• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

MİLLÎ MÜCADELE DÖNEMİ’NDE BATI CEPHESİ (Ders Kitabı Sayfa 101-109) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 102​

Soru: Düzenli ordunun kurulmasıyla hangi birliklerin görevi sona ermiştir? Açıklayınız.

• Cevap: Düzenli ordunun kurulmasıyla Kuvâ-yi Millîye birliklerinin görevi sona ermiştir. Bu birlikler, işgaller sırasında halkın gönüllü olarak oluşturduğu silahlı direniş güçleriydi, ancak düzenli ordunun kurulmasıyla bu savunma görevini profesyonel askerler devralmıştır

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 103​

Soru: Görsel 3.10’daki anayasa maddeleriyle yandaki metinde yer alan maddeleri karşılaştırınız. Günümüz Türkçesi ile dönemin Türkçesi arasındaki farklarla ilgili görüşlerinizi sınıfınızda paylaşınız.

• Cevap: Görseldeki anayasa maddeleri ve metinde yer alan maddeler arasında dil açısından farklılıklar vardır. Dönemin Türkçesi Osmanlı Türkçesi olup, Arap harfleriyle yazılmıştır ve Osmanlıca terimler barındırmaktadır. Günümüz Türkçesi ise Latin alfabesiyle yazılır ve daha sade, anlaşılır bir dil kullanılır. Osmanlı döneminde kullanılan birçok Arapça ve Farsça kelimenin yerini, günümüzde Türkçe kökenli kelimeler almıştır.
Soru: Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun hangi maddesi güçler birliği ilkesiyle ilgilidir? Açıklayınız.

• Cevap: Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun “Yürütme gücü ve yasama yetkisi milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde belirir ve toplanır” ifadesi güçler birliği ilkesiyle ilgilidir. Bu madde, yasama ve yürütme yetkilerinin tek bir organ olan Meclis’te toplanmasını öngörerek güçler ayrılığı yerine güçler birliği anlayışını benimser.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 104​

Soru: Londra Konferansı’nın toplanma nedenleri nelerdir? Açıklayınız?
  • Cevap: Londra Konferansı’nın toplanma nedenleri, İtilaf Devletleri’nin Sevr Antlaşması’nı TBMM’ye diplomatik yollarla kabul ettirmek istemesi ve Anadolu’daki yeni durumu değerlendirmeleridir. Ayrıca, Yunanların toparlanması ve yeni bir saldırı başlatmaları için fırsat yaratmak amaçlanmıştır.
Soru: İtilaf Devletleri’nin Londra Konferansı’na TBMM’yi davet etmesindeki amaç nedir? Açıklayınız.
  • Cevap: İtilaf Devletleri’nin TBMM’yi Londra Konferansı’na davet etmesindeki amaç, Osmanlı Hükümeti ile TBMM arasında görüş ayrılıkları çıkararak, Sevr Antlaşması’nı TBMM’ye kabul ettirmek ve Türk tarafları arasındaki bölünmeden faydalanmaktır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106​

Soru: İstiklal Marşı’nı söylerken veya dinlerken hangi duyguları yaşıyorsunuz? Açıklayınız.

• Cevap: İstiklal Marşı’nı söylerken ya da dinlerken büyük bir gurur, vatan sevgisi ve bağımsızlık duygusu yaşıyorum. Aynı zamanda, atalarımızın verdiği mücadeleyi ve fedakarlıkları hatırlayarak onlara olan minnettarlığım artıyor.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107​

Soru: Moskova Antlaşması’na göre Sovyet Rusya ve TBMM’nin dış politikada birlikte hareket etmesinin önemi nedir? Açıklayınız.

• Cevap: Moskova Antlaşması’na göre Sovyet Rusya ve TBMM’nin dış politikada birlikte hareket etmesi, iki devletin de yalnızlıktan çıkmasına ve birbirine destek olmasına olanak sağlamıştır. Bu iş birliği, TBMM’nin uluslararası alanda tanınmasını ve Misakımillî’nin kabul edilmesini sağlamış, Sovyet Rusya ise güneyden gelebilecek tehditlere karşı güvenlik kazanmıştır.

Geri