin verilen alanlardan hangisi ile ilişkili olduğunu ilgili boşluklara örnekte olduğu gibi yazınız.

• Cevap:

Durum / Olay

Alan (Kategori)

Ahmet Bey, metroyu kullanarak iş yerine hızlı ve konforlu bir şekilde gitmektedir.

Ulaşım

Öğretmen olan Ayşegül Hanım, sahip olduğu "dijital müze kart" sayesinde birçok müzeye kolaylıkla giriş yapmaktadır.

Kültür

Özlem, bayramlarda yurtdışındaki akrabalarına akıllı telefon ile görüntülü arama yapmaktadır.

İletişim

Çiftçilik yapan İsmail Bey, tarlasındaki ürünü biçerdöverle kısa bir sürede kaldırmaktadır.

Ekonomi

Doktor, karın ağrısı şikâyetiyle hastaneye giden Alper’den röntgen çektirmesini istemiştir.

Sağlık

Suna Öğretmen, derslerde etkileşimli tahtayı kullanarak dijital içeriklerden faydalanmaktadır.

Eğitim

Ali Rıza Bey, bazı gazete ve haber sitelerini genel ağ üzerinden her sabah takip etmektedir.

İletişim

İsmail Bey, ilaçlama dronu kullanarak tarlasını kısa sürede ilaçlamaktadır.

Ekonomi

Selin, Ankara'daki arkadaşlarını hızlı tren ile sık sık ziyaret etmektedir.

Ulaşım

Evdeki tansiyon cihazıyla babaannesinin tansiyonunu ölçen Fatih, tansiyon cihazı bozuk olduğu için yanlış ölçüm yapmıştır.

Sağlık

Zamanının çoğunu bilgisayar karşısında geçiren İlkay, boyun ağrısı ve göz yanması sorunu yaşamaktadır.

Sağlık

Tuğba, sosyal medyada fazla vakit geçirdiği için ders tekrarı yapamamıştır.

Eğitim

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 129​

Soru: Aşağıda kültür, ekonomi, eğitim, sağlık, iletişim ve ulaşım gibi alanlardaki teknolojik gelişmelerin toplumsal hayat üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileriyle ilgili cümleler verilmiştir. Bu cümleleri okuyunuz ve cümle numaralarını ilgili alanlara yazınız.

1. COVID-19 salgını sürecinde bilgisayar ve tablet gibi iletişim teknolojilerinin uzaktan eğitimde derslere katılımı sağlaması
2. Günlük hayatta kullandığımız cep telefonu gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonun insan sağlığını etkilemesi
3. İnsanların bir yerden başka bir yere ulaşmasını sağlayan uçak ve hızlı tren gibi ulaşım araçlarının yolculuk süresini kısaltması
4. Anadolu uygarlıklarına ait önemli eserlerin yer aldığı Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi birçok müzenin “Sanal Müze” uygulaması ile gezilmesi
5. Bilgisayar başında geçirilen sürenin artmasıyla insanlarda görme bozukluğu gibi sağlık sorunlarının yaşanması
6. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile hava kirliliğinde azalmanın yaşanması
7. Cep telefonu, tablet ve bilgisayarın aşırı kullanımının insanları teknolojiye bağımlı hâle getirmesi
8. Eğitimde kullanılan akıllı tahtaların video oynatma, yazı yazma, şekil çizme gibi işlevlere sahip olması
9. Cep telefonundan T.C. Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile istenilen gün ve saatte randevu alınması
10. Sosyal medyadaki bazı paylaşımların insanları şiddet ve saldırganlığa yönlendirmesi
11. Dünyadaki sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler hakkında bilgi almak için televizyonun takip edilmesi
12. E-ticaretin yaygınlaşmasıyla kişisel banka hesaplarının çalınması vakalarında artış yaşanması
13. E-devlet gibi teknolojik uygulamaların hayata geçirilmesiyle vatandaşın resmî işlerinin kolayca yapılması

14. Elektrik süpürgesi, buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi gibi aletlerin ev işlerini kolaylaştırması
15. Otomobillerden çıkan egzoz gazlarının hava kirliliğine yol açması

