• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (Meb Yayınları 1. Kitap Sayfa 12)​

Soru: Taylan görsellerde kimlerle iletişim içindedir?

• Cevap: Taylan, ailesi, arkadaşları ve öğretmenleriyle iletişim halindedir. Bu kişilerle günlük yaşamda çeşitli konular hakkında konuşur ve bilgi paylaşımı yapar.
Soru: Görsellerde Taylan’ın dâhil olduğu “gruplar” hangileridir?

• Cevap: Taylan’ın dâhil olduğu gruplar, ailesi, arkadaş grubu ve sınıf topluluğudur.
Soru: Bu gruplardaki bireyler ve Taylan’ın ortak amaçları nelerdir?

• Cevap: Aile içerisinde huzur ve yardımlaşma, arkadaş grubunda oyun ve eğlence, sınıf topluluğunda ise öğrenme ve birlikte ders çalışma gibi ortak amaçları vardır.
Soru: Sizin gün içinde Taylan’dan farklı olarak dâhil olduğunuz gruplar hangileridir?

• Cevap: Taylan’dan farklı olarak, spor kulübü, müzik grubu veya sanat atölyesine katıldım. Bu gruplarda eğlenmek, öğrenmek ve becerilerimi geliştirmek amaçlı yer alıyorum.
Soru: Yukarıda yöneltilen sorulara vereceğiniz cevaplar, günlük hayatta yaşadığınız durumlarla ne gibi benzerlik göstermektedir? Günlük yaşantınızı dikkate alarak “grup” ve “rol” kavramlarını nasıl tanımlarsınız? Açıklayınız.

• Cevap: Günlük hayatta da farklı gruplara katılıyoruz, örneğin okul, aile ve arkadaş grupları gibi. Bu gruplarda herkesin bir rolü vardır. “Grup”, belirli bir amaç için bir araya gelen insan topluluğudur. “Rol” ise bu topluluk içinde üstlenilen sorumluluklar ve görevlerdir.
Soru: İlkokulda hangi gruplara dâhil oldunuz ve bu gruplarda ne gibi rolleriniz bulunmaktaydı? Açıklayınız.

• Cevap: İlkokulda sınıf arkadaşlarım ve oyun gruplarımda yer aldım. Sınıfta öğrenci rolünde olup derslere katıldım. Oyun grubunda ise hem liderlik yaptım hem de takım arkadaşı oldum.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 13)​

Verilen yönergeye göre etkinliği yapınız.

• Öğretmeninizin rehberliğinde tüm öğrencilerin katılımıyla beş veya altı grup oluşturunuz.
• Grup içinde beyin fırtınası yaparak sınıfınızda, okulunuzda ve yakın çevrenizde dâhil olduğunuz grupları belirleyiniz. Ardından bu grupları ve gruplardaki rollerinizi verilen tabloda listeleyiniz.
• Listede yer alan gruplardaki rolleriniz ile bu rollerin getirdiği hak ve sorumluluklarınızı ekip içinde tartışınız.

Soru: Dâhil olduğunuz gruplardaki rollerinize ilişkin hak ve sorumluluklarınızın benzerlik ve farklılıklarını karşılaştırma tablosuna yazınız.

• Cevap:
Yakın çevrenizde

• Dâhil Olduğunuz Gruplar: Aile, mahalle arkadaşları.
  • Gruplardaki Rolleriniz: Çocuk, arkadaş.
Okulunuzda

• Dâhil Olduğunuz Gruplar: Okul Takımı (Futbol, Basketbol), Okul Kütüphanesi.
  • Gruplardaki Rolleriniz: Oyuncu, Kitap Sorumlusu.

Sınıfınızda

• Dâhil Olduğunuz Gruplar: Sınıf, Grup Çalışmaları.
  • Gruplardaki Rolleriniz: Öğrenci, Grup Üyesi.
Soru: Ortaokul öğrencisi olarak dâhil olduğunuz gruplarda ne gibi değişimler oldu? Bu gruplardaki yeni rolleriniz neler olabilir? Yukarıda oluşturduğunuz gruplarda rollerinizin getirdiği hak ve sorumlulukları tartışarak aşağıdaki ilgili alanlara yazınız.

