• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

I. DÜNYA SAVAŞI (Ders Kitabı 40-42) CEVAP ANAHTARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
Soru: “Dünya savaşı” kavramından anladıklarınızı açıklayınız.

• Cevap: Dünya savaşı, farklı kıtalarda birçok devletin katıldığı, geniş coğrafyaları ve milletleri etkileyen büyük çaplı savaşlara verilen isimdir.
Soru: Avrupa’daki sömürgecilik rekabetinin I. Dünya Savaşı’na etkilerini araştırınız.

• Cevap: Avrupa’da büyük devletlerin sömürge arayışı, ham madde ve pazar rekabetini artırdı. Bu rekabet, devletler arasında gerginliklere ve ittifakların oluşmasına neden olarak I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına zemin hazırladı.
Soru: I. Dünya Savaşı’nın genel nedenlerini ekonomik ve siyasi olarak sınıflandırınız.

• Cevap:
Ekonomik nedenler: Sanayi İnkılabı sonucu ham madde ve pazar arayışı, sömürgecilik yarışı.

Siyasi nedenler: Milliyetçilik akımları, İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini tamamlamaları, Fransa’nın Alsace-Lorraine’i geri alma isteği.

Soru: “Siyasi birlik” kavramını araştırıp defterinize yazınız. Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.

• Cevap: Siyasi birlik, bir milletin tek bir devlet altında toplanmasıdır. İtalya ve Almanya, XIX. yüzyılda siyasi birliklerini tamamlamışlardır.
Soru: Dünya Savaşı’nın özel nedenlerinden hangileri savaşın ekonomik sebeplerini oluşturmaktadır?

• Cevap: Sömürgecilik yarışında Almanya’nın İngiltere ve Fransa’nın sömürgelerine göz dikmesi ve sanayileşmiş ülkelerin ham madde ve pazar arayışları, savaşın ekonomik sebeplerini oluşturmaktadır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41​

Soru: I. Dünya Savaşı’nın ortaya çıkmasında siyasi nedenler mi yoksa ekonomik nedenler mi daha etkili olmuştur? Tartışınız.

• Cevap: Siyasi nedenler daha etkili olmuştur. Özellikle milliyetçilik akımları ve Avrupa devletleri arasındaki güç mücadelesi savaşı tetiklemiştir.
Soru: Avrupa devletleri arasında neden bloklar oluşmuştur?

• Cevap: Devletler, birbirlerine karşı güç dengesini korumak ve çıkarlarını savunmak amacıyla ittifaklar kurmuşlardır. Bu bloklaşma savaşı kaçınılmaz hale getirmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 42​

Soru: Harita 2.1’i inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: Bulgaristan’ın İttifak Devletlerine katılmasının Osmanlı Devleti ve Almanya açısından önemini tartışınız.

• Cevap: Bulgaristan’ın katılmasıyla Osmanlı Devleti, Almanya ile kara bağlantısı kurarak destek alabilecekti. Almanya ise Bulgaristan üzerinden Osmanlı topraklarına lojistik destek sağlayarak savaşı daha kolay yönetebilirdi.

Soru: Akdeniz’e sınırı olan İtilaf Devletleri hangileridir? Yazınız.

• Cevap: Fransa, İngiltere, ve İtalya’dır.

Geri