LGS Sosyal Bilgiler (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük) dersi için kitap seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var:
Başlangıç/Orta Seviye:
- MEB Müfredatına Uygunluk: En önemlisi, kitabın Milli Eğitim Bakanlığı'nın güncel müfredatına tam uyumlu olmasıdır. Yeni nesil sorulara ve kazanım odaklı yapıya sahip olması gerekir.
- Yeni Nesil Sorular: LGS'de artık yorum ve analiz gerektiren, beceri temelli yeni nesil sorular ve kavram bilgisine dayalı sorular çıkıyor. Bu tarz soruları içeren kitaplar tercih etmelisiniz. Bol bol grafik, tablo, görsel içeren ve çıkarım yapmanızı sağlayan sorular olmasına dikkat edin.
- Konu Anlatımı ve Soru Bankası Dengesi: Eğer konu eksikleriniz varsa hem konu anlatımlı hem de soru bankası niteliğinde kitapları bir arada kullanmak faydalı olabilir. Konu anlatımı sade ve anlaşılır olmalı.
- Yayınevi Güvenilirliği: Yayınevinin daha önceki sınavlara hazırlık kitaplarındaki başarısı ve güncel sınav sistemine hakimiyeti de önemli bir kriterdir.
Konu Anlatımlı Kitap Tavsiyeleri
- Arı Yayıncılık: Favori kitap tavisyemdir. "Sosyal Atölyem" veya "Defterim" serisi konu anlatımları ve etkinlikleriyle dikkat çekiyor.
- Benim Hocam Yayınları: "Benim Fasikülüm" fasikül olarak hazırlanan konu anlatımı, etkinlik ve sınava uyumlu soruları ile ön plana çıkıyor.
- Çanta Yayınları: "Kazandıran Defter" serisi de konu anlatım ve pekiştirme için tercih edilebilir.
- Mozaik Yayınları: "Intro Defter Kitap" serisi, konuları görsel desteklerle ve anlaşılır bir dille sunmasıyla biliniyor.
- Hız Yayınları: Etkinlik defterleri ve konu anlatımlı kitapları bulunuyor.
Soru Bankası Tavsiyeleri
Soru bankası seçerken başlangıç seviyenizden, zorluğa doğru ilerleyen bir sıralama yapabilirsiniz.Başlangıç/Orta Seviye:
- Çanta Yayınları: Zaman Ayarlı T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabı başlangıç seviyesi olarak ilk tavsiye edilecek üründür.
- Hız Yayınları: "Tıkır Tıkır Soru Bankası" veya "Uzman Soru Bankası" daha kolaydan başlayıp seviyeyi artıran bir yapıya sahip olabilir.
- Nartest: "Nar Tanesi Soru Bankası" da tercih edilebilir.
- Tudem Yayınları: "HBA" serisi veya "Kazanım Odaklı Soru Bankası" orta seviye için iyi bir seçenektir.
- Benim Hocam Yayınları: Benim Soru Bankam yeni çıkan ve sınav odaklı bir soru bankası. Özellikle paragraf ve yorumlama gerektiren sorularıyla öne çıkabilir.
- Mozaik Yayınları: "Yeni Nesil Soru Bankası" veya genel olarak Mozaik Yayınları'nın soru bankaları yeni nesil sorulara ağırlık verir.
- Palme Yayıncılık: "Enerji Serisi" veya "Plus Serisi" zorlayıcı sorularıyla biliniyor.
- Ankara Yayıncılık: "Güçlendiren Seri" de yeni nesil ve zorlayıcı sorular içerebilir.
Ek Tavsiyeler
- MEB Çalışma Kitapları ve Örnek Sorular: MEB tarafından yayınlanan çalışma kitapları ve her ay yayımlanan örnek sorular LGS formatını anlamak için oldukça kritiktir. Mutlaka çözmelisiniz.
- Çıkmış Sorular: Son yılların LGS İnkılap Tarihi çıkmış sorularını mutlaka çözerek sınav formatına ve soru tarzlarına alışmalısınız.
- Denemeler: Düzenli olarak deneme çözmek, eksiklerinizi görmeniz ve zaman yönetimi becerisi kazanmanız açısından çok önemlidir.
- Kitapları İnceleyin: Mümkünse kitapları almadan önce bir kırtasiyede veya online platformlarda içeriğini, soru tiplerini ve çözüm detaylarını inceleyin. Size en uygun gelen kitabı seçmeye özen gösterin.