• Cevap:
Rollerinizin Benzer Hakları:

• Aile, okul ve arkadaş gruplarında sevgi ve saygı görmek gibi haklar.
  • Eğitim ve öğrenim görmek, okulda ve sınıfta bilgiye ulaşma hakkı.
Rollerinizin Farklı Hakları:

• Ailede koruma ve destek alma hakkı.
  • Spor kulübünde oyun oynama ve takım etkinliklerine katılma hakkı.
  • Sınıfta bilgiye ulaşma ve öğretmenlerden destek alma hakkı.
Rollerinizin Benzer Sorumlulukları:

• Ailede yardımsever olmak ve görevleri yerine getirmek.
  • Okulda ve sınıfta derslere katılmak ve ödevleri zamanında yapmak.
  • Arkadaş gruplarında iyi geçinmek ve yardımlaşmak.
Rollerinizin Farklı Sorumlulukları:

• Ailede ev işlerine yardımcı olma sorumluluğu.
  • Okulda derslere katılmak ve projelerde görev almak.
  • Spor kulübünde antrenmanlara katılmak ve kurallara uymak.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 14)​

Soru: Dâhil olduğumuz gruplarda birtakım rollere sahip oluruz. Örneğin aile içinde çocuk, okulda öğrenci, sınıfta sınıf başkanı ve hentbol takımında kaleci rolünde olabiliriz. Birden çok grupta yer aldığımız için aynı anda birden fazla role de sahip oluruz. Dâhil olduğumuz gruplara ve üstlendiğimiz rollere göre çeşitli haklar elde eder ve sorumluluklar üstleniriz. Bu durumla ilgili verilen tabloyu tamamlayınız.

• Cevap:
Aile grubunda sahip olduğumuz roller:

Rollerin getirdiği hak ve sorumluluklarımız.

• Haklar: Aile içinde sevgi ve destek görme hakkı, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması.
  • Sorumluluklar: Aile bireylerine yardım etmek, ev işlerinde sorumluluk almak, saygılı olmak.

Arkadaşlık grubunda sahip olduğumuz roller:

Rollerin getirdiği hak ve sorumluluklarımız

• Haklar: Arkadaşlarla vakit geçirme ve sosyal aktivitelerde bulunma hakkı.
  • Sorumluluklar: Arkadaşlara karşı dürüst olmak, yardımlaşmak ve güvenli bir iletişim kurmak.

Akrabalık grubunda sahip olduğumuz roller:

• Haklar: Akrabalardan destek ve yardım görme hakkı, özel günlerde bir araya gelme hakkı.
  • Sorumluluklar: Akrabalık bağlarını güçlü tutmak, özel günlerde onları ziyaret etmek, saygı göstermek.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları (MEB Yayınları 1. Kitap Sayfa 15)​

Soru: Dâhil olduğumuz gruplarda birtakım rollere sahip oluruz. Örneğin aile içinde çocuk, okulda öğrenci, sınıfta sınıf başkanı ve hentbol takımında kaleci rolünde olabiliriz. Birden çok grupta yer aldığımız için aynı anda birden fazla role de sahip oluruz. Dâhil olduğumuz gruplara ve üstlendiğimiz rollere göre çeşitli haklar elde eder ve sorumluluklar üstleniriz. Bu durumla ilgili verilen tabloyu tamamlayınız.

• Cevap:
Aile grubunda sahip olduğumuz roller:

Rollerin getirdiği hak ve sorumluluklarımız.

• Haklar: Aile içinde sevgi ve destek görme hakkı, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması.
  • Sorumluluklar: Aile bireylerine yardım etmek, ev işlerinde sorumluluk almak, saygılı olmak.

Arkadaşlık grubunda sahip olduğumuz roller:

• Haklar: Arkadaşlarla vakit geçirme ve sosyal aktivitelerde bulunma hakkı.

• Sorumluluklar: Arkadaşlara karşı dürüst olmak, yardımlaşmak ve güvenli bir iletişim kurmak.

Akrabalık grubunda sahip olduğumuz roller:

• Haklar: Akrabalardan destek ve yardım görme hakkı, özel günlerde bir araya gelme hakkı.
  • Sorumluluklar: Akrabalık bağlarını güçlü tutmak, özel günlerde onları ziyaret etmek, saygı göstermek.

Geri