• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ 1. Dönem 2. Yazılı Çözüm Videoları
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Video Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü - Benim Hocam Yayınları

Benim Hocam Yayınları

Aktif Üye
Moderatör
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Türkal tarafından anlatılan, 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin "Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü" konusunu ele alan kısa ve öz bir eğitim videosudur.

İşte videoda öne çıkan ana başlıklar ve önemli bilgiler:

📜 Anayasal Hak Olarak Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü​

Anayasamıza göre herkes yerleşme ve seyahat özgürlüğüne sahiptir. Ancak bu haklar sınırsız değildir ve kamu yararı gözetilerek bazı durumlarda kanunla sınırlandırılabilir. [00:29]

Yerleşme Hürriyeti Şu Durumlarda Sınırlandırılabilir: [00:40]

• Suç işlenmesini önlemek.
  • Sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak.
  • Sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek.
  • Kamu mallarını korumak (Örneğin; antik kentlerin üzerine ev yapılamaz veya riskli binalara yerleşilemez). [02:05]
Seyahat Hürriyeti Şu Durumlarda Sınırlandırılabilir: [01:01]

• Suç soruşturması ve kovuşturması.
  • Suç işlenmesini önlemek.
  • Yurt Dışı Çıkış Yasağı: Vatandaşın yurt dışına çıkışı, ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararı ile kısıtlanabilir. [01:14]

🛡️ Vatandaşlık Hakları ve İstisnalar​

• Bir vatandaşın ülkeye girme hakkı engellenemez ve vatandaş sınır dışı edilemez. [01:46]
  • Doğal afetler, savaş ve terör gibi olağanüstü durumlarda, güvenliği sağlamak amacıyla seyahat ve yerleşme özgürlüğü geçici olarak kısıtlanabilir (Örneğin; riskli bölgelere girişin yasaklanması). [03:04]

🕰️ Tarihsel Perspektif (Erber Hoca'nın Katkısı)​

Videonun sonunda Erber Hoca, bu hakların değerini anlamak için tarihsel sürece bakılması gerektiğini belirtir. İlk Çağ ve Orta Çağ'da insanların büyük çoğunluğunun yerleşme ve seyahat hakkı olmadığını, yöneticilerin belirlediği yerlerde yaşamak zorunda kaldıklarını vurgular. Günümüzde bu hakkın anayasal güvence altına alınmış olması, modern demokrasinin büyük bir kazanımıdır. [03:41]

Geri