• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

ATATÜRK İLKELERİ (Ders Kitabı 132-138) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Sayfa 130 Cevapları Meb Yayınları​

Soru: Mustafa Kemal, “...Gençler! Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizsiniz...” sözüyle ne anlatmak istemiştir?
Açıklayınız.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençler! Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizsiniz.” sözüyle anlatmak istediği şudur:

Cumhuriyetin temelleri büyük fedakârlıklarla atılmıştır. Ancak bu kazanımların korunması ve geliştirilmesi genç kuşakların elindedir. Atatürk, gençlere güvenmiş ve Cumhuriyetin geleceğini onlara emanet etmiştir. Bu sözle gençlerin ülkesine sahip çıkması, çağdaş uygarlık seviyesini aşmak için çalışması, Cumhuriyetin değerlerini yaşatması gerektiğini vurgulamıştır.

Kısaca bu söz, gençliğe duyulan güveni ve geleceği inşa etme sorumluluğunun gençlerde olduğunu anlatır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133​

Soru: Atatürk milleti zengin hatıra mirasına sahip insanlar olarak tanımlamaktadır. Bu tanımda zengin hatıra mirası neler olabilir? Örneklerle açıklayınız.

• Cevap: Atatürk, Türk milletini zaferler, kültürel miras ve Atatürk devrimleriyle zenginleşmiş bir toplum olarak tanımlar. Bu miras, milletin birliğini ve kimliğini güçlendiren değerlerdir.
Soru: Atatürk’ün milliyetçilik anlayışının temeli neye dayanmaktadır? Açıklayınız.

• Cevap: Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, bağımsızlık ve ulusal birliği savunur. Tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğu, ırkçı olmayan bir anlayışa dayanır.
Soru: Bir toplumda vatandaşların kanunlar karşısında eşit olmasının toplumdaki barış ve huzur ortamının oluşmasına etkisini tartışınız.

• Cevap: Kanunlar karşısında eşitlik, adaletin sağlanmasını ve toplumsal güveni artırır. Bu durum, toplumda barış ve huzurun oluşmasına katkı sağlar.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134​

Soru: Halkçılık ilkesinin sosyal devlet anlayışıyla ilişkisi nedir? Örneklerle açıklayınız.

• Cevap: Halkçılık ilkesi, tüm vatandaşlara eşit haklar ve fırsatlar sunmayı amaçlar, bu da sosyal devlet anlayışının temelidir. Örneğin, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin herkes için ulaşılabilir olması, halkçılıkla sosyal devletin birleşimidir.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135​

Soru: Cumhuriyetin ilk yıllarında sanayi alanındaki yatırımlarının daha çok devlet eliyle gerçekleştirilmesinin nedenlerini açıklayınız.

• Cevap: Cumhuriyetin ilk yıllarında özel sektör, ekonomik gücünü henüz oluşturamamıştı, bu yüzden sanayi yatırımları devlet eliyle yapıldı. Ayrıca, dışa bağımlılığın azaltılması ve ekonomik bağımsızlık sağlanması amacıyla devlet öncülüğünde sanayi hamleleri gerçekleştirildi.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 136​

Laiklik
“… Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının sesine uymakta, uymamakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Hiçbir kimse hiçbir kimseyi ne bir dine, ne bir mezhebe girmeye mecbur edebilir…”
(Utkan Kocatürk,
Atatürk, s. 192)

Milliyetçilik
“… Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep bir soyun evlâtları ve hep aynı cevherin damarlarıdır…”
(Utkan Kocatürk,
Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, s. 364.

Halkçılık
“… Türkiye Cumhuriyeti halkını ayrı ayrı sınıflardan oluşmuş değil, kişisel ve sosyal hayat
için iş bölümü itibariyle çeşitli mesleklere ayrılmış bir toplum olarak görmek esas prensiplerimizdendir...”
(Utkan Kocatürk,
Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, s. 187)

İnkılapçılık
“...Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, ekonomik hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için tek gelişme ve ilerleme yolu budur. Hayat ve geçime egemen olan kuralların zaman
ile değişme, gelişme ve yenilenmesi zorunludur...”
(Utkan Kocatürk,
Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, s. 230)

Cumhuriyetçilik
“… Artık hükûmet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükûmet millet ve millet hükûmettir…”
(Utkan Kocatürk,
Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri, s. 220.)

Devletçilik
“… Prensip olarak, devlet ferdin yerine geçmelidir. Fakat ferdin gelişmesi için genel şartları göz önünde bulundurmalıdır…”
(Afet İnan, Mustafa Kemal Atatürk'ten Yazdıklarım, s. 71)

Geri