• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Ders Notu Doğu ve Güney Cephesi

Hatice Yılmazer

Aktif Üye
Üye
MİLLÎ MÜCADELE'DE DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ
1. DOĞU CEPHESİ:
Mondros Ateşkesi'nden sonra Ermeniler; Wilson İlkeleri ve Sevr Antlaşması’na dayanarak Doğu Anadolu’da (Kars, Sarıkamış, Oltu, Iğdır) bağımsız bir devlet kurmak istemişlerdi.
⚔️ Batı Cephesi'nde sıfırdan bir ordu kurulurken, Doğu'da durum farklıydı.
Güç: Osmanlı Devleti’nden kalan ve terhis edilmemiş olan 15. Kolordu.
Komutan: Kâzım Karabekir Paşa.

Kritik Belge: General Harbord Raporu
ABD'li General Harbord bölgeye gelerek bir rapor hazırlamıştır. Bu rapor Türkler için hayati önem taşır:
1. Ermenilerin iddia ettiği gibi bölgede nüfus çoğunluğuna sahip olmadıklarını belgeledi.
2. Millî Mücadele'nin bir isyan değil, bozulan düzeni sağlama hareketi olduğunu belirtti. Bu rapor, Türk tezlerinin haklılığını uluslararası alanda kanıtlayan önemli bir belgedir.

Gümrü Antlaşması (2-3 Aralık 1920) ve Sonuçları
Kâzım Karabekir komutasındaki ordumuz Kars'ı ve Gümrü'yü alınca Ermeniler barış istemek zorunda kaldı.

Madde / Konu

Detaylı Açıklama

Sınırlar

Sınır, Aras Nehri ve Çıldır Gölü hattı olarak belirlendi.

Toprak Talebi

Ermeniler, Doğu Anadolu'daki toprak isteklerinden resmen vazgeçti.

Sevr'in Durumu

Ermenistan, Sevr Antlaşması'nın geçersiz olduğunu kabul etti. (Bunu kabul eden İLK devlettir).

Askerî Kazanım

Kars, Sarıkamış, Kağızman ve Iğdır TBMM'ye bırakıldı.
⚠️ DİKKAT!
Zincirleme Etki: Doğu Cephesi kapandıktan sonra buradaki deneyimli askerler, silahlar ve mühimmat Batı Cephesi'ne kaydırılmıştır. Yani Doğu'nun zaferi, Batı'nın güçlenmesini sağlamıştır.

Unutma: TBMM'nin ilk askerî başarısı Ermenilere karşı zafer, ilk siyasi başarısı Gümrü Antlaşması'dır.

2. GÜNEY CEPHESİ: "Kuvayımilliye" Ruhu
Bu cephede işler biraz daha karışıktı. Bölge önce İngilizler tarafından işgal edilmiş, daha sonra Musul ve petrol bölgeleri karşılığında Fransızlara devredilmiştir. Fransızlar bölgedeki Ermenileri silahlandırarak halka saldırtmıştır.
⚔️ Savunma Stratejisi
• TBMM buraya düzenli ordu gönderemedi.
• Bölge halkı kendi kurduğu Kuvayımilliye birlikleriyle savaştı.
• Mustafa Kemal, direnişi örgütlemek için bölgeye gizlice subaylar (Kılıç Ali Bey, Ali Saip Bey vb.) gönderdi.

A. MARAŞ: "Bayraksız Namaz Kılınmaz!"
Maraş savunması, inancın ve onurun sembolüdür.
Kıvılcım: Sütçü İmam, Fransız-Ermeni askerlerinin Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine ilk kurşunu sıktı.
Bayrak Olayı: Kaledeki Türk bayrağı indirilince Rıdvan Hoca; "Hürriyeti elinden alınmış bir millet cuma namazı kılamaz" diyerek halkı ayaklandırdı ve kale geri alındı.
Sonuç: Fransızlar şehirde tutunamayıp 11 Şubat 1920'de kaçtılar.

B. URFA: "Onikiler" ve Diplomasi
Örgütlenme: Ali Saip (Ursavaş) Bey, "Onikiler" adı verilen bir cemiyet kurarak halkı ve aşiretleri birleştirdi.
Ültimatom: Ali Saip Bey, Fransız komutana "Namık" takma adıyla sert bir mektup yazarak şehri boşaltmalarını istedi.
Sonuç: Fransızlar 11 Nisan 1920'de şehri terk etti.
C. ANTEP: Açlığa Karşı 11 Ay
En uzun ve en kanlı savunma burada yaşanmıştır.
Şahin Bey: "Düşman cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez" diyerek Kilis-Antep yolunu kesti ve şehit düştü. Mektubunda Fransızlara "Canı kıymetli insanlarsınız, bize çatmayın" diyerek meydan okumuştur.
Kuşatma: Şehir 11 ay boyunca kuşatma altında kaldı, halk açlıkla mücadele etti.
Sonuç: Antep teslim olmak zorunda kalsa da (9 Şubat 1921), gösterdiği direniş Fransa'yı masaya oturmaya zorladı.

Şehirlere Verilen Ünvanlar ve Tarihleri

Unvan

Verildiği Tarih

Not

Antep

GAZİ

6 Şubat 1921

Savaş devam ederken verilmiştir.

Maraş

KAHRAMAN

1973

Çok sonra verilmiştir.

Urfa

ŞANLI

1984

En son unvan alan şehirdir.
(Ayrıca Maraş'a 1925'te İstiklal Madalyası verilmiştir)

⚠️ ÖNEMLİ NOTLAR VE UYARILAR ⚠️
1. İlk Kurşun Meselesi: Millî Mücadele'de işgalcilere karşı atılan İLK KURŞUN, İzmir'de Hasan Tahsin'den önce, Hatay-Dörtyol'da Kara Mehmet tarafından Fransızlara atılmıştır.

2. İtalyanların Durumu: Güneybatı Anadolu'yu (Antalya, Muğla) işgal eden İtalyanlarla ciddi bir silahlı çatışma yaşanmamıştır. Hatta Yunanlılarla araları açık olduğu için Türklere bazı konularda yardım bile etmişlerdir.

3. Cephenin Kapanışı: Güney Cephesi'ndeki çatışmalar sürerken, Batı Cephesi'nde kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi (1921) dönüm noktası oldu. Yunanların yenildiğini gören Fransa, umudunu keserek Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921) ile çekildi.

Özet Tablo:

Antlaşma

Hangi Cephe?

Kiminle?

Önemi

Gümrü

Doğu

Ermenistan

TBMM'yi tanıyan ilk devlet. Sevr'in ilk reddi.

Ankara (1921)

Güney

Fransa

TBMM'yi tanıyan ilk İtilaf devleti. Güney sınırı çizildi (Hatay hariç).

Benzetme:
Millî Mücadele bir "Vücut" ise;
15. Kolordu (Doğu): Vücudun sağ koludur; güçlüdür, düzenlidir ve ilk yumruğu o atar.
Kuvayımilliye (Güney): Vücudun bağışıklık sistemidir; dışarıdan ilaç (düzenli ordu) gelmese bile, kendi hücresel yapısıyla (halk) virüsü (düşmanı) bünyeden atar.

Ekli dosyalar

Geri