Doğal Kaynaklar ve Ekonomik Faaliyetler Testi
1) "Erzurum-Kars Platosu'nda kışlar uzun, soğuk ve kar yağışlı geçtiği için bitkilerin yetiştirilmesi zordur. Ancak yazın yetişen çayırlar sığır yetiştirilmesi için uygun ortamı oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak da et ve süt ürünlerine dayalı sanayi dalları gelişmiştir."Bu metinden hareketle bölgedeki ekonomik faaliyetler hakkında aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) İklim şartları tarımsal faaliyetleri sınırlandırmıştır.
B) Doğal bitki örtüsü, yapılan hayvancılık türünü belirlemiştir.
C) Bölgede sanayi faaliyetleri hayvancılığa dayalı olarak şekillenmiştir.
D) Sanayi tesislerinin fazlalığı bölgenin yoğun göç almasını sağlamıştır.
2) "Ülkemizin doğusu dağlık ve engebeli olduğu için bu bölgedeki akarsular hidroelektrik enerji potansiyeli açısından güçlüdür. Bu yüzden birçok hidroelektrik santrali yapılmıştır. Aynı zamanda Çoruh Nehri gibi düzenli ve hızlı akan nehirler, rafting yapılabilen turistik açıdan da önem taşıyan alanlardır."
Bu bilgilere göre, akarsuların ekonomik olarak değerlendirilmesinde aşağıdakilerden hangisinin belirleyici etkisinden bahsedilmektedir?
A) Yeryüzü şekillerinin
B) İklim çeşitliliğinin
C) Yer altı kaynaklarının
D) Toprak verimliliğinin
3) "Ormanlar, sadece ağaçlardan ibaret değildir; aynı zamanda doğal şifa kaynaklarıdır. Örneğin Muğla'daki sığla ağaçlarından elde edilen yağ, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılırken, Hakkâri ve Artvin gibi illerde zengin bitki örtüsü (flora) sayesinde arıcılık ve kestane balı üretimi yaygın olarak yapılmaktadır."
Verilen örnekler dikkate alındığında ormanlarla ilgili çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Orman ürünleri sadece sanayisi gelişmiş bölgelerde işlenmektedir.
B) Ağaç kesimi yapılmadan da ormanlardan ekonomik fayda sağlanabilmektedir.
C) Türkiye'nin en çok döviz getiren ekonomik faaliyeti ormancılıktır.
D) Kâğıt ve mobilya sanayisinin hammaddesi tamamen ormanlardan karşılanır.
4) "Madenlerin işletilmeye başlanması ülkemizin dışa bağımlılığını azaltır ve çıkarılan madenler yeni sanayi tesislerinin kurulmasını sağlar. Ancak maden çıkarma işlemi ormanların kesilmesine, yer altı kaynak sularının kirlenmesine ve oluşan tozlar nedeniyle hava kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir."
Buna göre madencilik faaliyetleriyle ilgili yapılabilecek en doğru değerlendirme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sadece ekonomik gelişmişliği yüksek ve nüfusu az olan bölgelerde yapılmalıdır.
B) Doğal çevreye verdiği kalıcı zararlar, sağladığı ekonomik faydalardan daha fazladır.
C) Ekonomik faydalarının yanı sıra ekolojik denge üzerinde olumsuz etkileri de barındırır.
D) Ülke ekonomisinin gelişmesi için ormanlık alanların tamamı maden sahasına çevrilmelidir.
5) Bir bölgede taş kömürü yataklarının fazla olduğu ve bu kaynağa bağlı olarak demir-çelik fabrikalarının kurulduğu bilinmektedir.
Bu durum aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?
A) İklimin sanayi faaliyetlerini doğrudan belirlemesi
B) Doğal kaynakların ekonomik faaliyetleri etkilemesi
C) Nüfusun ekonomik faaliyetleri belirlemesi
D) Ulaşımın doğal kaynakları oluşturması
6) Bir bölgede geniş ve düz arazilerin bulunması tarımda makine kullanımını artırmıştır.
Bu durum aşağıdakilerden hangisini doğrudan etkiler?
A) Tarımsal üretimin artmasını
B) Maden çeşitliliğini
C) Turizmin gelişmesini
D) Orman alanlarının genişlemesini
7) Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğal kaynak ile ekonomik faaliyet arasında yanlış ilişki kurulmasına örnektir?
A) Ormanların fazla olduğu yerde mobilya sanayisinin gelişmesi
B) Akarsu potansiyeli yüksek yerde hidroelektrik üretimi yapılması
C) Verimli toprakların olduğu yerde tarım yapılması
D) Kurak bölgelerde balıkçılığın gelişmesi
8) Bir bölgede zeytin üretimi yaygındır. Bu bölgede aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisinin gelişmesi beklenir?