• Cevap:
Olumlu Etkiler:

• 1. COVID-19 salgını sürecinde bilgisayar ve tablet gibi iletişim teknolojilerinin uzaktan eğitimde derslere katılımı sağlaması.
  • 3. İnsanların bir yerden başka bir yere ulaşmasını sağlayan uçak ve hızlı tren gibi ulaşım araçlarının yolculuk süresini kısaltması.
  • 4. Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi birçok müzenin “Sanal Müze” uygulaması ile gezilmesi.
  • 6. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile hava kirliliğinde azalmanın yaşanması.
  • 8. Eğitimde kullanılan akıllı tahtaların video oynatma, yazı yazma, şekil çizme gibi işlevlere sahip olması.
  • 9. Cep telefonundan T.C. Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile istenilen gün ve saatte randevu alınması.
  • 11. Dünyadaki sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler hakkında bilgi almak için televizyonun takip edilmesi.
  • 13. E-devlet gibi teknolojik uygulamaların hayata geçirilmesiyle vatandaşın resmî işlerinin kolayca yapılması.
  • 14. Elektrik süpürgesi, buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi gibi aletlerin ev işlerini kolaylaştırması.
Olumsuz Etkiler:

• 2. Günlük hayatta kullandığımız cep telefonu gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonun insan sağlığını etkilemesi.
  • 5. Bilgisayar başında geçirilen sürenin artmasıyla insanlarda görme bozukluğu gibi sağlık sorunlarının yaşanması.
  • 7. Cep telefonu, tablet ve bilgisayarın aşırı kullanımının insanları teknolojiye bağımlı hâle getirmesi.
  • 10. Sosyal medyadaki bazı paylaşımların insanları şiddet ve saldırganlığa yönlendirmesi.
  • 12. E-ticaretin yaygınlaşmasıyla kişisel banka hesaplarının çalınması vakalarında artış yaşanması.
  • 15. Otomobillerden çıkan egzoz gazlarının hava kirliliğine yol açması.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 130​

Soru: Aşağıda verilen örnek olayları okuyunuz. Öğrencilerin yaptıkları hataları yazınız ve soruları cevaplayınız.

Örnek Olay 1

Ezgi, fotoğraflarını sosyal medya hesabına herkesin erişebileceği bir şekilde yüklemiştir. Bir süre sonra bu fotoğrafların tanımadığı bir kişiye ait hesaptan paylaşıldığını fark etmiştir.

• Cevap: Hata: Ezgi, fotoğraflarını sosyal medya hesabına herkesin erişebileceği şekilde yüklemiştir. Bu durum, izinsiz kullanımlara ve kişisel bilgilerin kötüye kullanılmasına sebep olabilir.
Soru: Ezgi, dijital ortamı güvenli kullanmak için nasıl davranmalıydı? Açıklayınız.

• Cevap: Ezgi, hesabını gizli moda almalı ve sadece tanıdığı kişilere erişim izni vermeliydi. Ayrıca, paylaştığı fotoğrafların izinsiz kullanımını önlemek için telif hakkı uyarıları ekleyebilirdi.
Örnek Olay 2

Serdar, e-postasına gelen “Hakkında şikâyet var, verilen linki tıklarsan bu sorunu çözeceğiz.” mesajını görünce paniklemiş, gelen e-postaya tıklamıştır.

• Cevap: Hata: Serdar, tanımadığı bir e-postadaki bağlantıya tıklamış ve potansiyel bir dolandırıcılık tuzağına düşmüştür.

Soru: Tanımadığınız kişi ve kuruluşlardan gelen mesajları görünce ne yapmanız gerekir? Açıklayınız.

• Cevap: Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalardaki bağlantılara tıklamamalısınız. Güvenli olduğundan emin olmadığınız e-postaları açmamalı ve şüpheli içerikleri spam olarak işaretlemelisiniz.
Örnek Olay 3

Ecem, sosyal medya hesaplarının şifrelerini kolay hatırlamak için kendi doğum tarihi, adını veya sıralı sayıları kullanmaktadır. Hatta şifrelerini unutursa hatırlatsınlar diye birkaç arkadaşına da şifrelerini söylemektedir.

