• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ 1. Dönem 2. Yazılı Çözüm Videoları
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Video İlk Türk İslam Devletleri - Benim Hocam Yayınları

Benim Hocam Yayınları

Aktif Üye
Moderatör
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Türkal tarafından anlatılan, 6. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin "İlk Türk İslam Devletleri" konusunu içeren bir eğitim videosudur. Videoda Karahanlılar, Gazneliler ve Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluş süreçleri, önemli hükümdarları ve Türk-İslam kültürüne katkıları ele alınmaktadır.

İşte videoda öne çıkan ana başlıklar ve önemli bilgiler:

🐎 Karahanlılar (İslamiyet'i Kabul Eden İlk Türk Devleti)​

• Kuruluş: Karluk, Yağma ve Çil boylarının birleşimiyle Bilge Kül Kadir Han tarafından kurulmuştur. Satuk Buğra Han döneminde İslamiyet'i kabul etmişlerdir. [00:43]
  • Kültürel Katkı: Türk-İslam kültürünün temelini atmışlardır. Ribat (kervansaray) ve Bimarhane (hastane) gibi yapılar inşa etmişlerdir. [00:53]
  • Milliyetçi Yapı: İslamiyet'i kabul etmelerine rağmen milli benliklerini korumuşlar, Türkçeyi resmi dil ilan etmişlerdir. [01:25]
  • Önemli Eserler: Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügat-it Türk ve Yusuf Has Hacip’in Kutatgu Bilig eserleri bu dönemde yazılmıştır. [01:34]

🐘 Gazneliler (Sultan Ünvanının İlk Kullanımı)​

• Kuruluş: Afganistan’ın Gazne şehrinde Alp Tigin tarafından kurulmuştur. En parlak dönemlerini Gazneli Mahmut ile yaşamışlardır. [03:18]
  • Hindistan Seferleri: Gazneli Mahmut Hindistan’a 17 sefer düzenleyerek İslamiyet’in bu bölgede yayılmasını sağlamıştır. [03:46]
  • Sultan Unvanı: Abbasi halifesini koruduğu için Gazneli Mahmut'a "Sultan" unvanı verilmiştir. Bu unvanı kullanan ilk Türk hükümdarıdır. [04:17]
  • Bilim: Gazneli Mahmut, ünlü bilgin Biruni için "Sarayımın en değerli hazinesi" demiştir. [04:52]

🏹 Büyük Selçuklu Devleti (Anadolu'nun Kapılarını Açan Devlet)​

• Kuruluş: 1040 Dandanakan Savaşı ile Gaznelileri yenerek resmen kurulmuştur. Tuğrul ve Çağrı Beyler devletin kuruluşunda en önemli isimlerdir. [06:20], [07:06]
  • Tuğrul Bey: Abbasi halifesini koruduğu için "Doğunun ve Batının Sultanı" unvanını almış, bu da Selçukluların İslam dünyasının siyasi lideri olduğunu pekiştirmiştir. [07:42]
  • Alparslan ve Malazgirt (1071): Bizans'ı yenerek Anadolu'nun kapılarını Türklere açmıştır. [08:15]
  • Melikşah (En Parlak Dönem): Devletin sınırlarını en geniş seviyeye ulaştırmıştır. Celali Takvimi hazırlatılmıştır. [09:06]
  • Nizamiye Medreseleri: Dönemin en ileri eğitim kurumları olan bu medreseler, Vezir Nizamülmülk tarafından kurulmuştur. Nizamülmülk ayrıca Siyasetname adlı eseriyle ünlüdür. [09:06], [09:35]

Geri