A) Zeytinyağı sanayisi
B) Demir-çelik sanayisi
C) Hayvancılık
D) Madencilik
9) Aşağıdaki veriler, bir bölgede ekonomik faaliyetlerin dağılımını göstermektedir.
Tarım: %55
Sanayi: %20
Hizmet: %25
Bu bölgede aşağıdakilerden hangisinin fazla olduğu söylenebilir?
A) Sanayi kuruluşları
B) Maden çeşitliliği
C) Verimli topraklar
D) Liman sayısı
10) Bir bölgede çıkarılan hammaddenin başka bir şehirde işlenmesi ulaşım faaliyetlerini artırmıştır.
Bu durum aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?
A) Ekonomik faaliyetlerin birbirini etkilediğinin
B) Tarım faaliyetlerinin az olduğunun
C) Nüfusun az olduğunun
D) İklimin sert olduğunun
11) "Ülke topraklarımızın yaklaşık %28'i ormanlarla kaplıdır. Ormanların büyük kısmı yağış ve nemden dolayı kıyı bölgelerde toplanmıştır. Buna bağlı olarak kerestecilik, mobilya ve kâğıt gibi ormana dayalı ekonomik faaliyetler, ham maddeye yakınlıktan dolayı ormanların yoğun olduğu kıyı kesimlerde yoğunlaşmıştır."
Bu metinden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) İklim koşulları, ormanların coğrafi dağılışını doğrudan etkilemiştir.
B) Ham maddeye yakınlık, sanayi tesislerinin kuruluş yerinin belirlenmesinde etkilidir.
C) Orman ürünlerine dayalı sanayinin en az geliştiği yerler iç kesimlerdir.
D) Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin başında kâğıt ve mobilya gelmektedir.
12) "Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve birçok akarsu ile yer altı su kaynağına sahip olması sudan yararlanmada çeşitlilik oluşmasına imkân sağlamıştır. Örneğin, Çoruh Nehri'nde rafting yapılırken , Van Gölü üzerinde ulaşım yapılmaktadır. Denizli Sarayköy'de ise yer altından çıkan sıcak sularla (jeotermal) elektrik üretilmektedir."
Buna göre su kaynaklarımızla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Yer altı suları enerji üretiminde kullanılabilmektedir.
B) Bazı su kaynaklarımız turizm faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır.
C) Göllerimiz sadece içme suyu ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır.
D) Yeryüzü şekilleri akarsulardan yararlanma şeklimizi çeşitlendirmiştir.
13) "Toprak, birçok sanayi kolunda doğrudan ham madde olarak kullanılmaktadır. Çömlek, seramik, porselen, çimento, kireç, tuğla ve kiremit gibi ürünlerin üretilmesinde kullanıldığı için aynı zamanda ham maddedir. Örneğin; Kütahya ve çevresinde topraktan yararlanılarak seramik ve porselen üretilmektedir."
Verilen metne göre "toprak" ile ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?
A) Yalnızca tarımsal faaliyetler için önem taşımaktadır.
B) İnşaat ve mutfak eşyası gibi farklı sektörlere kaynaklık etmektedir.
C) Ülkemizde en çok gelir getiren doğal kaynaktır.
D) Kütahya, toprağa dayalı sanayinin bulunduğu tek ilimizdir.
14) "Ülkemizde taş kömürü sadece Zonguldak'ta çıkarılmaktadır ve demir-çelik sanayisinde enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Batman ve Şırnak'ta (Gabar Dağı) çıkarılan petrol ise ülkemizin yakıt ihtiyacının bir kısmını karşılamaktadır."
Bu bilgilere dayanarak, yer altı kaynaklarımızla ilgili en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çıkarılan madenlerin tamamı enerji üretimi için kullanılmaktadır.
B) Demir-çelik sanayisi sadece kıyı bölgelerimizde gelişme göstermiştir.
C) Zonguldak, petrol rezervleri bakımından en zengin ilimizdir.
D) Fosil yakıtlar, sanayi tesislerinde ve günlük yaşamda enerji ihtiyacını karşılamaktadır.
15) "Ormanlar kereste ve mobilyanın ham maddesidir. Ancak ormanlar sadece ağaçlardan ibaret değildir; aynı zamanda doğal şifa kaynaklarıdır. Akdeniz kıyılarındaki ormanlardaki sığla, kekik, adaçayı, defne gibi bitkilerden kozmetik ve ilaç sanayisinde yararlanılmaktadır. Ayrıca ormanlık alanlar ve çiçekli meralar, arıcılık için uygun bir ortam oluşturur."
