• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ 1. Dönem 2. Yazılı Çözüm Videoları
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Video Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam - Benim Hocam Yayınları

Benim Hocam Yayınları

Aktif Üye
Moderatör
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında yayınlanan ve Berkay Türkal tarafından anlatılan, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin "Anadolu’nun İlk Yerleşim Yerlerinde Yaşam" konusunu ele alan kapsamlı bir eğitim materyalidir.
Videonun başında, eski çağlardaki insanların neden Anadolu'yu tercih ettikleri detaylandırılıyor. Başlıca sebepler şunlardır:

• Verimli Tarım Toprakları: Tarım yapmaya uygun araziler. [01:32]
  • Su Kaynakları: Akarsular ve göller bakımından zenginlik. [01:43]
  • İklim Koşulları: Yaşamaya elverişli hava şartları. [02:04]
  • Doğal Savunma: Dağlık yapısı sayesinde düşman saldırılarına karşı korunaklı alanlar sunması. [02:15]

🏛️ Tarihin Dönüm Noktaları: Tarih Öncesi ve Tarih Çağları​

Berkay Hoca, yazının icadının (M.Ö. 3200) tarih bilimindeki önemini açıklıyor. Yazıdan önceki döneme "Tarih Öncesi Çağlar", sonrasına ise "Tarih Çağları" dendiğini belirterek; İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve Yakın Çağ ayrımını anlatıyor. [06:47]

📍 Anadolu'nun Önemli İlk Yerleşim Merkezleri​

Videoda, dünya tarihi açısından kritik öneme sahip dört ana merkez detaylıca inceleniyor:

1. Göbeklitepe (Şanlıurfa): Dünyanın bilinen ilk inanç merkezi olarak kabul edilir. Yerleşik hayata geçilmeden önce de dini inanışların olduğunu kanıtlayan, 12.000 yıl önce inşa edilmiş devasa T biçimli dikili taşları ile ünlüdür. [12:37]
  2. Çayönü (Diyarbakır): Anadolu'daki ilk köy yerleşmelerinden biridir. Tarımın yapıldığına dair (buğday, mercimek) ve madenciliğin (bakır işleme) geliştiğine dair önemli bulgular barındırır. [19:25]
  3. Çatalhöyük (Konya): İnsanlık tarihinin ilk şehir yerleşmelerinden biri sayılır. Evlerin birbirine bitişik olması ve girişlerin güvenlik nedeniyle çatıdan yapılması en dikkat çekici özelliğidir. [20:31]
  4. Hacılar (Burdur): Savunma amaçlı surlarla çevrili bir yerleşimdir. Tarım, hayvancılık ve seramik (çanak çömlek) yapımında ileri gittikleri görülür. [21:35]

👨‍🏫 Eğlenceli Anlatım Tarzı​

Ders anlatımı sırasında Berkay Hoca'ya, konuya renk katan Toyberk ve Özberk adında "misafir öğretmenler" de eşlik ederek öğrencilerin konuyu sıkılmadan öğrenmelerini sağlıyor. [02:25], [15:58]

Arkeoloji (kazı bilimi) ve höyük kavramlarının da açıklandığı bu video, 5. sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersindeki bu önemli konuyu tam olarak kavramaları için ideal bir kaynak niteliğinde.

Geri