EĞİTİME VERİLEN ÖNEM VE MAARİF KONGRESİ
Maarif Kongresi Nedir?Maarif; kelime anlamı olarak bilgi, kültür, öğretim ve eğitim demektir. Maarif Kongresi, Kurtuluş Savaşı'nın en zorlu günlerinde, yeni Türk Devleti'nin eğitim politikasını belirlemek amacıyla toplanan kurultaydır.
Kongrenin Toplandığı Ortam
Bu kongrenin en dikkat çekici özelliği toplandığı tarihtir. Kongre, Yunan ordusunun Ankara'ya doğru ilerlediği ve Kütahya-Eskişehir Savaşları'nın en şiddetli olduğu dönemde yapılmıştır.
Olay | Tarih Aralığı | Durum |
Kütahya-Eskişehir Savaşları | 10 - 24 Temmuz 1921 | Savaş devam ediyor, ordumuz geri çekiliyor. |
MAARİF KONGRESİ | 15 - 21 Temmuz 1921 | Savaşın ortasında Ankara'da toplanıyor. |
Sakarya Meydan Savaşı | 23 Ağustos - 13 Eylül 1921 | Kongreden sonraki büyük savaş. |
!!! DİKKAT (Sınav İpucu) !!! Maarif Kongresi'nin Kütahya-Eskişehir Savaşları devam ederken toplanması, Mustafa Kemal'in eğitime verdiği önemi kanıtlar. Bir savaş kaybedilirken bile cehaletle savaşın ihmal edilmemesi, "Eğitim, en az bağımsızlık kadar önemlidir" mesajını verir.
Ertelenme Teklifi ve Mustafa Kemal’in Cevabı
Dönemin Maarif Vekili (Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Bey, savaşın yoğunlaşması ve güvenlik gerekçesiyle kongreyi ertelemeyi önermiştir,,. Ancak Mustafa Kemal Paşa bu teklifi reddetmiştir.
Kişi | Görüşü | Sözü / Düşüncesi |
Hamdullah Suphi Bey (Maarif Vekili) | Erteleyelim | "Paşam! Savaşın yoğunlaşacağı anlaşılan bir sırada böyle geniş bir toplantı size ayak bağı olabilir. Uygun görürseniz erteleyelim.", |
Mustafa Kemal Paşa | Hayır, Ertelenemez | MUSTAFA KEMAL'İN TARİHİ SÖZÜ: <br> "Hayır, hayır ertelemeyin. Cahillikle, ilkellikle savaş, düşmanla savaşmaktan daha az önemli değildir. Toplantıya katılacağım ve konuşacağım.", |
Kongrenin Özellikleri ve Amaçları
• Yer: Ankara Erkek Muallim Mektebi.
• Katılımcılar: Yurdun dört bir yanından gelen 180’den fazla kadın ve erkek öğretmen, okul müdürü ve eğitimci.
• Açılış: Mustafa Kemal Paşa, kongrenin açılışını bizzat cepheden gelerek yapmıştır.
Kongrenin Amaçları ve Alınan Kararlar:
1. Ülkedeki okul ve öğrenci sayılarını tespit etmek.
2. Türk eğitim sistemini çağdaş, bilimsel ve millî temeller üzerine kurmak.
3. Eski devrin hurafelerinden (batıl inançlarından) eğitimi arındırmak.
4. Kültürümüze uygun (Millî) bir eğitim sistemi oluşturmak.
Maarif Kongresi'nin Sonuçları ve Önemi
1. Zafere Olan İnanç: Henüz savaş bitmemişken geleceğin eğitimini planlamak, Mustafa Kemal'in savaşı kazanacağına kesinlikle inandığını gösterir.
2. Halka Umut: Bu kongre, Türk milletine Millî Mücadele'nin zaferle sonuçlanacağına dair büyük bir umut ve moral vermiştir.
Mustafa Kemal'e Göre Yeni Eğitim Sistemi Nasıl Olmalıdır?
Tabloda belirtilen özellikler, Atatürk'ün eğitim anlayışını yansıtır:
Özellik | Açıklama |
Millî (Ulusal) | Eğitim, Doğu'nun veya Batı'nın taklidi değil, kendi tarihimize ve kültürümüze uygun olmalıdır. |
Bilimsel ve Akılcı | Hurafelerden uzak, çağdaş bilimi ve tekniği rehber edinen bir eğitim olmalıdır,. |
Çağdaş (Modern) | Eski usuller yerine modern yöntemler kullanılmalıdır,. |
Özet Analoji (Konuyu Pekiştirelim):
Maarif Kongresi'ni, fırtınalı bir denizde (savaş ortamı) gemi su alırken, kaptanın (Mustafa Kemal) sadece deliği kapatmakla uğraşmayıp, aynı zamanda gemi karaya çıktıktan sonra nasıl daha sağlam bir rota izleyeceğini planlamasına benzetebiliriz. Bu, sadece bugünü kurtarmayı değil, geleceği de inşa etmeyi hedeflediğini gösterir.