• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 33. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru:
Aşağıda toplumsal düzenin sağlanması ve sürdürülmesi ile ilgili kavramlar verilmiştir. Kutucuk numaralarını kullanarak hangi kavramın hangi cümle ile ilgili olduğunu parantez içlerine yazınız.
  • Cevap:
➡️Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması (2- EŞİTLİK)

➡️Bir ülkenin parçası olan, hak ve sorumlulukları bulunan kişi (9- VATANDAŞ)

➡️Bir dileği bildirmek için resmî makamlara sunulan, imzalı ve adresli, pullu veya pulsuz yazı (7- DİLEKÇE)

➡️Yasa ve düzene uymama (1- İHLAL)

➡️Bir devletin yönetim biçimini belirten, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa (11- ANAYASA)

➡️Araştırılıp öğrenilmesi gereken, sıkıntı, mesele, problem (6- SORUN)

➡️Bir toplumda kanun ve kurallara uygun düşen yapı (3- TOPLUMSAL DÜZEN)

➡️Adaletin, hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç (12- HAK)

➡️Herhangi bir kısıtlamaya bağlı olmadan düşünme veya davranma durumu (5- ÖZGÜRLÜK)

➡️Kişinin kendi davranışlarını ve olayların sonuçlarını üstlenmesi (10- SORUMLULUK)

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 34. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Verilen yönergeye göre etkinliği yapınız.

• Farklı renklerde üç tane kare ya da dikdörtgen kart hazırlayınız.
• Kartlara etkin vatandaş, pasif vatandaş ve kararsızım yazınız.
• Aşağıdaki örnek olayları sırayla okuyunuz.
• Örneklerde adı geçen vatandaşların davranışlarını değerlendirerek davranışı yansıttığını düşündüğünüz kartı sınıf arkadaşlarınıza gösteriniz.
• Bu kartı seçmenizin nedenlerini açıklayınız.
• Bu kartı seçmenizin nedenlerini açıklayınız.

Soru: Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin insan hayatına etkisi ile ilgili kamu spotunu ve videoyu izleyiniz. İzledikleriniz hakkında düşüncelerinizi söyleyiniz.

• Cevap:
✅Örnek Olay 1 (Ayşe – Lokantada gördüğü hijyen sorununu önemsememesi): Bu durumda Pasif Vatandaş kartını seçerim. Çünkü gördüğü soruna rağmen tepki vermemiştir.

✅Örnek Olay 2 (Ahmet – Otobüs seferlerinin yetersizliği için belediyeye dilekçe yazması): Bu durumda Etkin Vatandaş kartını seçerim. Çünkü sorun için hakkını kullanarak çözüm aramıştır.

✅Örnek Olay 3 (Mustafa – Bisiklet yollarının işgal edilmesini önemsemeyip vazgeçmesi): Bu durumda Kararsızım kartını seçerim. Çünkü sorunu fark etmiş ama çözüm için hiçbir girişimde bulunmamıştır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 35. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Günümüzde teknolojik alanda yaşanan gelişmeler ve genel ağın kullanılması, vatandaşlık kavramının yanında dijital vatandaşlık kavramını da ortaya çıkarmıştır.

Dijital vatandaşlık ile ilgili birçok tanım mevcuttur. Örneğin bir tanımda dijital vatandaşlık topluma çevrimiçi katılma yeteneği olarak ifade edilmektedir. Diğer bir tanımda ise dijital vatandaşlık dijital ortamı, yerinde, güvenilir ve güçlendiril miş teknolojiyi sürekli gelişen kurallarına uygun olarak kullanmaktır.

Soru: Günlük yaşantınızda etkin vatandaşın özelliklerine uygun olan davranışlarınız nelerdir? Örnekler veriniz.

• Cevap: Derslerde ödevlerimi zamanında yapıyorum, çevremi temiz tutuyorum ve teknolojiyi bilinçli kullanıyorum.
Soru: Teknolojik gelişmeler eğitim hakkinizin kullanımını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

• Cevap: EBA ve çevrim içi dersler sayesinde daha kolay bilgiye ulaşıyorum. Derslerime evden katılabiliyor ve konuları tekrar edebiliyorum.
Soru: Görsellerde vatandaşlara sunulan teknolojik hizmetlerin vatandaşlık haklarından isinin kullanımı ile ilişkili olduğunu ilgili alanlara yazınız.
Görsel 4.26

Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı.

Görsel 4.27
Çalışma ve iletişim hakkı.

Görsel 4.28
Eğitim hakkı.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 36. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
e-Devlet Kapısı’nda kullanıcı sayısı yıl sonu hedefi olan 66 milyonu geçti

“…Her geçen gün içeriği ve kalitesi gelişen e-Devlet Kapısı’nda kullanıcı sayısı, yıl sonu hedefi olan 66 milyonu 1 Ağustos 2024 itibarıyla geride bıraktı. Bu yılın başından
itibaren en çok kullanılan üç hizmet şu şekildedir: Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma Hayatım Bütünleşik Hizmeti, Gelir İdaresi Başkanlığıdır…”

Devlet genel ağ adresinde ve mobil uygulamasında vatandaşların yararlanabileceği hizmet alanları şunlardır:

Adalet

Davanızın ve diğer adli dosyalarınız ile ilgili işlem yapın, dosya detaylarına ulaşın.

