• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Sevr Anlaşması 10 Ağustos 1920

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan metin2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

metin2

Çalışkan Üye
Üye
SEVR ANTLAŞMASI (10 AĞUSTOS 1920) :
- İtilâf Devletleri, l. Dünya Savaşı sonunda, Osmanlı Devletine kabul ettirmeyi düşün¬dükleri esasları İtalya'nın San-Remo ken¬tinde belirlemişlerdi. Bu esaslar meclis kapatıldığı için “Osmanlı Saltanat Şurası'nda” incelendi ve onaylandı. Rıza Paşa'dan başka hepsi de antlaşma şartla¬rını kabul etti. Sonra da Paris'in Sevr ma¬hallesinde Damat Ferit Paşa tarafından antlaşma metni imzalandı.
Maddeleri: 1. İstanbul, Osmanlı Devletinin başkenti ola¬rak kalacak, fakat Osmanlı Devleti azınlık¬ların haklarını gözetmezse İstanbul, Türklerin elinden alınacaktı.
2. Boğazlar, her zaman bütün devletlerin gemilerine açık bulundurulacak ve "Boğazlar Komisyonu" nün idaresinde bu¬lunacak.
3. Doğu Anadolu'da Kürdistan ve Ermenistan devletleri kurulacak.
4. İzmir dahil, Ege bölgesinin büyük bir bö¬lümü ile Midye - Büyük çekmece çizgisinin batısında kalan bütün Trakya, Yunanlılar'a verilecek.
5. Antalya ve Konya yöresi, İtalyanlara veri¬lecek.
6.Adana, Malatya ve Sivas dolaylarını bir¬leştiren bölgeler ile Suriye Fransızlar'a veri¬lecek.
7. Arabistan ve Irak, İngilizlere verilecek.
8.Askerlikte, mecburi hizmet olmayacak. Elli
bin kişilik bir ordu bulundurulacak. Bu ordu¬nun, Tank ağır makineli tüfek, top ve uçağı olmayacak.
9. Azınlıklara geniş haklar verilecek. Müslüman milletlerden de azınlık ihdas edilecek.
10. Kapütilâsyonlardan da bütün devletler yarar¬lanacak.
Önemi:
- Türk Milletine yaşama hakkı tanımayan ve Türk vatanının parçalanmasını öngören bir antlaşmadır.
- Müslüman azınlıklar iddiası ile Türk milleti¬nin de parçalanması plânlanmıştır.
- TBMM bu antlaşmayı tanımadı., Antlaşmayı kendisi değil, İstanbul Hükümeti imzalamıştı. Mustafa Kemal Türk mil¬letini yok sayan, Türk vatanının parçalan¬masını öngören bu antlaşma kabul et¬medi.
- İmzalayan ve onaylayanlar vatan haini ka¬bul edildi.
- Sevr Antlaşmasını TBMM kabul etmediği için yürürlüğe girememiştir.

Geri