• Cevap: Hata: Ecem, şifrelerini çok basit ve kolay tahmin edilebilir şekilde oluşturmuş, hatta bu şifreleri başkalarıyla paylaşmıştır.
Soru: Dijital vatandaşlık” hakkında neler biliyorsunuz? Söyleyiniz.

• Cevap: Dijital vatandaşlık, bireylerin dijital dünyada güvenli, bilinçli ve etik şekilde davranma sorumluluğunu ifade eder. Bu, kişisel verileri koruma, güvenli internet kullanımı ve çevrimiçi saygıyı içerir.
Soru: Dijital ortamda hangi temel hak ve hürriyetlerimizi kullanabiliriz? Yazınız.

• Cevap:
Dijital Ortamda Kullanabileceğimiz Temel Hak ve Hürriyetler:

• Özel hayatın gizliliği hakkı
  • Bilgiye erişim hakkı
  • İfade özgürlüğü
  • Güvenli internet kullanma hakkı
  • Kişisel verilerin korunma hakkı

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (2. Kitap) Sayfa 131​

Soru: Aşağıdaki haberleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Muğla’da aydınlık gelecekler tasarruf ile şekilleniyor

“… Muğla’nın Fethiye ilçesindeki bir okulda öğrenci ve öğretmenler tarafından ‘Aydınlık Bir Gelecek Tasarrufla Gelecek’ projesi hazırlandı. Proje kapsamında okuldaki floresan lambalar okul idaresi tarafından enerji tasarruflu led lambalarla değiştirildi. Daha fazla ışık verip daha az enerji tüketen lambalar ile öğrencilere gereksiz harcanan enerjinin kaybolan emek olduğu mesajı verildi. Okula gelen elektrik faturalarındaki düşüş, ne kadar doğru ve önemli bir projeye imza atıldığını göstermiş oldu…”

Enerjide verimlilik doğru tercihlerden geçer

“… Beyaz eşyalar, evlerimizde en çok enerji tüketen elektronik aletlerdir. Bu yüzden kullanıcıların enerji verimliliği en yüksek olan ‘A+++’ grubu çamaşır ve bulaşık makinesi ile buzdolabını tercih etmesi gerekir. Buzdolabının mevsime göre çalışma sıcaklığının mutlaka kontrol edilmesi ve radyatör, fırın gibi ısı üreten yerlerden uzakta konumlandırılması da enerji tüketimini azaltacaktır. Ayrıca çamaşır makinelerinde yıkama programının kirlilik seviyesi ve kumaş türüne göre belirlenmesi, kullanıcılarına yıkama işlemini hızlandırarak zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor…”

Akıllı tahta fen derslerinde öğrencilerin başarılarını artırdı

“… UNESCO tarafından yayımlanan eğitimde teknoloji konulu Küresel Eğitimi İzleme 2023 Raporu’nun Türkiye bölümüne ilişkin veri analizleri Millî Eğitim Bakanlığınca tamamlandı. Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) sonuçlarına göre fen derslerinde akıllı tahtalar aracılığıyla deney ortamı oluşturma imkânı olan 8. sınıf öğrencilerinin başarılarının 2007-2015 yılları arasında yüzde 12 arttığı belirtildi…”

Soru: Haberlerde verilen temel mesaj nedir? Bu mesajı dikkate alarak aşağıda verilen teknolojik ürünler için bir slogan yazınız.

• Cevap:
Temel Mesaj: Enerji tasarrufu ve teknolojinin doğru kullanımı hem çevreyi korur hem de başarıyı artırır.

Lamba: “Tasarruflu Lambalarla Aydınlık Bir Gelecek!”

Çamaşır Makinesi: “Temiz Çamaşırlar, Az Enerjiyle!”

Buzdolabı: “Serinliği Koru, Enerjiyi Düşür!”

Cep Telefonu: “Akıllı Kullan, Uzun Süre Dayan!”

Geri