Buna göre ormanlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
A) Erozyonu ve sel baskınlarını önlediği
B) Sadece kâğıt sanayisi için korunması gerektiği
C) Odun dışı ürünlerle de çeşitli sektörlere katkı sağladığı
D) Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yer aldığı
16) "Maden bakımından zengin olan ülkelerde dışa bağımlılık azalmaktadır. Madenlerin ekonomik katkısının yanında madencilik yapılırken çevrenin korunmasına da dikkat edilmesi gerekir. Ormanlık alanların yok olması, toprak ve su kirliliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir."
Bu metinde madencilik faaliyetleriyle ilgili asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ülke ekonomisine katkısı, doğaya verdiği zarardan her zaman daha önemlidir.
B) Madencilik faaliyetleri gerçekleştirilirken ekonomik kazanç ve ekolojik denge birlikte gözetilmelidir.
C) Çevre kirliliğini önlemek için maden çıkarma işlemleri tamamen durdurulmalıdır.
D) Dışa bağımlılığı azaltmanın tek yolu yeni maden yatakları keşfetmektir.
17) "Ülkemizde verimli toprakların bulunması, farklı iklim tiplerinin bir arada görülmesi; tarım ürünü çeşitliliğini ve tarımda verimi artırmaktadır. Örneğin, Akdeniz kıyılarında turunçgiller, Karadeniz kıyılarında çay ve fındık, iç kesimlerde ise buğday ve arpa gibi ürünler ön plana çıkmaktadır."
Yukarıdaki bilgiye göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Karadeniz Bölgesi, tarımsal gelirde ilk sırada yer almaktadır.
B) Ülkemizde yetişen tüm tarım ürünleri ihraç edilmektedir.
C) İklim farklılıkları, yetiştirilen tarım ürünlerinin bölgesel olarak değişmesine neden olmuştur.
D) İç kesimlerde tarımsal faaliyetler gelişmemiştir.
18) "Bir yerin doğal kaynakları o bölgedeki ekonomik faaliyetleri etkilemektedir. Doğal kaynaklar insan eli değmeden doğada kendiliğinden bulunan, insanların yaşamını sürdürebilmesi ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kullandığı kaynaklardır."
Buna göre aşağıda verilen "Doğal Kaynak - Ekonomik Faaliyet" eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
A) Su -> Karadeniz'de balıkçılık yapılması
B) Toprak -> Kütahya'da porselen ve seramik sanayisi
C) Orman -> Zonguldak'ta demir-çelik sanayisinde enerji sağlanması
D) Maden -> Afyonkarahisar'da mermer çıkarılarak inşaatlarda kullanılması
19) "Kaplıcalar, yer altından çıkan, mineral ve gazlarla zenginleşmiş, belirli bir sıcaklığa sahip şifalı sularıyla hem sağlık hem de turizm açısından büyük öneme sahiptir. Denizli (Karahayıt), Afyonkarahisar (Gazlıgöl), Yalova (Armutlu) ve Ankara (Kızılcahamam)'da bulunan kaplıcalar sağlık turizmi açısından oldukça önemlidir."
Bu parçadan yola çıkarak turizm faaliyetleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Yer altı su kaynakları, bulundukları bölgelere sağlık turizmi potansiyeli kazandırmaktadır.
B) Turizm gelirleri sadece yaz aylarında artış göstermektedir.
C) En fazla turist çeken kaplıcalarımız Ege Bölgesi'nde yer almaktadır.
D) Sağlık turizmi sadece yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
20) "Toprak, sadece tarımın değil, sanayide de önemli bir ham maddedir. Bazı toprak türleri ve kum, fabrikalarda işlenerek farklı ürünlere dönüştürülmektedir. Toprak; çömlek, seramik, porselen, çimento, kireç, tuğla, kiremit ve cam gibi ürünlerin üretilmesinde kullanıldığı için aynı zamanda bir sanayi ham maddesidir. Öte yandan toprak üzerinde yetiştirilen pamuk tekstil sanayisinde, ayçiçeği yağ sanayisinde, buğday gibi tahıllar ise gıda sanayisinde kullanılmaktadır."
Bu bilgilere göre toprak ve ekonomik faaliyet ilişkisi hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Toprak, yalnızca insanların temel beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılır.
B) Sanayi tesislerinin tamamı verimli tarım arazilerine yakın yerlere kurulmak zorundadır.
C) Toprak, hem doğrudan yapı malzemesi olarak hem de tarım ürünleri aracılığıyla dolaylı olarak sanayiye kaynaklık eder.
D) Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sanayide toprağa duyulan ihtiyaç tamamen ortadan kalkmıştır.
1-D
2-A
3- B
4- C
5- B
6- A
7- D
8- A
9- C
10-A
11- D
12- C
13-B
14- D
15-C
16- B
17- C
18- C
19- B
20- C
