Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Türkal tarafından anlatılan, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin "Mezopotamya Medeniyetleri" konusunu içeren bir eğitim videosudur. Videoda Sümerler, Babiller ve Asurlar karşılaştırmalı ve detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.
İşte videoda öne çıkan ana başlıklar ve önemli bilgiler:
Videonun sonunda Samberk ve Canberk hoca konuya dahil olarak; Gılgamış Destanı, Hammurabi kanunlarının sertliği ve Ninova kütüphanesinin önemi üzerine Berkay Hoca ile bir sohbet gerçekleştirmektedirler. [21:42]
İşte videoda öne çıkan ana başlıklar ve önemli bilgiler:
Mezopotamya Nedir?
- Anlamı: Eski Yunancada "iki nehir arası" (Fırat ve Dicle) anlamına gelir. [02:16]
- Önemi: Verimli toprakları, su kaynakları ve uygun iklimi nedeniyle "Bereketli Hilal" olarak adlandırılır. Bu özellikleri nedeniyle tarih boyunca pek çok saldırıya uğramış ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. [03:16]
Sümerler (Medeniyetin Temeli)
- Yazının İcadı: M.Ö. 3200 civarında çivi yazısını bularak tarih çağlarını başlatmışlardır. Yazı, Zigguratlardaki ürünleri kayıt altına alma ihtiyacından doğmuştur. [01:41], [07:18]
- Zigguratlar: Çok işlevli yapılardır; en alt katı tahıl ambarı, orta katları okul ve kütüphane, en üst katı ise gökyüzünü incelemek için gözlem evi (rasathane) olarak kullanılmıştır. [08:22], [09:38]
- Bilim ve Matematik: Ay yılı esasına dayalı ilk takvimi bulmuşlar, tekerleği icat etmişler ve geometride çemberin 360 derece olduğunu hesaplamışlardır. [11:16], [12:24]
- Yönetim: "Site" adı verilen şehir devletleri halinde yaşamışlardır. [10:15]
Babiller (İlk Anayasa ve Mimari)
- Merkezi Krallık: Sümerlerin aksine merkezi bir yönetim kurmuşlardır. Başkentleri Babil'dir. [15:15]
- Hammurabi Kanunları: Tarihin ilk anayasası olarak kabul edilir. "Kısasa kısas" esasına dayanan oldukça sert kuralları vardır (göze göz, dişe diş). [16:16], [18:19]
- Mimari: Babil'in Asma Bahçeleri ve Babil Kulesi gibi görkemli eserler inşa etmişlerdir. Ancak bu yapılar kerpiçten yapıldığı için günümüze kadar ulaşamamıştır. [15:34]
Asurlar (Ticaret ve Kütüphanecilik)
- Ticaret ve Yazı: Anadolu ile ticaret yapmışlar ve Kayseri Kültepe gibi bölgelerde "Karum" adı verilen ticaret merkezleri kurmuşlardır. Bu ticaret sayesinde yazıyı Anadolu'ya taşıyarak orada da tarih çağlarını başlatmışlardır. [19:24], [20:40]
- Kütüphanecilik: Başkentleri Ninova'da dünyanın bilinen ilk kütüphanesini kurmuşlardır. [20:30]
- Haberleşme: Tarihteki ilk posta teşkilatını kurarak haberleşmeyi geliştirmişlerdir. [19:14]