• Benim Hocam Ortaokul Videoları

İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Ders Notu Dijital ve Teknolojik Gelişmelerin Hak ve Sorumluluklara Etkisi Ders Notu

Hatice Yılmazer

Çalışkan Üye
Üye
TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE VATANDAŞLIK
💊 Kavramları Öğrenelim
  • Dijital Vatandaşlık: Bireylerin dijital dünyada (internette) haklarını, sorumluluklarını ve kuralları bilerek, bilinçli ve saygılı bir şekilde hareket etmesine denir.
  • e-Devlet (www.turkiye.gov.tr): Devlet dairelerine gitmeden, 7/24 internet üzerinden birçok resmî işlemi (sabıka kaydı, öğrenci belgesi alma vb.) güvenle yapabildiğimiz dijital platformdur.
  • e-Nabız: Hastaneye gitmeden tahlil sonuçlarımızı, reçetelerimizi, aşılarımızı ve geçmiş doktor randevularımızı görebildiğimiz "Kişisel Sağlık Sistemi"mizdir.
  • EBA (Eğitim Bilişim Ağı): Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kurulan; ders videoları, testler ve konu anlatımlarının bulunduğu ücretsiz ve güvenli eğitim platformudur.
  • e-Okul: Öğrenci ve velilerin sınav notları, devamsızlık durumu ve ders programı gibi eğitim süreçlerini takip edebildiği dijital okul sistemidir.
  • CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi): Vatandaşların istek, şikâyet ve önerilerini doğrudan devlete (ilgili kurumlara) iletebildiği ve böylece demokratik katılıma destek olan önemli bir platformdur.
  • MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi): Devlet hastanelerinden sıra beklemeden doktor randevusu almamızı sağlayan sistemdir.
📊 TABLOLARLA ÖĞRENİYORUM
Tablo 1: Vatandaşlık haklarımız dijitalleşme ile daha hızlı ve kolay kullanılabilir hale gelmiştir.

Temel Hakkımız
Kullandığımız Dijital Platform
Bu Platformda Ne Yapıyoruz?
Eğitim Hakkı
EBA / e-Okul

Ders videoları izler, notlarımızı ve devamsızlığımızı kontrol ederiz.

Sağlık Hakkı

e-Nabız / MHRS

Hastane randevusu alır, kan tahlili sonuçlarımıza bakarız.

Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkı

CİMER / e-Devlet

Yaşadığımız çevredeki sorunları yetkililere bildirir, devlet kurumlarından bilgi alırız.

Tablo 2: Dijitalleşmenin Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Teknolojinin hayatımızda çok faydası olduğu gibi, dikkat etmezsek zararları da olabilir.

✅ Olumlu (Faydalı) Yönleri
❌ Olumsuz (Zararlı) Yönleri
Devlet hizmetlerine (eğitim, sağlık) 7/24 hızlıca ve eşit şekilde ulaşmamızı sağlar.
Herkesin interneti olmadığı için fırsat eşitsizliği yaşanabilir.

Kâğıt tüketimini azaltarak çevreye katkı sağlar.

Kişisel bilgilerimiz (verilerimiz) çalınabilir veya kötüye kullanılabilir.

Kurumlara gitmeye gerek kalmadığı için zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

Siber zorbalık ve teknoloji bağımlılığı gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

Özel gereksinimli (engelli) bireylerin hizmetlere erişimini çok daha kolaylaştırır.

Yüz yüze iletişim azaldığı için teknolojiye uzak yaşlı bireyler zorlanabilir.

🚨 DİKKAT! (Sınavlarda Çıkabilir)
  • Siber Zorbalık Nedir? İnternet veya cep telefonu kullanılarak bir kişiyi bilerek ve isteyerek rahatsız etmek, korkutmak, hakaret etmek veya küçük düşürmektir.
    • Çözüm: Eğer siber zorbalığa maruz kalırsan, zorbalık yapan kişiyi engellemeli ve hemen ailenden ya da güvendiğin bir öğretmenden yardım istemelisin.

• Dezenformasyon Nedir? İnsanları yanıltmak ve kandırmak amacıyla bilerek yayılan sahte ve yalan haberlerdir. İnternette ve sosyal medyada gördüğün her bilgiye hemen inanmamalı, doğruluğunu araştırmalısın!
⚠️ UYARI! (Dijital Dünyada Güvende Kalmak İçin)
  • Dijital Mahremiyetini Koru: Dijital mahremiyet, kişisel bilgilerinin kimler tarafından görüleceğine senin karar vermendir. İnternette ve sosyal medyada ad, soyad, adres, TC Kimlik Numarası, telefon ve fotoğraflarını herkesle veya tanımadığın kişilerle ASLA paylaşma.
  • Tıklamadan Önce Düşün: Tanımadığın kişilerden gelen e-postaları veya mesajlardaki şüpheli bağlantıları (linkleri) kesinlikle açma, hemen sil.
  • Teknoloji Bağımlısı Olma: Telefon, tablet, bilgisayar veya video oyunlarını aşırı miktarda kullanmak teknoloji bağımlılığına yol açar. Teknolojiyi sadece ihtiyacın olduğu kadar, sınırlarını bilerek bilinçli bir şekilde kullanmalısın

Ekli dosyalar

Geri