Mustafa Kemal Atatürk

Beğendiniz mi

• Hayir

Kullanılan: 0 0.0%
  • Hepsi

Kullanılan: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

Taaner Tarlacı

Üye
Üye
Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğmuş ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak tarihe geçmiştir. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Eğitim hayatına Selanik'te başlamış, ardından Manastır Askeri İdadisi ve İstanbul Harp Okulu'nda devam etmiştir. 1905 yılında Harp Akademisi'nden kurmay yüzbaşı olarak mezun olmuştur.

Atatürk, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı gibi önemli cephelerde görev almıştır. Çanakkale Savaşı'ndaki liderliği, "Çanakkale Geçilmez" sözünü tarihe kazımıştır. 1919 yılında Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur.

Cumhurbaşkanlığı döneminde laiklik, eğitim reformları ve kadın hakları gibi birçok alanda devrimler gerçekleştirmiştir. 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yummuştur. Ve cok kariyeri bulunmaktadır.
  • Eğitim: İlk öğrenimine mahalle mektebinde başladı, ardından Şemsi Efendi Okulu'na geçti. Selanik Askeri Rüştiyesi'nde "Kemal" adını aldı. Manastır Askeri İdadisi ve İstanbul Harp Okulu'nda eğitimine devam etti. 1905 yılında Harp Akademisi'nden kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu.

Askeri Kariyer​

• Trablusgarp Savaşı (1911-1912): İtalyanlara karşı Tobruk ve Derne'de başarılar kazandı.
  • Çanakkale Savaşı (1915): 19. Tümen Komutanı olarak "Çanakkale Geçilmez" destanını yazdı.
  • Kurtuluş Savaşı (1919-1923): 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattı. Erzurum ve Sivas Kongreleri'ni düzenledi. 1921'de Sakarya Meydan Muharebesi ve 1922'de Büyük Taarruz ile zafer kazandı.

Cumhuriyet Dönemi​

• Cumhuriyetin İlanı (1923): Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak ilk Cumhurbaşkanı oldu.
  • Devrimler: Harf İnkılabı, kadınlara seçme ve seçilme hakkı, laiklik gibi birçok reform gerçekleştirdi.
  • Ekonomi ve Eğitim: Sanayi ve tarım alanında kalkınma hamleleri başlattı. Üniversite reformları ve Millet Mektepleri ile eğitime önem verdi.

Son Yılları ve Ölümü​

• Sağlık Sorunları: 1937'den itibaren sağlık sorunları yaşamaya başladı.