Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) yenilikleri Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda basın toplantısıyla açıklıyor.
Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik derslerin ağırlığı nasıl olacağı ilköğretim puanı nasıl olacağı açıklayacak.
60 soruda Ortaöğretime geçiş kitapçığı hazırlanıp basın mensuplarına dağıtıldı.
Yeni bir sınav değil. Ortaöğretime geçiş modeli sadece sınava geçiş değil İlköğretim öğrencilerini okula bağlamak
ve ilköğretime bir kalite ve öğrencinin preformansını hayata hazırlamaya yönelik bir modeldir.
Niçin OKS kaldırıldı
OKS çocukları hayata hazırlamada etkili olmadığı görülmüş bu sebeple kaldırılmıştır. SBS bireysel gelişimi hızlandıracak.
Sorular belli dersleri kapsıyor ve öğrenciler sosyal aktivitelere katılamıyorlardı. OKS süreci değerlendiren değil bir sonuç anlık bir başarıyı değerlendiriyordu. 8 yılın sonunda bir sefer 2 saatte başarı değerlendirdiriliyordu.
Disiplinsizlik olayları had safhadaydı. Tüm bu sebeplerle değiştirilme kararı alındı.
Davranış ve Ortaöğretim puanının %25'lik başarı ve %5'lik davranış notu alınacak ve belli bir hesaplama ile öğrencinin notu oluşturulacak.
7. sınıf sonunda sınav puanının %35'i, 8. sınıf sonunda %40'ı alınacak ve tüm puanların toplamında öğrencinin ortaöğretime geçişte puanı hesaplanmış olacak.
Sınavlar ne zaman yapılacak
Her yıl Haziran ayında. 6-7 ve 8. sınıflar
Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil'de sorular sorulacak.
6. sınıf öğrencilerine 80 soru sorulacak.
7. sınıf öğrencilerine 90 soru ve 8. sınıf öğrencilerine 100 soru sorulacak.
Türkçe'den 19-21-23 soru sorulacak
Matematik'den 16-17-23 soru sorulacak
Fen Bilgisinden 16-18 20 soru sorulacak
Sosyal Bilimlerden 16-18-20 soru sorulacak
Yabancı Dil 13-15-17 soru sorulacak.
Yeni sistemde tek puan türü hesaplanacak.
SBS zorunlu olmayacak çünkü bütün liselerde uygulanmayacak.
Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik derslerin ağırlığı nasıl olacağı ilköğretim puanı nasıl olacağı açıklayacak.
60 soruda Ortaöğretime geçiş kitapçığı hazırlanıp basın mensuplarına dağıtıldı.
Yeni bir sınav değil. Ortaöğretime geçiş modeli sadece sınava geçiş değil İlköğretim öğrencilerini okula bağlamak
ve ilköğretime bir kalite ve öğrencinin preformansını hayata hazırlamaya yönelik bir modeldir.
Niçin OKS kaldırıldı
OKS çocukları hayata hazırlamada etkili olmadığı görülmüş bu sebeple kaldırılmıştır. SBS bireysel gelişimi hızlandıracak.
Sorular belli dersleri kapsıyor ve öğrenciler sosyal aktivitelere katılamıyorlardı. OKS süreci değerlendiren değil bir sonuç anlık bir başarıyı değerlendiriyordu. 8 yılın sonunda bir sefer 2 saatte başarı değerlendirdiriliyordu.
Disiplinsizlik olayları had safhadaydı. Tüm bu sebeplerle değiştirilme kararı alındı.
Davranış ve Ortaöğretim puanının %25'lik başarı ve %5'lik davranış notu alınacak ve belli bir hesaplama ile öğrencinin notu oluşturulacak.
7. sınıf sonunda sınav puanının %35'i, 8. sınıf sonunda %40'ı alınacak ve tüm puanların toplamında öğrencinin ortaöğretime geçişte puanı hesaplanmış olacak.
Sınavlar ne zaman yapılacak
Her yıl Haziran ayında. 6-7 ve 8. sınıflar
Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil'de sorular sorulacak.
6. sınıf öğrencilerine 80 soru sorulacak.
7. sınıf öğrencilerine 90 soru ve 8. sınıf öğrencilerine 100 soru sorulacak.
Türkçe'den 19-21-23 soru sorulacak
Matematik'den 16-17-23 soru sorulacak
Fen Bilgisinden 16-18 20 soru sorulacak
Sosyal Bilimlerden 16-18-20 soru sorulacak
Yabancı Dil 13-15-17 soru sorulacak.
Yeni sistemde tek puan türü hesaplanacak.
SBS zorunlu olmayacak çünkü bütün liselerde uygulanmayacak.