• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Büyük Millet Meclisine Yönelik Ayaklanmalar (Ders Destek Kitabı Sayfa 72-74) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE YÖNELİK AYAKLANMALAR

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 72​

Soru: Büyük Millet Meclisinin açılmasının kimleri rahatsız etmiş olabileceğini tartışınız.

• Cevap: Büyük Millet Meclisinin açılması, işgalci devletleri, padişah ve İstanbul Hükûmeti’ni rahatsız etmiştir.
Soru: Bazı azınlıkların Anadolu’da isyan çıkarmalarının temel sebepleri neler olabilir?

• Cevap: Azınlıkların isyan çıkarmalarının temel sebepleri, bağımsız devlet kurma hayali, işgalci devletlerin kışkırtmaları ve Millî Mücadele’yi zayıflatma isteğidir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 73​

Soru: Harita 2.7’den hareketle Büyük Millet Meclisine yönelik ayaklanmaların hangi bölgelerde çıktığını belirleyiniz.

• Cevap: Haritaya göre Büyük Millet Meclisine karşı ayaklanmalar; Marmara Bölgesi’nde (Kuvâ-yı İnzibatiye, Anzavur, Çerkez Ethem), Ege Bölgesi’nde (Demirci Mehmet Efe), İç Anadolu’da (Çapanoğlu, Çopur Musa, Koçgiri), Karadeniz’de (Pontus), Doğu Anadolu’da (Ermeni, Cemil Çeto, Milli Aşireti) ve Güneydoğu Anadolu’da (Milli Aşireti, Siirt-Batman çevresi) çıkmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Ders Destek Yayınları Sayfa 74​

Etkinlik

Soru: Büyük Millet Meclisine karşı çıkarılan ayaklanmalarla ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: 1) Büyük Millet Meclisine karşı çıkan ayaklanmalarda hangi faktörler etkili olmuştur?

• Cevap: Ayaklanmalarda işgalci devletlerin kışkırtmaları, İstanbul Hükûmeti’nin olumsuz tutumu, azınlıkların bağımsızlık istekleri ve bazı Kuvâ-yı Millîye birliklerinin disipline girmek istememeleri etkili olmuştur.
Soru: 2) Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılması ve İstiklal Mahkemelerinin kurulmasının isyanlar üzerinde ne gibi etkileri olmuştur?

• Cevap: Hıyanet-i Vataniye Kanunu ve İstiklal Mahkemeleri sayesinde ayaklanmalar daha hızlı bastırılmış, düzen sağlanmış ve BMM’nin otoritesi güçlenmiştir.

Geri