1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metninin Program Uygulamasına Etkisi
2024–2025 yılı boyunca öğretim programlarında ortak metnin ilkeleri (yenilikçilik, disiplinlerarası işbirliği, öğrenci merkezlilik, dijital yeterlilik, sürdürülebilirlik) belirgin şekilde hissedilmiş, öğretim anlayışı dönüşmüştür. Örneğin:
2. Öğrenme Çıktıları ve İçerik Çerçevesi
3. Kavramsal ve Alan Becerileri ile Eğilimler
4. Programlararası Bileşenler
5. Öğrenme Kanıtları (Beceri Odaklı Ölçme-Değerlendirme)
6. Öğrenme‑Öğretme Yaşantıları
7. Farklılaştırma (Zenginleştirme ve Destekleme)
8. Okul Temelli Planlama
9. Genel Görüş, Öneri ve Değerlendirmeler
Sonuç
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli temelli 2024–2025 öğretim yılı program uygulamaları, genel olarak başarıyla hayata geçirilmiş; olumlu kazanımlar gerçekleşmiş, özellikle öğretmen-öğrenci etkileşimi, sistem yaklaşımı ve dijital araç kullanımı gelişmiştir. Bununla birlikte; öğretmen eğitimi, altyapı desteği, değerlendirme sistemleri, zenginleştirme materyalleri, rehberlik araçları gibi alanlarda iyileştirmeler yapılması; uygulamaların yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir biçimde yürütülmesi önem kazanmaktadır.
Hazırlayan:
Görev Yeri:
Tarih: … /… /2025
Ekler:
2024–2025 yılı boyunca öğretim programlarında ortak metnin ilkeleri (yenilikçilik, disiplinlerarası işbirliği, öğrenci merkezlilik, dijital yeterlilik, sürdürülebilirlik) belirgin şekilde hissedilmiş, öğretim anlayışı dönüşmüştür. Örneğin:
- Öğrencilerin araştırma ve projeye dayalı öğrenme tutumları gelişmiş,
- Dersler boyunca disiplinler arası temalar ve gerçek yaşam bağlamlı etkinlikler yaygınlaşmış,
- Özellikle fen bilimleri ve matematik derslerinde dijital araç kullanımına dayalı eğitim sayısında artış gözlemlenmiştir.
- Ders Süreleri ve Seviyeye Uygunluk: Belirlenen ders saatleri genel olarak yeterli bulunurken, bazı sınıf seviyelerinde (örneğin 5. sınıfta “Yaşamımızdaki Elektrik”) konu yoğunluğu nedeniyle süre yetersizliği yaşanmıştır.
- Öğretim Teknikleri: Etkinlik temelli öğrenme, laboratuvar çalışmaları ve dijital simülasyonlar yaygınlaştı, ancak uygulamada uzaktan ve hibrit eğitime hazırlık materyalleri sınırlı kaldı.
- Gözlemler: Öğrencide merak ve katılım artmış; konuların bağlam içinde anlatılması öğrenme motivasyonunu desteklemiştir. Ancak bazı sınıflarda kaynak eksikliği ya da altyapı sorunları gözlemlenmiştir.
- Kavramsal Beceriler: Soyut kavramların (örneğin “enerji”, “ekosistem”) 1, 5 ve 9. sınıflarda boyutlarıyla ele alınması olumlu bulundu, ancak özellikle 9. sınıfta derinlik artarken kavranma konusunda bazı öğrenciler güçlük yaşadı.
- Alan Becerileri: Laboratuvar araç-gereçleriyle ölçme, gözlem, modelleme, veriyi yorumlama gibi uygulama becerileri pekişti.
- Eğilimler: Eleştirel düşünme, yaratıcılık, dijital okuryazarlık ve sürdürülebilirlik eğilimleri, Türkiye Yüzyılı temalarıyla uyumlu şekilde verilmeye başlandı.
- Erdem‑Değer‑Eylem: Dersler “sorumluluk”, “paylaşım”, “çevre bilinci” gibi değerlerle desteklendi; öğrenci davranışlarında olumlu düzelmeler gözlendi.
- Sosyal‑Duygusal Öğrenme (SDÖ): Duyguların tanınması, empati çalışmaları, grup-dinamik etkinliklerle sosyal beceriler gelişti.
