• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 43. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Bulmacayı çözünüz.

1.
Dijital ortamı; yerinde, güvenilir ve kurallarına uygun olarak kullanan kişidir. (Dijital vatandaş)
2.
Telefon, tablet, bilgisayar, video oyunları ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. (Teknoloji bağımlılığı)
3.
Sanal ortamda modern iletişim araçları yolu ile başka insanlara kasıtlı olarak hakaret edilmesi, insanların aşağılanması, sosyal ortamlardan dışlanması, tehdit ya da rahatsız edilmesidir. (Siber zorbalık)
4.
Dilekçe ve bilgi edinme haklarının daha hızlı, daha kolay kullanımı ve buna dayalı olarak nitelikli bir hizmet sunumu amacıyla oluşturulan kamuoyu iletişim platformudur. (CİMER)
5.
Öğrencilerin eğitim öğretim sürecindeki yazılı ortalamalarının, not ve devamsızlık gibi bilgilerinin kaydedildiği ve velilerin bilgilendirildiği eğitim platformudur. (e-Okul)
6.
Vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarının yer aldığı dijital sağlık platformudur. (e-Nabız)
7.
Öğrencilerin eğitim öğretim sürecinde faydalanacağı dijital kitap, soru havuzu, video gibi içeriklerin yer aldığı dijital eğitim platformudur. (EBA)
8.
Vatandaşlara devlet tarafından sunulan hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasıdır. (e-Devlet)

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 44. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. 1, 2, 3 ve 4. soruları verilen metne göre cevaplayınız.

Ali okuldan eve döndüğünde annesinin işe gitmediğini ve biraz rahatsız olduğunu gördü. Annesinin karın ağrıları artınca hemen 112’yi aradı. Zaman geçtikçe endişeleri arttı. İlk müdahalenin ardından hastaneye gitmek için yola çıktılar ancak yoğun trafikte ilerlemekte zorlanıyorlardı. Hastaneye yetişemeyeceklerini düşünerek ağlamaya başlayan Ali, sonunda korktuğu şeyin olmadığını gördü. Zamanında yetişmeyi başarmışlardı. Ali, ambulansların trafikte yaşadığı sorunları bu olaydan önce hiç düşünmemişti. Yaşadıklarından sonra başkalarının da bu korkulu anları yaşamaması için bir şeyler yapabileceğini düşündü. Arkadaşlarına yaşadıklarını anlattı ve kendisine destek olmaları hâlinde bu konuda farkındalık oluşturabileceklerini söyledi.

Soru: 1) Ali’nin, ambulansların trafikte yaşadığı sorunlar ile ilgili farkındalık oluşturmak istemesinin sebepleri nelerdir?

• Cevap: Annesi hastaneye götürülürken trafiğe takılmıştır ve bu durumun başkalarının da başına gelememesi için farkındalık oluşturmak istemiştir.
Soru: 2) Ali’nin farkındalık çalışmalarına yönetimin karar alma sürecini etkileyen unsurlar nasıl katkıda bulunur?

• Cevap: Sivil Toplum Kuruluşları ve medya olayı gündeme getirebilir. Ülkemizdeki insanların bu konuda doğru bilgilenmelerini sağlayacak çalışmalar yapabilirler.
Soru: 3) Ali, yönetimin karar alma süreçlerini etkileyen hangi unsurun bir parçasıdır?

• Cevap: Kamuoyu
Soru: 4) Buna göre Ali’nin yönetimin karar alma sürecini etkileyebilmek için aşağıdaki unsurlardan hangisine başvurması beklenemez?

A) Medya
B) Sivil Toplum Kuruluşları
C) Siyasi Partiler
D) Gençlik ve Spor Bakanlığı

• Cevap: D
Soru: 5) Teknoloji ve dijital imkânları kullanırken dikkatli olmalıyız. Çeşitli dolandırıcılık girişimleriyle karşılaşabilir, siber zorbalığa maruz kalabiliriz. Bu durum için alabileceğimiz birtakım tedbirler bulunmaktadır. Buna göre siber zorbalıkla karşılaşan biri aşağıdaki davranışlardan hangisini gerçekleştirmelidir?

A) Siber zorbalık yapan kişiyle tartışıp kendini savunmalı
B) Durumu görmezlikten gelip hiçbir şey yapmamalı
C) Siber zorbalığı belgeleyip yetkili birimlere bildirmeli
D) Aynı şekilde karşılık vererek siber zorbalık yapmalı

• Cevap: C

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 45. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. 6, 7 ve 8. sorulan verilen metne göre cevaplayınız.

İnsan hak ve özgürlüklerinin korunması ve sürdürülmesi, toplumsal düzenin sağlanmasında kritik bir etkendir. Çünkü adil ve huzurlu bir toplum, bireylerin temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterildiği bir ortamda var olabilir. İnsan hakları, sadece bireylerin haklarını güvence altına almakla kalmaz; aynı zamanda toplumsal katılımı ve dayanışmayı teşvik eder. Her birey, toplumsal katılım, gönüllülük ve dayanışmayla topluma katkı sağlayabilir. Bireylerin hak ve özgürlükleri güvence altına alındığında, insanlar daha duyarlı, yardımsever olurlar ve başkalarına saygı gösterirler. Bu durum toplumda sosyal bağları güçlendirir, dayanışma duygusunu artırır ve toplumsal düzenin sürdürülebilirliğine katkı sağlar.

