• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

MİLLÎ MÜCADELE’NİN SANATA VE EDEBİYATA YANSIMALARI (Ders Kitabı 126-127) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126​

Soru: Millî Mücadele’yi konu edinen sanat eserlerinin halk üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız.

• Cevap: Millî Mücadele’yi konu edinen sanat eserleri, halkın milli bilincini güçlendirir, geçmişte verilen bağımsızlık mücadelesini hatırlatarak vatan sevgisini artırır. Bu eserler, halkın gurur duygularını pekiştirir ve milli kahramanlıkları yeni nesillere aktararak tarihten ders çıkarılmasını sağlar. Ayrıca, bu tür eserler birliğin ve beraberliğin önemini vurgulayarak toplumsal dayanışmayı teşvik eder.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127​

Şiir türünde Kemalettin Kamu’nun “Dumlupınar Önünde”, Fazıl Hüsnü Dağ- larca’nın “Üç Şehitler Destanı”, Cahit Küle- bi’nin “Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda”, Nazım Hikmet’in “Kuvây-ı Millîye Destanı” adlı eserlerinde, dönemin olayları coşkulu bir biçimde anlatıldı.

Millî Mücadele Dönemi olayları ressamların tablolarına da yansıtıldı. Ressamlar, savaş ortamının hüznünü ve acısını, düşmanın yaptığı tahribatı bütün gerçekliğiyle gözler önüne serdiler. Bağımsızlığın oldukça zor şartlar altında kazanıldığını, Türk askerinin kahramanlığını, Türk milletinin vatanseverliği ve fedakârlığını ortaya koydular. Halil Dikmen (Görsel 3.45), Namık İsmail, Ali Cemal, Mehmet Ruhi Arel, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Sami Yetik gibi ressamlar tablolarında savaş dönemine yer verdiler. Millî Mücadele Dönemi, heykel sanatına da ilham kaynağı oldu.

Zühtü Müridoğlu, Nusret Suman, Hüseyin Özkan ve İlhan Koman (Görsel 3.44)gibi heykeltıraşlar, Türk milleti ve ordusunun kahramanlığını, cesaretini ve özverisini eserlerinde yansıttılar. Ayrıca Anıtkabir rölyeflerinde (kabartma) Millî Mücadele konusuna yer verdiler.

Soru: Şiiri okuyunuz. Soruları cevaplayınız.

“… Bir gemi yanaştı Samsun’a sabaha karşı Selâm durdu kayığı, çapası, takası,
Selâm durdu tayfası
Bir duman tüterdi bu geminin bacasından bir duman Duman değildi bu!
Memleketin uçup giden kaygılarıydı.
Samsun limanına bu gemiden atılan Demir değil!
Sarılan anayurda

Kemal Paşa’nın kollarıydı…”
Cahit Külebi, Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda, s. 53.

Soru: Memleketin uçup giden kaygıları” ifadesiyle şair ne anlatmış olabilir açıklayınız.

• Cevap: “Memleketin uçup giden kaygıları” ifadesi, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla halkın endişelerinin yerini umut ve güvene bırakmasını anlatır.
Soru: Millî Mücadele Dönemi’nde yaşamış olsaydınız duygularınızı sanatın hangi dalıyla ifade ederdiniz? Nedenini açıklayınız.

• Cevap: Millî Mücadele Dönemi’nde olsaydım, duygularımı şiir ile ifade ederdim. Şiir, duyguları yoğun ve etkili bir şekilde aktarır.

Geri