• Benim Hocam Ortaokul Videoları

İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Ders Notu Sorunlarımızın Çözümünde Kurumlar Ders Notu

Hatice Yılmazer

Çalışkan Üye
Üye
SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNDE KURUMLAR

Gündelik hayatta karşılaştığımız sorunları çözerken veya eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılarken başvurabileceğimiz belirli resmî kurumlar ve sivil toplum kuruluşları (STK) vardır.
Sorun Çözme Basamakları
Bir sorunla karşılaştığımızda şu adımları sırasıyla izlemeliyiz:
1. Sorunu belirleme
2. Sorun hakkında bilgi toplama
3. Toplanan bilgilerden yola çıkarak sorunu inceleme
4. İncelemelerden hareketle çözüm yolları geliştirme
5. En uygun çözüm yoluna karar verme
6. Karar verilen çözüm yolunu uygulama

Resmî Kurumlar ve Görevleri
Sorunlarımızı çözmekle yükümlü olan yerel ve mülki yönetim birimleri şunlardır:

Kurum / Yönetici
Göreve Geliş Şekli
Temel Görevleri
Kaymakamlık (Kaymakam)
Atama ile (Cumhurbaşkanı onayıyla atanır)

İlçedeki en yetkili kişidir (mülki idare amiri). Eğitim, sağlık ve resmî kurumları denetler. Halkın can ve mal güvenliği için emniyet güçlerine emir verir.

Belediye (Belediye Başkanı)

Seçim ile (Halk tarafından seçilir)

İl, ilçe ve beldelerde bulunur. Su, doğal gaz, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerini sunar. Yol yapar, çöpleri toplar, itfaiye ve toplu taşıma hizmeti sunar. Zabıta aracılığıyla denetim yapar.

Muhtarlık (Muhtar)

Seçim ile (Halk tarafından seçilir)

Köy veya mahallenin yönetiminden sorumludur. Mahallenin ihtiyaçlarını belirleyip ilgili kurumlara iletir. Yeni taşınanların kaydını tutar, doğum/ölüm/kimlik kaybı gibi evrakları hazırlar.
⚠️ DİKKAT! Karıştırma: Muhtarlar ve Belediye Başkanları halkın oylarıyla seçilerek göreve gelirken; Kaymakamlar devlet tarafından atanarak göreve başlarlar.

Sivil Toplum Kuruluşları (STK)
Resmî kurumların yetişemediği yerlerde toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için gönüllü bireyler tarafından kurulan dernek ve vakıflara Sivil Toplum Kuruluşu (STK) denir.

STK Adı
Faaliyet Alanı
Amacı ve Yaptığı Çalışmalar
TEMA
Çevre

Erozyon ve çölleşmeyi önlemek, ağaçlandırma yapmak, ormanları ve doğal varlıkları korumak.

LÖSEV

Sağlık & Eğitim

Lösemili (kan kanseri) çocukların sağlık, tedavi ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyacını karşılamak.

Darüşşafaka

Eğitim

Annesi veya babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz öğrencilere yatılı okul ve burs imkânı sunmak

Türk Kızılay

Yardımlaşma

Afetlerde ihtiyacı olanlara barınma, gıda, giyecek yardımı yapmak ve kan ihtiyacını karşılamak.

AKUT

Güvenlik & Arama Kurtarma

Doğa kaynaklı afetlerde, kazalarda veya kurtarma gerektiren olaylarda gönüllü olarak arama-kurtarma yapmak.

Yeşilay

Sağlık

İnsanları bağımlılık yapan zararlı alışkanlıklardan korumak ve bilinçlendirmek

Darülaceze

İnsan Hakları

Din, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan bakıma muhtaç yaşlılara, engellilere ve kimsesiz çocuklara yardım etmek.

Türk Kalp Vakfı

Sağlık

Kalp hastalıkları konusunda halkı bilinçlendirmek ve erken teşhis için farkındalık yaratmak.

🚨 ÖNEMLİ UYARI: Sivil Toplum Kuruluşları (STK) kâr amacı gütmezler. Çalışanları ücret (maaş) almaz, tamamen gönüllülük esasına dayalı çalışırlar. Giderleri yardımseverlerin bağışlarıyla karşılanır ve belirli mesai saatleri yoktur.

İletişim Kanalları ve Başvuru Yolları
Karşılaştığın bir sorunu çözmek için ilgili kurumlara bizzat gidebilir, genel ağ (internet) üzerinden başvuru yapabilir, e-posta gönderebilir veya dilekçe yazabilirsin. Ayrıca şu hızlı iletişim kanallarını bilmelisin:
Dilekçe Hakkı: Bir isteği veya sorunu bildirmek amacıyla kurumlara yazılan, imzalı resmî başvuru yazısıdır. Belediyelere "e-dilekçe" yoluyla da internetten ulaşabilirsin.
ALO 150 (CİMER): Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'dir. İstek ve şikâyetlerimizi devlete doğrudan iletmemizi sağlar.
ALO 153: Belediye Çözüm Merkezi (Beyaz Masa) hattıdır. Çevre temizliği, sokak hayvanları, ulaşım veya zabıtayı ilgilendiren durumlar için aranır.
KDK Çocuk: "Kamu Denetçiliği Kurumu" çocuk sayfasıdır (kdkcocuk.gov.tr). Sorunlarını inceleyip çözmen için ilgili idarelere önerilerde bulunur, haklarını aramana yardım eder.

Ekli dosyalar

Geri