• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Ders Notu Teknolojik Gelişmelerin Etkileri: Öğrenme Çıktısı Özeti

Hatice Yılmazer

Çalışkan Üye
Üye
TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN TOPLUM HAYATINA ETKİLERİ

İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış araç, cihaz, yazılım ve işlemlere teknoloji denir. Teknolojinin temel amacı insan hayatını kolaylaştırmaktır.
Teknolojik gelişmeler; eğitim, kültür, ekonomi, sağlık, iletişim ve ulaşım gibi toplum hayatının birçok alanını derinden etkilemektedir.

1. EĞİTİM ALANINDA TEKNOLOJİ

Eskiden sadece öğretmenin anlattığı ve teknolojik aletlerin kullanılmadığı sınıfların yerini, günümüzde etkileşimli (akıllı) tahtalar, projektörler ve e-öğrenme platformları almıştır.
  • Olumlu Etkileri: Genel ağ (internet) sayesinde bilgiye erişim kolaylaşmış, zaman ve mekân sınırı olmadan uzaktan eğitim alma imkânı doğmuştur.
🎯 SINAVDA ÇIKAR:
EBA (Eğitim Bilişim Ağı), MEB tarafından sunulan, içinde ders kitapları, yazılı soruları, testler ve eğlenceli oyunların bulunduğu çok önemli bir dijital eğitim platformudur.
  • Olumsuz Etkileri: Tablet ve bilgisayarların kontrolsüz kullanımı teknoloji bağımlılığına, yalnızlaşmaya, sosyal becerilerde zayıflamaya; fiziksel olarak ise duruş, görme ve işitme bozukluklarına yol açabilir.
2. SAĞLIK ALANINDA TEKNOLOJİ

Teknoloji sayesinde hastalıkların tanı (teşhis) ve tedavisi eskisine göre çok daha hızlı ve kolay yapılabilmektedir.
Olumlu Etkileri: Ultrason, MR, röntgen, ateş ölçer ve diyaliz makineleri sayesinde ortalama insan ömrü uzamıştır. Özel gereksinimli bireyler akülü tekerlekli sandalyeler ya da protezler sayesinde sosyal hayata daha rahat katılabilmektedir.

💊 HAP BİLGİ:
E-Nabız, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan; tıbbi geçmişimize ve tüm sağlık bilgilerimize tek bir yerden ulaşabildiğimiz mobil sağlık uygulamasıdır.

⚠️ UYARI:
Genel ağda (internette) hastalıklar ve tedavi yöntemleri araştırarak kendi kendine tedavi uygulamak yanlıştır; mutlaka doktora danışılmalıdır. Röntgen ve ultrason cihazlarının yaydığı radyasyon (zararlı ışınlar) uzun vadede hem hastalar hem de sağlık çalışanları için tehlikeli olabilir.

3. İLETİŞİM ALANINDA TEKNOLOJİ

Eskiden haberleşmek için duman, güvercin, ayna veya atlı ulaklar (mektup) kullanılırken, teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar, akıllı telefon ve genel ağ kullanımı yaygınlaşmıştır.
  • Olumlu Etkileri: Uzakta yaşayan sevdiklerimizle kolayca görüntülü, yazılı ve sesli iletişim kurabiliriz.
⚠️ DİKKAT:
Sanal dünyada iletişim kurmak, gerçek dünyada yüz yüze iletişim kurma yeteneğimizi zayıflatır ve aile içi iletişimi azaltır.
  • Olumsuz Etkileri: Sosyal medyayı fazla kullanmak kaygı, şiddet eğilimi ve depresyon riskini artırır. İnternetteki bilgi kirliliği (yalan haberler) yanlış kamuoyu oluşmasına yol açabilir.
4. ULAŞIM ALANINDA TEKNOLOJİ

Tarihte Sümerlerin tekerleği icat etmesi, at arabalarının ve kağnıların yapılmasını sağlamıştır. Günümüzde ise uçaklar, hızlı trenler, gemiler ve elektrikli araçlar kullanılmaktadı
  • Olumlu Etkileri: Ulaşım hızlanmış, çok ağır yükler (kargolar) uzak mesafelere kolayca taşınabilir hâle gelmiştir.
🎯 SINAVDA ÇIKAR:
Navigasyon cihazları
, gitmek istediğimiz yere en hızlı ve uygun rotayı belirleyerek trafikte geçirilen süreyi ve zamanı kısaltır. Ayrıca elektrikli araçlar ve hızlı trenler fosil yakıt kullanımını düşürerek çevre kirliliğini azaltır.
  • Olumsuz Etkileri: Araç sayısının artması trafik yoğunluğuna, gürültüye ve egzoz gazları sebebiyle hava kirliliğine neden olur.

