• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

ATATÜRK'ÜN ÖLÜMÜ VE ÖLÜMÜNÜN YANSIMALARI (Ders Kitabı 202-206) Cevapları

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202​

Soru: Atatürk’ün yazdığı veya yazdırdığı herhangi bir eseri biliyor musunuz? Biliyorsanız arkadaşlarınıza eser hakkında kısaca bilgilendirme yapınız.

• Cevap: Atatürk’ün yazdığı önemli bir eser Nutuk (Söylev) adlı eserdir. Bu eserde, Milli Mücadele dönemi, Cumhuriyetin kuruluşu ve devrimlerin temel sebepleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Atatürk, bu eserle geleceğe ışık tutmayı ve Türk gençliğine rehberlik etmeyi amaçlamıştır.
Soru: Bir devlet veya toplum savaşa girmese de dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan savaştan etkilenir mi? Tartışınız.

• Cevap: Evet, etkilenir. Bir bölgede yaşanan savaş, ticaret yollarını, enerji kaynaklarını ve ekonomik dengeleri bozabilir. Ayrıca mülteci akını, insani yardımlar ve uluslararası ilişkiler üzerindeki etkilerle diğer devletleri de zor durumda bırakabilir.
Soru: Sağlığının bozulmasına rağmen Atatürk’ün ülkesi için çalışmalarına devam etmesi hangi kişilik özelliğini göstermektedir?

• Cevap: Bu durum, Atatürk’ün fedakârlık, azim ve sorumluluk bilinci gibi kişilik özelliklerini göstermektedir. Sağlığını ikinci plana atarak ülkesinin geleceği için çalışmaya devam etmiştir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 205​

Atatürk hakkında aşağıda yer alan demeçlerin ve gazete yazılarının onun hangi kişilik özellikleriyle ilgili olduğunu yanlarında verilen boşluklara yazınız.
Amanullah Han, Afgan Kralı:
“…Ona saygımı göstermek için İstanbul’a geldim. Gelir gelmez Saraya gittim. Büyük arkadaşımın tabutu önünde durdum, ağladım. Acım Türk milletinin acısı kadar büyüktür. Sevdiğim Türk milletine başsağlığı dileğimin sunulmasına aracılığınızı dilerim…”
Cevap: Evrensellik

Daily Mail gazetesinde yayımlanan bir makalede o günkü Türkiye’nin durumundan bahsederken şu satırlara yer verilmiştir: “Bugün Türkiye büyük ve yeni bir memlekettir. Harp sonrasının dehşet ve bitkinliğinden
çıkmış olan Türkiye, Atatürk’ün dimağında vücut bulmuştur…”(Görsel 7.8)
(Nurcan Toksoy, "Avrupa Gazetelerinde Atatürk'ün Ölümü İle İlgili Ortaya Çıkan Haber ve Yorumların Türk Basınına Yansıması" s. 149)
Cevap: Liderlik, Yenlikçilik, Vatanseverlik

Vanşuarda gazetesi-Barcelona: “Atatürk, askerî deha ile devlet adamı ve filozof dehasını kendinde birleştirmişti.
(Görsel 7.7).” (Akşam, 20 Kasım 1938)
Cevap: Çok yönlülük, askeri deha, liderlik

Geri