- Okuryazarlık Becerileri: Bilgi okuryazarlığı vurgusu artırıldı; öğrenciler farklı kaynaklardan bilgiyi analiz etme çalışmaları yaptı. Öte yandan, eğitimci desteğiyle dijital okuryazarlık materyalleri çeşitlendirilebilir.
- “Portfolyo”, “performans görevleri”, “öz değerlendirme formu” uygulamaları yaygınlaştı. Eğitimciler, değerlendirme araçlarının somut çıktılar göstermesi yönünden destekleyici buldu.
- Geliştirilmesi gereken yön: “Eşzamanlı değerlendirme” (akran değerlendirmesi gibi) uygulamalarının artırılması, daha standart rubrikler geliştirilmesi…
- Temel Kabuller / Ön Değerlendirme: İlk derslerde öğrencinin önyük baskılarını belirlemek için yapılan “giriş değerlendirmeleri” öğretmenlerce yararlı bulundu; ancak zaman zaman bu kısım atlandı ya da yetersiz kaldı.
- Köprü Kurma ve Disiplinlerarası İlişkiler: Fen‑matematik, fen‑sosyal vb. bağlantılarla kurulan köprüler etkili oldu. Örnek: “Güç ve Kuvvet” birimi coğrafyaya bağlanarak somutlaştırıldı.
- Uygulamalar: Laboratuvar, geziler, yerel çevre projeleri gibi etkinlikler memnuniyetle karşılandı; altyapı ve bütçe sorunları zaman zaman sınırlayıcı oldu.
- Destekleme: Ek çalışma materyalleri, birebir rehberlik, ihtiyaç grupları için oluşturulan programlar; özellikle küçük gruplar ve özel gereksinimli öğrenciler için yararlı görüldü.
- Zenginleştirme: Proje çalışmaları, yarışmalar, üst düzey sorular… Yine de uygulama düzeyinde çeşitliliğin artırılması, materyal ve zaman ayrımı konusunda düzenleme önerilmektedir.
- Öğretmenler, “Okul‑temelli planlama” mekanizmasını kullanarak yerel fırsatları (çevre, kültürel değerler, teknik imkanlar) planlara dahil etti.
- Bu uygulama okul ve çevre kaynaklarını eğitime entegre etmesi bakımından başarılı oldu, ancak planlama sürecine rehberlik araçları ve ortak paydaş eğitimi açısından eksiği saptandı.
- Programın genel vizyonu, çağdaş pedagojik yaklaşımlarla uyumlu olup öğretmen ve öğrencileri aktif katılıma yönlendirmiştir.
- Öğretmen hizmet içi eğitimleri, modelin ilk yılındaki uygulamalarda çeşitli belirsizlikleri giderici şekilde artırılmalı; pratik örneklerle desteklenmelidir.
- Kaynak ve altyapı desteği, özellikle kırsal ve küçük yerleşimlerde laboratuvar, dijital altyapı yatırımlarıyla güçlendirilmeli.
- Değerlendirme araçları, rubrik tabanlı, ölçülebilir ve şeffaf olmalı; öğretmenler bu araçlara yönlendirici rehberliklerle desteklenmeli.
- İzleme ve dönüt sistemleri, öğrenci, veli, öğretmen memnuniyeti biçiminde genişletilmeli; doğrudan sahadan alınan düzenli geri bildirimlerle program revizyon süreçleri planlanmalıdır.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli temelli 2024–2025 öğretim yılı program uygulamaları, genel olarak başarıyla hayata geçirilmiş; olumlu kazanımlar gerçekleşmiş, özellikle öğretmen-öğrenci etkileşimi, sistem yaklaşımı ve dijital araç kullanımı gelişmiştir. Bununla birlikte; öğretmen eğitimi, altyapı desteği, değerlendirme sistemleri, zenginleştirme materyalleri, rehberlik araçları gibi alanlarda iyileştirmeler yapılması; uygulamaların yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir biçimde yürütülmesi önem kazanmaktadır.
Görev Yeri:
Tarih: … /… /2025
Ekler:
- Uygulama örnekleri (projeler, portfolyolar, rubrik örnekleri)
- Öğrenci ve veli geri bildirim formları
- Hizmet içi eğitim katılım raporu