5. EKONOMİ (ÜRETİM) ALANINDA TEKNOLOJİ

Eskiden üretimde insan ve hayvan (saban vs.) gücü kullanılırken, günümüzde traktörler, robotik otomasyon sistemleri ve biçerdöverler kullanılmaktadır.
  • Olumlu Etkileri: Fabrikalardaki robotik sistemler sayesinde seri üretim artmış, ürünler ucuzlamıştır. Çiftçiler dron (drone) teknolojisi ile tarlalarını çok daha kısa sürede ilaçlayabilmektedir.
💊 HAP BİLGİ:
Teknolojinin gelişmesiyle E-ticaret (internetten alışveriş) ortaya çıkmış, ürünlerin tanıtımı ve alım satımı kolaylaşmıştır.

UYARI:
Ekonomide mobil bankacılık sistemlerine yapılan siber saldırılar ile dolandırıcılık yapılabilir. E-ticaret sitelerinde sipariş edilen ürünle gelen ürünün farklı çıkması veya kart bilgilerinin çalınması gibi riskler vardır. Ayrıca sanayide yanlış kullanım, doğal kaynakların hızla tükenmesine yol açabilir.

6. KÜLTÜR ALANINDA TEKNOLOJİ

Kültürel varlıklarımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak için teknolojiden faydalanırız.
  • Olumlu Etkileri: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Türkiye Kültür Portalı" ve "Sanal Müze" uygulamaları sayesinde tarihî yerler oturduğumuz yerden dijital olarak 360 derece gezilebilmektedir. Müzelerdeki "sesli rehberlik sistemleri" turistlere farklı dillerde bilgi aktarır.
🎯 SINAVDA ÇIKAR:
Müzelerde eserlerin bozulmasını engellemek için kurulan "hassas nem dengeleme cihazları" kültür alanında teknolojinin olumlu kullanımına harika bir örnektir. "Dijital Müze Kart" ile fiziksel karta ihtiyaç duymadan karekod okutarak müzelere girilebilir.

📊 ÖZET TABLO: TEKNOLOJİNİN ETKİ ALANLARI

ALAN
KULLANILAN TEKNOLOJİK ARAÇLAR
OLUMLU ETKİSİ (+)
OLUMSUZ ETKİSİ (-)
Eğitim
EBA, Akıllı Tahta, Projeksiyon

Uzaktan eğitim, bilgiye anında ve sınırsız ulaşım.

Bağımlılık, duruş bozukluğu, sosyalleşmenin azalması.

Sağlık

E-Nabız, Ultrason, Röngen, MR

Hastalıkların erken teşhisi, ortalama ömrün uzaması.

Röntgen vb. cihazların yaydığı radyasyonun zararları.

İletişim

Akıllı Telefon, Genel Ağ, Tablet

Görüntülü ve hızlı iletişim, mesafelerin ortadan kalkması.

Yüz yüze iletişimin bitmesi, yalan haber yayılımı, depresyon.

Ulaşım

Hızlı Tren, Uçak, Navigasyon

Ulaşımın ve kargo taşımacılığının hızlanması, rotaların kısalması.

Trafik yoğunluğu, egzoz gazı kirliliği, hareket kısıtlılığı.

Ekonomi

Robotik kollar, Biçerdöver, Dron

Seri üretim, e-ticaretin yaygınlaşması, hızlı zirai ilaçlama.

Siber dolandırıcılık, kişisel bilgi hırsızlığı, çevre sorunları.

Kültür

Sanal Müze, Nem Dengeleme Cihazı

Tarihi eserlerin korunması, sanal turlar, çoklu dilde sesli rehber.

Kültürel varlıkların tanıtımı ve dijitalleşmesi açısından genellikle olumludur.

Ekli dosyalar

Geri