ETKİNLİK PLANI
Ders: Sosyal BilgilerSınıf Düzeyi: 6. Sınıf
Ünite / Konu: Üretim, Dağıtım ve Tüketim – Ekonomik Faaliyetler
Süre: 1 ders saati (40 dakika)
Kazanım: Öğrenci, yaşadığı çevredeki ekonomik faaliyetleri ayırt eder ve örneklerle açıklar.
FARKLILAŞTIRMA BOYUTLARI
Boyut | Uygulama Türü | Açıklama |
---|---|---|
İçerik | Hazırbulunuşluk düzeyine göre farklılaştırma | Öğrencilere üç farklı bilgi düzeyinde tanıtım metinleri sunulacaktır. (Temel, orta, ileri seviye) |
Süreç | Öğrenme stiline ve ilgiye göre farklılaştırma | Öğrenciler istedikleri istasyon etkinliğini seçerek sürece dahil olabilecekler. |
ETKİNLİK ADI:
"Benim Şehrim – Benim Ekonomim"Etkinlik Açıklaması:
A. Giriş (5 dakika):
Öğrencilere yaşadıkları şehirde gözlemledikleri meslek grupları ve üretim faaliyetleri sorularak beyin fırtınası yapılır.B. İçeriğin Farklılaştırılması (10 dakika):
Öğrenciler, kendi hazırbulunuşluk düzeylerine göre hazırlanan tanıtıcı metinlerden birini seçer:- 1. Seviye (Temel): Görsellerle desteklenmiş, kısa ve sade metin
- 2. Seviye (Orta): Ekonomik faaliyet türlerinin tanımlandığı açıklayıcı metin
- 3. Seviye (İleri): Ekonomik faaliyetlerin birbirleriyle ilişkisini anlatan detaylı metin
C. Sürecin Farklılaştırılması – İstasyon Etkinlikleri (20 dakika):
Öğrenciler öğrenme stillerine veya ilgilerine göre 3 istasyondan birini seçer:- Görsel İstasyon – “Ekonomik Haritam”
- Harita üzerine tarım, sanayi ve hizmet faaliyetlerini ikonlarla yerleştirir.
- Sözel İstasyon – “Ekonomik Günlük”
- Yaşadığı yerdeki bir meslek grubunun bir gününü günlük şeklinde yazar.
- İşitsel / Sosyal İstasyon – “Mini Röportaj”
- Kurgusal olarak anne/baba veya esnafla yapılmış bir röportajı yazar ve sınıfla paylaşır.
D. Paylaşım ve Değerlendirme (5 dakika):
Her gruptan gönüllü öğrenciler çalışmalarını sınıfla paylaşır.Öğretmen, bireysel geri bildirim sağlar ve rubrik ile gelişimi değerlendirir.
KULLANILAN MATERYALLER:
- Seviyelere uygun metinler
- Harita şablonu, ikon kartları
- Renkli kalemler, yazı kağıtları
- Rubrik ve öz değerlendirme formu
DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ:
- Öğretmen gözlem formu
- Öğrenci öz değerlendirmesi
- Rubrik (içerik doğruluğu, yaratıcılık, özgünlük kriterlerine göre)