Çevre, Tarım ve Hayvancılık

Tarım, hayvancılık faaliyetleri ve çevre konusundaki hizmetlerden faydalanın.

Devlet ve Mevzuat

İhaleler, mevzuat, seçimler ve diğer konularda bilgi alın.

Eğitim

Eğitim, burslar ve sınavlar ile ilgili bilgi ve başvuru hizmetlerinden faydalanın.

Genel Bilgiler

Günlük yaşantınızda ihtiyaç duyabileceğiniz, genel bilgi ve veri kaynaklarından faydalanın.

Güvenlik

Emniyet ile ilgili hizmetlerden faydalanın. Askerlik bilgilerinize erişin ve işlem yapın.

İş ve Kariyer

Çalışanların ve özel işletmelerin gerek duyabileceği hizmetlere erişin.

Kişisel Bilgiler

Devlet kurumlarında bulunan varlık, borç, sağlık, eğitim vb. kişisel bilgilerinize göz atın.

Sağlık

Sağlığınız ile ilgili bilgilere ulaşın, ilaç, muayene ve randevu işlemlerinizi yönetin.

Sosyal Güvenlik ve Sigorta

Sosyal güvenlik ve yardım durumunuzu inceleyin. Sigortalarınız ile ilgili bilgi alın.

Şikayet ve Bilgi Edinme

Devlet kurumlarına ve firmalara iletilen ihbar, şikayet ve bilgi taleplerinizi yönetin.

Telekomünikasyon

GSM, internet, telefon, posta ve diğer iletişim kanalları ile ilgili hizmetlerden faydalanın.

Soru: e-Devlet hizmet alanlarının vatandaşlık haklarından hangileri ile ilişkili olduğunu yazınız.

• Cevap:
➡️Adalet: Hak arama ve adil yargılanma hakkı.

➡️Çevre, Tarım ve Hayvancılık: Sağlıklı çevrede yaşama hakkı.

➡️Devlet ve Mevzuat: Seçme ve seçilme hakkı, bilgi edinme hakkı.

➡️Eğitim: Eğitim hakkı.

➡️Genel Bilgiler: Bilgi edinme hakkı.

➡️Güvenlik: Can ve mal güvenliği hakkı.

➡️İş ve Kariyer: Çalışma hakkı.

➡️Kişisel Bilgiler: Özel hayatın gizliliği hakkı.

➡️Sağlık: Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı.

➡️Sosyal Güvenlik ve Sigorta: Sosyal güvenlik hakkı.

➡️Şikâyet ve Bilgi Edinme: Dilekçe ve bilgi edinme hakkı.

➡️Telekomünikasyon: Haberleşme özgürlüğü hakkı.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 37. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Aşağıdaki genel ağ haberlerini okuyunuz.

Soru: Genel ağ haberinde yer alan uygulamaların bireylere sunduğu hizmetler hangi vatandaşlık haklarıyla ilişkilidir? Söyleyiniz.

e-Nabız kullanıcısı 27,3 milyona ulaştı

“…e-Nabız aracılığıyla vatandaşlar 2015 ve sonrasındaki laboratuvar tahlillerine, radyoloji görüntülerine, reçete, teşhis, rapor ve muayene bilgilerine erişilebilmektedir. E-Nabız vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına hem kendilerinin hem de izin vermeleri durumunda hekiminin ya da yakınlarının erişebileceği bir platform olarak hizmet vermektedir…”
(Genel ağdan alınmıştır.)

MEB’in e-Okul sistemiyle veliye bildirim dönemi

“…Bu uygulama Millî Eğitim Bakanlığı tarafından vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bakanlık tarafından tüm velilere ücretsiz olarak sunulan hizmet, bir öğrencinin okula kaydından başlayarak mezuniyetine kadar olan tüm sürece ilişkin bilgileri içermektedir. Mobil uygulama üzerinden e-karne, şube yazılı ortalamaları, not, nakil, devamsızlık, merkezi sınav, takdir, teşekkür gibi alınan belgeler, haftalık ders programı bilgilerine kolayca ulaşılabilmektedir…”

EBA’da birçok içerik yer alıyor

“…EBA portalının içinde; sesli kitaplar, PDF formatında kitaplar, ders sunumları, çeşitli içeriklerden oluşan videolar, çalışma kitapları, etkileşimli kitaplar, etkileşimli uygulamalar, bilgi görselleri ve soru havuzları yer alıyor…”

• Cevap:
✅e-Nabız: Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı ile ilgilidir.

✅e-Okul: Eğitim hakkı ile ilgilidir.

✅EBA: Eğitim hakkı ile ilgilidir.

Soru: Karekod ile verilen videoyu izleyiniz. Eğitim hakkınızı kullanırken EBA ve e-Okul uygulamaları ne tür katkılarda bulunmaktadır? Tartışınız.

• Cevap: EBA, ders içerikleri ve dijital kaynaklarla öğrenmeyi kolaylaştırır. e-Okul ise not, devamsızlık ve sınav bilgilerini takip etmemizi sağlar. Böylece eğitim hakkımızı daha bilinçli ve düzenli şekilde kullanırız.

Geri