Soru: 6) Adil ve huzurlu bir toplumun oluşturulabilmesi için gerekli olan davranış biçimi nedir?

• Cevap: Adil ve huzurlu bir toplum için bireylerin hak ve özgürlüklerine saygı duyulmalıdır.
Soru: 7) İnsan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması toplumsal düzenin sürdürülmesine nasıl katkıda bulunur?

• Cevap: İnsan hakları ve özgürlüklerin güvence altına alınması ile insanlar daha duyarlı, yardımsever ve başkalarına saygı gösteren bireyler haline gelirler. Böylelikle toplumda sosyal bağlar güçlenir, dayanışma duygusunu artar ve toplumsal düzenin sürdürülmesine katkı sağlanır.
Soru: 8) Metne göre aşağıdaki ifadelerden hangisine ulaşılamaz?

A) Bireylerin başkasına zarar vermeden hareket etmeleri özgürlük kavramı ile ilgilidir.
B) Adil ve huzurlu bir toplum için insan haklarına saygı gösterilmelidir.
C) Toplumsal düzenin sürdürülmesi için kanunların olması yeterlidir.
D) İnsan haklarının toplumsal katılıma ve dayanışmaya katkısı vardır.

• Cevap: C
Soru: 9) Merhaba, ben Deniz Eymen. Anne ve babamla otururken onların çocuklukları ve gençlikleri üzerine konuşmaya başladık. Onları dinlerken çok keyif aldım bazı anılara çok güldüm bazılarına da onlar adına üzüldüm. Bankacılıkla ilgili bütün işler için bankaya, haberleşmek için postaneye, otobüs bileti almak için yazıhaneye, fatura (su, elektrik, telefon faturaları) yatırmak için veznelere, muayene olabilmek için sabah erken saatlerde hastaneye gittiklerini anlattılar. Bütün bu işler için sıraya girip saatlerce beklemek zorunda kalıyorlarrmş. Okuldaki durumlarını ve ders notlarını öğrenmek için dedemler okula gidip bilgi almak zorunda kalıyorlarmış. Sıcakta, soğukta, yağmurda, çamurda her işlem için farklı kurumlara gidiyor; yoruluyor ve çok zaman kaybediyorlarmış. Metne göre eskiden vatandaşlık haklarının kullanımı ile günümüzde vatandaşlık haklarının kullanımı arasında ne gibi farklar vardır?

• Cevap: Eskiden insanlar vatandaşlık haklarını kullanmak için çok zaman harcayıp çok yoruluyorlardı. Günümüzde ise gelişen teknoloji ve dijitalleşme sayesinde vatandaşlık haklarını kolayca kullanabiliyorlar. Bu sayede zamandan tasarruf edip yorulmadan işlerini halledebiliyorlar vb.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 48. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Görselleri inceleyiniz ve ekonomik faaliyetlerin hangi doğal kaynağa ait olduğunu ilgili kutucuklara yazınız.

• Görsel 5.1 — Ekili tarlalar var.
  • Görsel 5.2 — Nehir ve çevresindeki yerleşim görülüyor.
  • Görsel 5.3 — Ormanlık alan ve orman ürünleri var.
  • Görsel 5.4 — Taş ocakları ve maden çıkarımı yapılıyor.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 49. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru:
Yaşadığınız çevrede toprak, su, orman ve maden kaynaklı Harına dayalı ekonomik faaliyetleri ilgili görsellerin altına yazınız.
  • Tarım, sebze ve meyve yetiştiriciliği, hayvancılık
  • Balıkçılık, turizm, hidroelektrik enerji üretimi
  • Kereste üretimi, mobilya yapımı, kâğıt sanayi, ormancılık
  • Kömür çıkarımı, mermer ocakçılığı, demir-çelik üretimi, inşaat

Soru: Ailenizde çalışan bireyler hangi ekonomik faaliyet alanı ile ilgilenmektedir? Yazınız.

• Cevap: Ailemde çalışan bireyler hizmet sektöründe çalışmaktadır. Geçimimizi sağlamak için emek harcamaktadırlar.
ABD’den köyüne döndü, örnek bir başarı hikâyesi yazdı

”…ABD’de bir üniversitede öğretim üyesiyken dedesinin vefatı üzerine memleketi Burdur’a gelen 37 yaşındaki Aynur Onur ‘Miras kalan araziler boş kalmasın.’ düşüncesiyle uzun süre kafa yorduğu susuz tarım projesini hayata geçirerek örnek bir başarı hikâyesi yazdı. Dedesinden kalan tarlalarda lavanta, altın otu, papatya, ada çayı, kekik, biberiye gibi tıbbi bitkiler yetiştirmeye başlayan Onur, bu bitkilerin yağlarını çıkaracak bir de tesis kurdu…”

Soru: Örnek haberde olduğu gibi çevrenizdeki doğal kaynaklardan ülke ekonomisine katkıda bulunmak için nasıl bir ekonomik faaliyet gerçekleştirilebilir? Düşüncelerinizi yazınız.

• Cevap: Çevremdeki doğal kaynakları değerlendirerek organik tarım yapılabilir. Sebze, meyve veya tıbbi bitkiler yetiştirilip satılarak hem aileme hem de ülke ekonomisine katkı sağlanabilir.

Geri