Bir sonuç ve buna neden olabilecek değişik etkenler arasındaki ilişkilerin grafik açıklamasıdır. Detaylı bir neden-sonuç grafiği balık kılçığı şeklinde olduğunda balık kılçığı tekniği adını almaktadır. Karmaşık bir olayın nedenlerini ve sonuçlarını ortaya koymak için kullanılır. Problem çözme tekniklerinden biri olan uygulama, öğrencilerin düşüncelerini organize etmeye yardım eder. Bu teknikte izlenecek aşamalar şöyle sıralanabilir:
Balık Kılçığı Diyagramları bir problemin nedenlerini ve alt nedenlerini tanımlama sürecini yapılandırmaya yardım edebilir.
Diyagramın oluşturulması:
Sorun,balık kılçığının baş tarafına yazılır.
Sorunun olmasına sebep olan etkenler önem sırasına göre tek tek balık kılçığının yan kılçığına yazılır.
Yazılan temel nedenlerin her birinin altına olası alt nedenler sıralanır. Alt nedenler tek tek incelenerek probleme katkıları belirlenmeye çalışılır. Nedenler ve alt nedenler sıralanırken “Bu niçin oldu?” veya “Buna sebep olan nedir?” gibi sorular sorulabilir.
Balık Kılçığı Diyagramları bir problemin nedenlerini ve alt nedenlerini tanımlama sürecini yapılandırmaya yardım edebilir.
Diyagramın oluşturulması:
Sorun,balık kılçığının baş tarafına yazılır.
Sorunun olmasına sebep olan etkenler önem sırasına göre tek tek balık kılçığının yan kılçığına yazılır.
Yazılan temel nedenlerin her birinin altına olası alt nedenler sıralanır. Alt nedenler tek tek incelenerek probleme katkıları belirlenmeye çalışılır. Nedenler ve alt nedenler sıralanırken “Bu niçin oldu?” veya “Buna sebep olan nedir?” gibi sorular sorulabilir.