• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Erzurum Kongresi 23 Temmuz-7 Ağustos 1919

Performans

Çalışkan Üye
Üye
Erzurum Çalışmaları:
3 Temmuz 1919’da Erzurum’a gelen M.Kemal burada padişahla haberleşti. Onun geri dön çağrısını reddetti. Bunun üzerine saray M.Kemal’in rütbelerini elinden alındığını açıkladı. M. Kemal 7 Temmuz 1919’da bütün ordu ve kolordu komutanlarına gönderdiği telgraflarda şu esaslara yer verdi.
- Milletin kaderine irade-i milliye hakimdir.
- Görevden alınma gibi bir durumla karşılaşıldığı taktirde komuta terk edilmeyecek görevden alınma kabul edilmeyecektir.
- Hükümet herhangi bir askeri birliği dağıtma kararı alırsa bu karara uyulmayacaktır.
- Müdafa-ı Hukuk ve Redd-i İlhak cemiyetleri ordu gibi meşrudur.
- Vatanın herhangi bir bölgesi işgal edildiği taktirde derhal diğer bölgelere haber verilecek böylece birlik sağlanacaktır.
- * M. Kemal 7-8 Temmuz 1919 gecesi Osmanlı Devleti’ndeki yasal görevinden istifa ederek Sine-i milleti döndü..
- * Hükümet M.Kemal’i tutuklama kararı çıkarttı. Bunun için de Kazım Karabekir Paşa’yı görevlendirdi. O ise M.Kemal’in emrine girmeyi tercih etti.
ERZURUM KONGRESİ( 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919)

Toplanma Nedenleri:
- Ateşkes antlaşmasının 7. ve 24. maddelerinin yarattığı tehlikeler
- Doğuya yönelen Ermeni tehdidi (24. Madde)
- Doğu illerinden gelen 64 delege katılmıştır. Ancak, İstanbul hükümetinin engellemeleri
sonucu Diyarbakır,Mardin ve Elazığ temsilci gönderememiştir.M.Kemal ve Rauf Orbay iki delegenin istifa etmesi üzerine Erzurum Delegesi sıfatıyla katılımışlırdır.
Alınan Kararlar:
1- Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.
2- Yabancı manda ve himayesi karşısında, hükümetin dağıtılması halinde geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet milli kongre tarafından seçilecektir.
3- Baskı karşısında ,hükümetin dağılması halınde hep birlikte savunma yapılacaktır.
4- Kuvay-ı Milliyeyi etkin , milli iradeyi egemen kılmak esastır.
5- Azınlıklara toplum dengemizi bozacak siyasal ve sosyal ayrıcalıklar verilemez.
6- Mebuslar Meclisinin toplanmasına böylece hükümet faliyetlerinin halkın denetimine alınmasına çalışılacaktır.
7- Manda ve himaye kabul edilemez.
8- Bağımsızlığı müdahale olmaması kaydıyla dış yardım alınabilir.
Bu kararları uygulayabilmek için Temsil Heyeti seçilir.(Doğu illerini temsil eder)
Önemi ve Özellikleri:
- Doğu illeri müdafa-i hukuk cemiyetinin Erzurum şubesi tarafından kongre düzenlenmiştir.
- Toplanış şekli bölgesel aldığı kararlar ulusaldır.
- Kurtuluş Mücadelesinin ana programı açıklanmıştır.
- İlk kez bir hükümetin kurulması gereğinden söz edilmiştir.
- İlk kez Temsil Kurulu seçilmiş Mustafa Kemal hem kongreye hem de Temsil kuruluna
başkan seçilmiştir. Bu da onun milli mücadelenin tartışılmaz lideri olduğunu göstermektedir.
- Ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
- Sivas Kongresi’ne yol göstermiş, hazırlığını yapmış ve başarısını sağlamıştır.
ÇÖN: Kongrenin toplanış tarihi olan 23 Temmuz aynı zamanda II.Meşrutiyet’in ilan tarihidir.

Geri