TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE VATANDAŞLIK
- Dijital Vatandaşlık: Bireylerin dijital dünyada (internette) haklarını, sorumluluklarını ve kuralları bilerek, bilinçli ve saygılı bir şekilde hareket etmesine denir.
- e-Devlet (www.turkiye.gov.tr): Devlet dairelerine gitmeden, 7/24 internet üzerinden birçok resmî işlemi (sabıka kaydı, öğrenci belgesi alma vb.) güvenle yapabildiğimiz dijital platformdur.
- e-Nabız: Hastaneye gitmeden tahlil sonuçlarımızı, reçetelerimizi, aşılarımızı ve geçmiş doktor randevularımızı görebildiğimiz "Kişisel Sağlık Sistemi"mizdir.
- EBA (Eğitim Bilişim Ağı): Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kurulan; ders videoları, testler ve konu anlatımlarının bulunduğu ücretsiz ve güvenli eğitim platformudur.
- e-Okul: Öğrenci ve velilerin sınav notları, devamsızlık durumu ve ders programı gibi eğitim süreçlerini takip edebildiği dijital okul sistemidir.
- CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi): Vatandaşların istek, şikâyet ve önerilerini doğrudan devlete (ilgili kurumlara) iletebildiği ve böylece demokratik katılıma destek olan önemli bir platformdur.
- MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi): Devlet hastanelerinden sıra beklemeden doktor randevusu almamızı sağlayan sistemdir.
Tablo 1: Vatandaşlık haklarımız dijitalleşme ile daha hızlı ve kolay kullanılabilir hale gelmiştir.
Temel Hakkımız | Kullandığımız Dijital Platform | Bu Platformda Ne Yapıyoruz? |
| Eğitim Hakkı | EBA / e-Okul | Ders videoları izler, notlarımızı ve devamsızlığımızı kontrol ederiz. |
Sağlık Hakkı | e-Nabız / MHRS | Hastane randevusu alır, kan tahlili sonuçlarımıza bakarız. |
Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkı | CİMER / e-Devlet | Yaşadığımız çevredeki sorunları yetkililere bildirir, devlet kurumlarından bilgi alırız. |
Tablo 2: Dijitalleşmenin Olumlu ve Olumsuz Yönleri Teknolojinin hayatımızda çok faydası olduğu gibi, dikkat etmezsek zararları da olabilir.
| Devlet hizmetlerine (eğitim, sağlık) 7/24 hızlıca ve eşit şekilde ulaşmamızı sağlar. | Herkesin interneti olmadığı için fırsat eşitsizliği yaşanabilir. |
Kâğıt tüketimini azaltarak çevreye katkı sağlar. | Kişisel bilgilerimiz (verilerimiz) çalınabilir veya kötüye kullanılabilir. |
Kurumlara gitmeye gerek kalmadığı için zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. | Siber zorbalık ve teknoloji bağımlılığı gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. |
Özel gereksinimli (engelli) bireylerin hizmetlere erişimini çok daha kolaylaştırır. | Yüz yüze iletişim azaldığı için teknolojiye uzak yaşlı bireyler zorlanabilir. |
- Siber Zorbalık Nedir? İnternet veya cep telefonu kullanılarak bir kişiyi bilerek ve isteyerek rahatsız etmek, korkutmak, hakaret etmek veya küçük düşürmektir.
- Çözüm: Eğer siber zorbalığa maruz kalırsan, zorbalık yapan kişiyi engellemeli ve hemen ailenden ya da güvendiğin bir öğretmenden yardım istemelisin.
- Dezenformasyon Nedir? İnsanları yanıltmak ve kandırmak amacıyla bilerek yayılan sahte ve yalan haberlerdir. İnternette ve sosyal medyada gördüğün her bilgiye hemen inanmamalı, doğruluğunu araştırmalısın!
- Dijital Mahremiyetini Koru: Dijital mahremiyet, kişisel bilgilerinin kimler tarafından görüleceğine senin karar vermendir. İnternette ve sosyal medyada ad, soyad, adres, TC Kimlik Numarası, telefon ve fotoğraflarını herkesle veya tanımadığın kişilerle ASLA paylaşma.
- Tıklamadan Önce Düşün: Tanımadığın kişilerden gelen e-postaları veya mesajlardaki şüpheli bağlantıları (linkleri) kesinlikle açma, hemen sil.
- Teknoloji Bağımlısı Olma: Telefon, tablet, bilgisayar veya video oyunlarını aşırı miktarda kullanmak teknoloji bağımlılığına yol açar. Teknolojiyi sadece ihtiyacın olduğu kadar, sınırlarını bilerek bilinçli bir şekilde kullanmalısın