• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI AYAKLANMALAR (Ders Kitabı 84, 85 ve 86. Sayfalar) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84​

Soru: Büyük Millet Meclisine karşı çıkarılan ayaklanmalarda hangi grup veya çevrelerin etkisi vardır? Açıklayınız.

• Cevap: Büyük Millet Meclisine karşı çıkarılan ayaklanmalarda İtilaf Devletleri, özellikle İngilizlerin kışkırtmaları, Damat Ferit Hükûmeti’nin faaliyetleri ve azınlıkların bağımsız devlet kurma çabaları etkili olmuştur. Ayrıca, bazı Kuvâ-yı Millîye liderlerinin kişisel çıkarları ve İstanbul Hükûmeti’nin kara propagandası da ayaklanmalarda önemli rol oynamıştır.
Soru: Büyük Millet Meclisi Hükûmetine karşı ayaklanmaların yaşanmadığını varsayınız. Bu durumun Millî Mücadele’nin gidişatına etkisi nasıl olurdu? Tartışınız.

• Cevap: Eğer ayaklanmalar yaşanmamış olsaydı, Millî Mücadele daha hızlı ilerleyebilir ve meclis, kaynaklarını doğrudan işgal güçlerine karşı kullanabilirdi. Zaman ve kaynak israfı yaşanmadığı için bağımsızlık mücadelesi daha az zorlukla karşılaşır ve Türk milletinin birliği daha güçlü olurdu.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 86​

1761112774420.png

Geri