Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR (Ders Kitabı 145-152) CEVAPLARI
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 145
Soru: Eğitim ve öğretimde birliğin sağlanmasının önemi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Eğitim ve öğretimde birliğin sağlanması, tüm vatandaşların eşit ve kaliteli eğitim almasını sağlar. Bu, toplumun kalkınmasını destekler ve bireyler arasında fırsat eşitliği yaratır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146
Soru: Yabancı okullarda Türkçe, tarih ve coğrafya derslerinin Türkçe ve Türk öğretmenler tarafından okutulmasının ulusal bağımsızlık açısından önemi nedir? Değerlendiriniz.
Cevap: Yabancı okullarda Türkçe, tarih ve coğrafya derslerinin Türk öğretmenler tarafından okutulması, millî kimliğin korunmasını ve ulusal bağımsızlığın güçlenmesini sağlar. Bu uygulama, yabancı etkilerin azalmasına ve genç nesillerin Türk kültürüyle özdeşleşmesine yardımcı olur.
Soru: Yeni bir alfabeye ihtiyaç duyulmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Yeni bir alfabeye ihtiyaç duyulmasının sebepleri, Osmanlı alfabesinin okuma yazma zorlukları yaratması ve halkın eğitim seviyesinin düşmesiydi. Latin alfabesinin kabulü, eğitimdeki verimliliği artırmış ve halkın okuryazarlığını kolaylaştırmıştır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 148
Soru: En fazla mezun hangi eğitim-öğretim döneminde verilmiştir?
Cevap: En fazla mezun, ilkokul eğitim-öğretim döneminde verilmiştir.
Soru: Kadınların en az mezun verdiği eğitim-öğretim dönemi hangisidir?
Cevap: Kadınların en az mezun verdiği eğitim-öğretim dönemi yükseköğretimdir.
Soru: Hangi eğitim-öğretim dönemleri arasında mezun oranı yaklaşık iki kat azalmıştır?
Cevap: Ortaöğretim ve yükseköğretim dönemleri arasında mezun oranı yaklaşık iki kat azalmıştır.
Soru: Mezun oranının en düşük olduğu eğitim-öğretim dönemi hangisidir?
Cevap: Mezun oranının en düşük olduğu eğitim-öğretim dönemi yükseköğretimdir.
Soru: Kültürel süreklilikte dil ve tarihin önemi nedir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Kültürel süreklilikte dil ve tarihin önemi, toplumun kimliğini ve değerlerini yaşatmada kritik rol oynar. Örneğin, Türkçe dilinin korunması ve Osmanlı tarihinin öğretilmesi, kültürün aktarılmasına yardımcı olur.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149
Soru: Millî kültürün güçlendirilmesinde ve millî beraberliğin sağlanmasında dil birliğinin önemi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Dil birliği, millî kültürün korunmasını ve geliştirilmesini sağlar, çünkü dil, bir toplumun kimliğini ve değerlerini taşıyan en önemli araçtır. Aynı zamanda, dil birliği, toplumun farklı kesimlerinin birbirini anlamasını sağlayarak millî beraberliği güçlendirir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150
Soru: Cumhuriyet Dönemi’nde üniversite reformuna ihtiyaç duyulmasının nedenlerini tartışınız.
Cevap: Cumhuriyet Dönemi’nde üniversite reformuna ihtiyaç duyulmasının nedeni, Osmanlı’dan miras kalan eğitim sisteminin çağdaşlık ve bilimsel gelişmelerden uzak olmasıydı. Ayrıca, yeni Türkiye’nin kalkınma ve modernleşme hedefleri doğrultusunda, eğitimde bilimsel ve laik bir yapının oluşturulması gerekiyordu.